RM144,000 Kompaun Dikeluarkan Hari Pertama Penguatkuasaan Larangan Merokok Di Premis Makanan

Bermula 1 Januari 2020 yang lalu, maka bermulalah penguatkuasaan ke atas perokok di tempat premis makanan.

Benda ni sebenarnya sudah diwartakan tahun lalu, namun kerajaan kasi peluang sikit la untuk penguatkuasaan sebenar. Tahun lalu kerajaan cakap tahun nak mendidik dahulu.

Dalam hari pertama penguatkuasaan kepada peraturan ini, notis kompaun kepada kesalahan merokok di premis makanan ini sebanyak RM144,000.

Kementerian Kesihatan menyatakan, angka itu sangat tinggi walaupun para perokok telah diberikan amaran dan juga pendidikan sepanjang tahun lalu.

Ketua Pengarah Kesihatan, Dr Noor Hisham Abdullah, menegaskan, masih ramai perokok yang ingkar kepada arahan tersebut berdasarkan penguatkuasaan hari pertama mereka.

Ramai yang masih ingkar

Hisham berkata: “Sebanyak 605 notis kompaun dikeluarkan. Dan kesemuanya berjumlah  RM144,450.”

“Selain itu, terdapat 34 daripada notis kompaun itu adalah kepada golongan muda. Sebanyak 6,1119 premis makanan dipantau pada hari pertama.”

“103 daripada 605 notis kompaun adalah kepada pemilik premis makanan. Ini termasuk 79 kes gagal memaparkan papan tanda amaran dilarang merokong.”

“Sementara itu, 24 lagi dikompaun kerana menyediakan kemudahan merokok kepada pelanggan.”

Kesemua kesalahan tersebut adalah di bawah akta Kawalan Hasil Tembakau 2004. Di mana setiap kesalahan berhadapan dengan kompaun RM250.

Pemilik kedai makan pula yang melanggar peraturan tersebut alam didenda jumlah yang sama iaitu RM250 untuk kesalahan pertama dan kedua.

Namun untuk kesalahan ketiga dan ke atas, ianya akan semakin meningkat.

Kementerian Kesihatan pro aktif menggempur

Kementerian Kesihatan memang pro aktif dalam isu ini. Sramai 5,000 pegawai Kementerian Kesihatan akan digerakkan di seluruh negara untuk menguatkuasakan larangan merokok di kawasan tidak dibenarkan, termasuk premis makan, bermula 1 Januari 2020.

Mereka sudah pun mulai bertugas sejak tengah malam tahun baharu.

Timbalan Menteri Kesihatan, Dr Lee Boon Chye mengesahkan perkara itu kepada media. Ianya adalah di bawah akta Peraturan Kawalan Hasil Tembakau (PPKHT) 2004.

Kementerian Kesihatan akan memantau kesemua aktiviti merokok yang berlaku di kesemua tempat larangan merokok.

Dr Lee yakin Kementerian Kesihatan memiliki jumlah pegawai yang cukup untuk penguatkuasaan itu.

Beliau juga menegaskan, sejak kerajaan mewartakan premis makanan sebagai kawasan larangan merokok pada 1 Januari 2019, jumlah perokok di kedai makan memang dah berkurangan.

Dipetik dari sumber BH Online Dr Lee berkata: “Kita akan meningkatkan penguatkuasaan waktu malam dan di luar bandar berikutan ramai tidak mematuhi larangan merokok pada masa serta lokasi berkenaan.”

“Itu akan menjadi fokus utama pemantauan selepas ini.”

“Orang ramai boleh memberikan maklumat menerusi saluran disediakan sekiranya ada melihat individu atau pemilik premis melanggar larangan berkenaan.”

“Kita sudah memberi ruang sejak setahun lalu dan sepatutnya semua individu serta pemilik premis seperti tempat makan memahaminya.”

Bermula pada hari ini, 1 Januari 2020, individu yang merokok di kawasan larangan, termasuk semua tempat makan akan dikenakan kompaun RM250.

Namun kadar itu boleh dikurangkan kepada RM150 bagi kesalahan pertama dan perlu dijelaskan di Pejabat Kesihatan Daerah dalam tempoh sebulan dari tarikh izin kompaun diterima.

Sementara itu, bagi kesalahan kedua pula, tiada pengurangan kompaun diberikan dan bayaran penuh kompaun RM250 akan dikenakan.

Seterusnya untuk kesalahan ketiga kompaun sebanyak RM350 akan dikenakan.

Pemilik premis harus memastikan tempat makan bebas daripada amalan merokok. Ini termasuk tidak menjual rokok serta menyediakan perkakasan rokok seperti bekas abu rokok.

Tidak juga dibenarkan menjual sisha di premis makanan selepas ini.

Pemilik premis yang gagal menjalankan tanggungjawab mereka akan dikompaun RM250 bagi kesalahan pertama dan kedua.

Sementara itu, untuk kesalahan ketiga dan seterusnya, mereka akan dikenakan kompaun RM350.

Selain pemantauan dilakukan pegawai penguatkuasa, orang ramai yang nak membuat aduan kepada Kementerian Kesihatan boleh berbuat demikian menerusi WhatsApp di talian 010-8608949 atau menghubungi talian 03-88924530.

Beberapa maklumat perlu disertakan dalam laporan nama premis, lokasi/alamat dan jenis kesalahan, selain menyertakan gambar pesalah merokok dalam premis.

Sumber: BH Online / FMT

Baca yang lain

Bayern Sedia Lantik Semula Nagelsmann

Bayern Munich dilaporkan mempertimbangkan untuk membawa pulang Julian Nagelsmann dan pembantunya, Sandro Wagner ke kelab itu menggantikan Thomas Tuchel. Nagelsmann pernah menjadi