Ronaldo & Salah Dapat Lebihan Pendapatan £1.3 Juta Kerana Belanjawan Baru Kontroversi UK Ini

Cristiano Ronaldo dan Mohamed Salah dilaporkan bersedia untuk menerima pendapatan tambahan £1.3 juta berikutan bajet mini kontroversi di U.K.

Menurut The Times, kerajaan Konservatif telah mendedahkan bahawa kadar cukai tertinggi akan turun daripada 45% kepada 40%. Canselor Kwasi Kwarteng juga telah mengumumkan pemotongan cukai pendapatan dan insurans negara.

Ini, sudah tentu, berita baik untuk pemain bola sepak Liga Perdana yang bergaji tinggi, yang kini bersedia untuk memperoleh purata lebih £240,000 setahun selepas cukai.

Ini adalah peningkatan ketara pada purata gaji tahunan mereka yang dilaporkan sebanyak £4 juta selepas cukai.

Jika Cristiano Ronaldo mengikut bajet mini terbaru ini, pada gaji £400,000 seminggu dia mungkin tersenyum. Begitu juga dengan Mohamed Salah yang memiliki gaji yang sangat tinggi pada kontrak baharunya.

The Mail telah mendakwa bahawa Cristiano Ronaldo akan menjadi salah satu penerima terbesar belanjawan baharu ini, kerana dia dilaporkan memperoleh £400,000 seminggu di Manchester United.

Pengumuman pemotongan cukai telah dikecam bulat-bulat oleh U.K. awam, dengan pound sterling jatuh ke paras terendah minggu ini berikutan pengumuman itu.

Pakar kewangan bola sepak, Kieran Maguire membincangkan kesan bajet Kwarteng terhadap Liga Perdana yang hanya menguntungkan lagi mereka yang bergaji besar. Tetapi yang berpendapatan rendah terus diabaikan. Maguire menyatakan:

“Saya akan sentiasa mempertahankan gaji pemain bola sepak. Kita semua hidup dalam persekitaran berasaskan pasaran, ia adalah kerjaya yang singkat dan majoriti pemain tidak memperoleh wang mereka lebih banyak.”

“Saya pasti ia [isu berkaitan gaji pemai bola sepak] bukanlah faktor kepada Kwasi Kwarteng membuat keputusan tetapi ia menggambarkan kesannya.”

“Isu cukai itu sendiri tidak penting tetapi apa yang akan berlaku ialah apa yang akan berlaku: akan ada peningkatan yang ketara dari segi gaji bersih dan anda perlu bertanya kepada diri sendiri apa yang akan berlaku dalam situasi itu?”

“Adakah ia akan memberi kesan positif kepada ekonomi?”

Bercakap tentang bagaimana bajet akan mempengaruhi kewangan Ronaldo, Maguire menegaskan bahawa, sebenarnya Ronaldo tidak terkesan langsung dengan sistem cukai yang ada sekarang. Sebaliknya dia hanya akan menikmati lebihan pendapatan yang luar biasa.

Dia memberikan perbandingan tentang Ronaldo dengan staf yang bergaji rendah di Manchester United. Di mana menurutnya, jika staf bergaji rendah itu mendapat lebihan pendapatan pada kadar peratusan yang sama, mereka masih akan menggunakan wang itu untuk dibelanjakan. Kerana mereka selama ini memang tak cukup gaji.

Jadi Kieran Maguire menganggap langkah kerajaan ini tidak memberikan manfaat kepada rakyat UK secara keseluruhannya, lebih kepada tindakan populis nak naikkan nama diri sendiri.

Kerajaan seharusnya menumpukan belanjawan yang lebih memberikan manfaat kepada rakyat.

“Ronaldo mendapat tambahan £1.3 juta, dia akan menyimpannya kerana dia sudah mempunyai banyak pulangan. Namun kita boleh tertanya tanya, bagaimana jika 1,000 kakitangan sambilan Manchester United diberikan tambahan £1,300 setiap seorang, mereka akan menggunakan perbelanjaan itu.”

“Memang sifat agihan pendapatan, orang yang lebih miskin berbelanja kerana tidak mampu untuk menyimpan. Saya bukan berpolitik kepartian tetapi nampaknya ia tidak konsisten dengan agenda menaikkan populariti kerajaan.”

Baca yang lain