Rodri: “Kami Tidak Takut Dengan Jerman”

Rodri melaungkan amaran bahawa Sepanyol sudah sedia untuk melepasi cabaran Jerman dan mereka tidak takut dengan pasukan tuan rumah itu yang akan beraksi di hadapan penyokong mereka sendiri selepas ini.

Rodri, Fabian Ruiz, Nico Williams dan Dani Olmo semuanya menjaringkan gol ketika Sepanyol bangkit daripada ketinggalan untuk menewaskan pakej kejutan Georgia 4-1 pada Euro 2024 pada Ahad dan menempah slot pada aksi suku akhir yang blockbuster menentang tuan rumah Jerman.

Gol sendiri Robin Le Normand memberikan Georgia pendahuluan mengejut pada minit ke-18 perlawanan peringkat 16 akhir ini untuk membuatkan penyokong Georgia sekali lagi euforia di Cologne.

Ia adalah gol pertama yang dibolosi Sepanyol pada pertandingan itu tetapi mereka kembali menyamakan kedudukan enam minit sebelum rehat hasil daripada gol oleh pemain tengah Manchester City, Rodri.

Ruiz kemudian menanduk masuk bola pada minit ke-51 dan Williams mencetak gol ketiga sebelum pemain gantian Olmo memastikan kemenangan ketika La Roja kekal di landasan untuk menjadi juara Eropah buat kali keempat.

“Ada perkara yang perlu kami perbaiki dan pada beberapa titik dalam permainan kami tidak cukup kuat, tetapi secara umum kami lebih hebat,” kata Rodri.

Sepanyol selepas ini akan menentang Jerman dalam pusingan lapan terakhir di Stuttgart pada hari Jumaat dalam ulangan final Euro 2008.

“Jerman mungkin bermain di tempat sendiri tetapi kami tidak takut. Kami di sini untuk menang, bukan hanya untuk bermain dengan baik atau memberikan imej yang baik,” tambah Rodri.

Pasukan Luis de la Fuente sedang berusaha untuk mengembalikan zaman kegemilangan dan mereka seperti dijangka akan mengetepikan Georgia.

Sepanyol akhirnya akan menang dengan margin yang jauh lebih besar sekiranya mereka menyempurnakan lebih banyak peluang mereka, dengan pemain sayap berusia 16 tahun Lamine Yamal mensia-siakan beberapa peluang dalam percubaannya untuk menjadi penjaring gol termuda pernah di Euro.

Namun pemain yang menjadi sasaran PSG itu masih beraksi dengan cemerlang, menyumbangkan 2 assist untuk negaranya.

Georgia berada di kedudukan ke-74 di dunia, 66 tangga di bawah Sepanyol. Pasukan Willy Sagnol tewas dua kali kepada Sepanyol dalam kelayakan, tumbang 7-1 di tempat sendiri dan 3-1 di tempat lawan.

Namun mereka masih layak ke kejohanan besar pertama dan kemudian mara ke peringkat kalah mati dengan kemenangan menakjubkan 2-0 ke atas Portugal. Mereka kini pulang dengan rasa bangga.

“Saya tidak mengatakan kami kecewa tetapi kami agak sedih kerana kami kalah,” kata Sagnol.

“Saya pasti dalam beberapa hari kita akan menyedari dengan tepat apa yang telah kita lakukan dan kebahagiaan akan kembali dengan cepat.”

Mereka mempunyai gandingan serangan yang mengujakan antara Khvicha Kvaratskhelia dan Georges Mikautadze yang merupakan ancaman bahaya bagi mana-mana lawan, dan Giorgi Mamardashvili telah menjadi salah seorang penjaga gol terbaik pada kejohanan kali ini. Ia adalah kempen debut yang sangat baik buat negara kerdil itu.