Salah Salahkan Diri Sendiri Kerana Gagal Main UCL

Penyerang Liverpool Mohamed Salah berkata dia sangat kecewa kerana kelab itu terlepas tempat dalam Liga Juara-Juara Eropah musim depan dan menambah “sama sekali tidak ada alasan untuk kegagalan ini”.

Salah menyiarkan komennya di media sosial sejurus selepas kegagalan Liverpool menamatkan saingan dalam kelompok empat teratas disahkan oleh Manchester United menewaskan Chelsea.

Liverpool akan menduduki tempat kelima dan bermain dalam Liga Europa musim depan.

“Kami mengecewakan anda [peminat] dan diri kami sendiri,” kata pemain antarabangsa Mesir Salah, 30.

Liverpool memenangi tujuh daripada lapan perlawanan terakhir mereka dalam usaha kebangkitan lewat untuk tempat keempat tetapi, akhirnya, tidak dapat mengimbangi prestasi mereka yang tidak konsisten untuk sebahagian besar awal musim.

United hanya memerlukan satu mata di tempat sendiri kepada Chelsea dalam perlawanan kedua terakhir musim mereka untuk mengesahkan tempat Liga Juara-Juara dan menyertai juara Manchester City, Arsenal di tempat kedua dan Newcastle United sebagai kontinjen England dalam saingan teratas Eropah musim depan.

“Kami mempunyai segala-galanya yang kami perlukan untuk mara ke Liga Juara-Juar Eropah tahun depan dan kami gagal,” kata Salah, yang merupakan sebahagian daripada pasukan Liverpool yang memenangi kejohanan itu pada 2018-19 dan tewas pada perlawanan akhir tahun lalu kepada Real Madrid.

“Kami adalah Liverpool dan layak ke pertandingan itu adalah  syarat minimum.”

Salah mengakui bersalah dan menyalahkan diri sendiri di atas kegagalan tersebut.

“Saya minta maaf tetapi ia terlalu awal untuk post yang menaikkan semangat atau optimistik.”

Liverpool memulakan kempen dengan penuh harapan dengan menewaskan Manchester City dalam Perisai Komuniti tetapi kemudian hanya memenangi dua daripada lapan perlawanan pembukaan Liga Perdana.

Mereka bergelut di tempat lawan dalam liga utama sebelum peningkatan prestasi mereka baru-baru ini, dengan tiga daripada lapan kekalahan di tempat lawan datang di Nottingham Forest, Wolves dan Bournemouth yang bergelut di zon penyingkiran.

Liverpool dengan selesa mudah oleh Real Madrid dalam pusingan 16 terakhir Liga Juara-Juara musim ini, manakala mereka tewas pada peringkat pusingan keempat Piala FA dan Piala Liga masing-masing kepada Brighton dan Manchester City.

Salah, yang menandatangani kontrak baru tiga tahun yang lumayan dengan Liverpool pada musim panas lalu, telah menjaringkan 19 gol liga musim ini, dengan enam gol dalam 14 perlawanan sebelum Piala Dunia 2022 dan 13 dalam 23 perlawanan selepas kejohanan itu.

Baca yang lain