Seperti Filem Horror, Jiran Sebenarya Kurung Anak Dalam Bilik Hampir 3 Dekad

Dalam satu insiden yang sama seperti filem seram, seorang ibu di Sweden telah ditangkap kerana disyaki mengunci anaknya di dalam apartmennya selama 28 tahun, lapor AFP.

Lelaki itu dikatakan kekurangan zat makanan, hampir tidak mempunyai gigi.

Jurucakap polis Stockholm Ola Osterling mengatakan kepada AFP, “Ibu itu disyaki mencabuli kebebasan anaknya secara haram dan menyebabkan kecederaan tubuh.”

Dia menambah bahawa lelaki itu “dikurung untuk waktu yang sangat lama” di pangsapuri di pinggir bandar Stockholm selatan tetapi tidak mengulas apakah benar tempoh itu selama 28 tahun.

Menurut laporan, ibu tersebut telah memberhentikan anaknya dari sekolah pada usia 12 tahun. Rupanya, dia mahu mengurungnya di dalam apartmen sejak dari hari itu.

Seorang daripada saudara mereka mendapati lelaki itu dalam keadaan yang teruk pada hari Ahad setelah ibu berusia 71 tahun itu terpaksa mengunjungi hospital.

Laporan menambah bahawa lelaki itu telah mengalami luka yang ada jangkitan kuman di kakinya dan hampir tidak dapat berjalan; dia juga hampir tidak mempunyai gigi dan kemampuan bercakap yang sangat terhad.

Namun, ibunya telah menolak pertuduhan jenayah ke atasnya, menurut Pihak Berkuasa Pendakwaan Sweden.

Pita polis dililit di pintu pangsapuri, dan siasatan lanjut dilakukan di tempat kejadian.

Pangsapuri mereka terletak di pinggir bandar Handen di Haninge. Saudara mara itu menambah bahawa nampaknya apartmen itu sudah lama tidak dibersihkan.

“Ada air kencing, kotoran dan debu. Baunya sangat busuk,” katanya kepada Expressen.

Dia juga berkata, “Saya terkejut, patah hati, tetapi pada masa yang sama lega kerana pihak berkuasa sudah tahu.”

“Saya telah menunggu hari ini selama 20 tahun kerana saya tahu bahawa dia benar-benar mengawal hidup anaknya, tetapi saya tidak pernah membayangkan sejauh itu, “katanya.

“Saya tahu dia ada di sana dan dia pasti takut kerana ibunya adalah satu-satunya yang membuat dia rasa aman dan sekarang dia hilang,” tambahnya.

Belum ada penjelasan dari pihak ibu mengenai keadaan itu.

Jiran wanita itu telah mendakwa bahawa mereka telah bertahun-tahun tidak melihat anak lelaki itu. Seorang jiran mereka berkata, “Mereka hampir tidak pernah pergi ke luar, bahkan tidak pernah membuka tingkap untuk udara segar. Ia telah ditutup sepanjang masa.”

Seorang jiran lain yang tahu bahawa ibu berkata, “Kami bercakap tentang perkara-perkara kecil, seperti yang anda lakukan. Kadang-kadang saya bertanya tentang anak itu, dan dia hanya mengatakan bahawa dia baik-baik saja, dia tidak pernah benar-benar mahu bercakap tentangnya.”

Dia menambah, “Tetapi apa yang dapat kamu lakukan? Bagaimana kamu tahu apa yang terjadi di balik pintu tertutup? Semuanya sangat mengerikan, kamu tidak percaya itu benar benar berlaku,” katanya.