Rooney Mahu Jadi Pengurus Manchester United Dalam Masa 10 Tahun Akan Datang

Wayne Rooney sudah meranang mahu menjadi pengurus Manchester United ataupun Everton dalam masa 10 tahun akan datang.

Bekas penyerang England itu pernah berkhidmat dengan Derby County, pasukan MLS D.C. United dan Birmingham City setakat ini dalam karier kejurulatihannya.

Bercakap kepada Gary Lineker, Rooney mengakui bahawa dia telah menghadapi ‘kesukaran’ di ketiga-tiga kelab yang diuruskannya setakat ini.

Rooney dipuji kerana melakukan tugas yang baik dengan Derby, walaupun Rams memasuki pentadbiran dan mengalami penyingkiran ke Liga Satu selepas pemotongan mata ketika Rooney masih bergelar pengurus.

Ketika itu Derby bermain dengan baik sebelum krisis kewangan yang meruncing. Rooney menjadi watak yang disayangi peminat kerana sanggup mengeluarkan wangnya sendiri untuk membantu pemain yang memerlukan wang dan juga beberapa kebajikan lain di dalam pasukan.

“Di Derby, ia sangat sukar, di DC pemain yang adalah perpindahan percuma, dan di Birmingham, saya tidak pernah mendapat peluang untuk membawa pemain masuk pemain yang saya mahukan, jadi alangkah bagus kalau lepas ni saya akan dapat pergi ke pasaran perpindahan dan dapat membeli pemain,” tegas bekas kapten Man United itu.

Apabila ditanya sama ada Birmingham adalah ‘pekerjaan yang betul pada masa yang salah,’ Rooney menambah: “Saya tidak akan mengatakan itu. Mungkin ia adalah masa apabila saya masuk ketika John Eustace sedang beraksi dengan baik.

“Seperti yang saya katakan sebelum ini, saya tidak fikir peminat pernah menerima saya dan saya hanya kecewa saya tidak dapat pergi ke jendela perpindahan kerana saya dan pemilik tidak mempunyai peluang untuk melakukan itu adalah satu-satunya kekecewaan saya.”

Rooney akhirnya dipecat selepas hanya 15 perlawanan selepas Birmingham beralih daripada pencabar play-off kepada pasukan mengelak penyingkiran.

Walaupun Rooney bergelut dalam pengurusan, pengurus berusia 38 tahun itu memberitahu Lineker bahawa dia masih bermimpi untuk mengambil ‘pekerjaan besar’ di salah satu bekas kelabnya – Man Utd atau Everton – dalam ’10 tahun akan datang.’

Lineker bertanya kepadanya: “Apakah jawatan yang akan anda cari seterusnya? Manchester United?”

Rooney menjawab: “Sudah tentu. Itulah matlamat saya, di situlah anda mahu sampai. Jelas sekali United, Everton, semua jawatan besar ini yang anda ingin cuba dan lakukan.

“Tetapi ia adalah satu proses yang saya perlu melalui langkah-langkah dan mengembalikan diri saya ke landasan yang betul.

“Saya mahu mengembalikan diri saya ke dalam pengurusan untuk memastikan dalam 10 tahun akan datang saya berharap saya berada dalam kedudukan untuk menceburi salah satu pekerjaan besar.”

Rooney dilaporkan dalam perbualan mengenai tugas Everton selepas Frank Lampard dipecat pada awal 2023 sebelum Sean Dyche dilantik.

Bagaimanapun, selepas bergelut di Birmingham, Rooney perlu menunjukkan dia mempunyai apa yang diperlukan untuk menguruskan di kelab lain sebelum mendapat peluang dalam Liga Perdana Inggeris.

Man Utd, jelas sekali, akan menjadi pekerjaan yang lebih sukar untuk dia dapat dan sesuatu yang dia perlu dapatkan reputasi luar biasa dalam beberapa tahun selepas ini.

Terdapat khabar angin bahawa Sir Jim Ratcliffe telah merangka senarai bakal pengganti Erik ten Hag, jika pengendali itu tidak lagi bersama United selepas ini.

Namun nama Rooney dikatakan tidak ada dalam senarai itu setakat ini.

Baca yang lain