Sikap Ego Dan Masalah Kreativiti Antara 10 Sebab ‘Kematian’ WCW

Pada satu ketika dahulu WCW merupakan sebuah jenama gusti yang sangat kuat.

Mereka memiliki ramai bintang yang berpengaruh dan kemudian beberapa lagi permata baharu yang menunggu masa untuk berkilau.

Namun ada beberapa perkara yang membuatkan WCW telah terkubur dan kehilangan pengaruhnya.

Dari ego, sehinggalah isu terlalu mementingkan superstar berbanding dengan penggusti yang lain serta mismanagement telah membawa kepada kehancuran mereka.

Berikut adalah antara 10 sebab yang membawa kepada kehancuran dan WCW.

10. ‘POLITIK’ nWo

nWo telah membantu menghidupkan Monday Night Wars dan meletakkan WCW di kemuncak untuk jangka masa yang lama.

Oleh sebab merasakan diri mereka pada satu ketika terlalu penting untuk jenama WCW maka mereka mulai berlagak diva.

Ketika Scott Hall pertama kali muncul, itu agak mengejutkan peminat gusti di seluruh dunia yang teruja.

Selepas itu Kevin Nash pula muncul, itu adalah manisan yang menjadikannya makin sedap.

Namun, seperti Hulk Hogan, mereka mulai mahu mengendalikan jalan cerita mereka sendiri. Mereka mulai campur tangan dalam isu kreatif dan menggunakannya untuk keuntungan mereka.

Tetapi kemudian mereka membuatkan jalan cerita nWo menjadi semakin rumit. Akibat terlalu cuba bermain dengan penonjolan setiap karakter dan ada isu mementingkan diri sendiri.

9. KEHADIRAN SEMULA STING YANG TAK DIMANFAATKAN

Satu lagi masalah yang melibatkan ketidakmampuan WCW mengawal isu jalan cerita dan kreatif adalah pada Starrcade 1997.

Selepas WCW berdepan dengan masalah penurunan populariti, salah seorang legenda terbesar dalam WCW setuju untuk kembali dan cuba menyelamatkan semula WCW.

Ini selepas kecelaruan dibuat oleh nWo.

Namun malangnya Hulk Hogan enggan kalah kepada Sting. Dan WCW harus membuat jalan cerita aneh di mana Bret Hart menewaskan Hogan. Ia dianggap perosak kepada plot yang sudah dirancang WCW sebagai ‘letusan’ terbesar dalam sejarah.

8. GOLDBERG YANG DISIA SIAKAN

Bill Goldberg ibarat permata baharu, tetapi WCW tidak tahu apa yang harus dilakukan dengannya.

Kesalahan pertama syarikat itu adalah memberikan gelaran pertandingan di mana Goldberg mengalahkan Hulk Hogan untuk merebut gelaran WCW di televisyen percuma dan bukannya menerusi PPV.

Kemudian, WCW tidak tahu apa yang harus dilakukan seterusnya dengan juara yang dominan seperti Goldberg.

Mereka akhirnya mempunyai Scott Hall mensabotaj Goldberg untuk membolehkan Kevin Nash dapat mengalahkannya. Ia mengakhiri kemenangan paling lama dalam gusti dengan plot yang dianggap bosan dan klise.

7. FINGERPOKE DOOM

Perkara bertambah buruk bagi WCW. Kevin Nash membuat versi nWo dengan Wolfpac, dan mereka menjadi sangat popular dengan peminat.

Hogan pula telah fokus kepada Hollywood, dan menolak sebahagian besar acara utama ditawarkan kepadanya.

Nash telah memenangi gelaran dari Goldberg, dan kemudian bintang Hollywood – Hogan – kembali ke WCW setelah bersara.

Nash menawarkan Hogan untuk meraih gelaran, dan Hogan masuk untuk mencabar gelaran itu.

Hogan mencucuk dada Nash, dan dia jatuh ke atas gelanggang, membolehkan Hogan menewaskannya dan memenangi gelaran. The Fingerpoke of Doom dianggap sebagai salah satu permulaan kritikal kehilangan populariti Monday Night Wars untuk selamanya.

6. MICK FOLEY

Episod yang sama dengan Fingerpoke of Doom juga memaparkan kemungkinan pemangkin peminat menukar saluran Monday Night Raw dan tidak pernah beralih kunjung ke sana kembali.

Sementara peminat WCW melihat Fingerpoke of Doom yang terkenal di Hollywood Hogan — Tony Schiavone memberitahu peminat untuk tidak perlu beralih ke Raw kerana WWE memberikan gelaran dunia kepada Mankind pada malam itu.

Raw, pada masa itu, telah dirakam, dan sudah ramai peminat yang memang sudah beralih, ingin melihat saat tersebut. Ramai kecewa dengan sikap Schiavone.

5. DAVID ARQUETTE JUARA DUNIA

Pada tahun 2000, WCW mula mempromosikan filem baru Ready to Rumble, yang dibintangi David Arquette, bersama dengan beberapa ahli gusti WCW.

Sementara WWE melakukannya sebelum ini ketika Tiny Lister bergelut melawan Hulk Hogan sambil mempromosikan No Holds Barred, WCW melakukannya dengan agak melampau.

WCW membawa Arquette dan mahukannya memenangi Kejuaraan Dunia WCW.

Walaupun Arquette sangat menghormati WCW dan gusti profesional, agak memalukan bagi banyak peminat untuk melihat pelakon itu memegang gelaran teratas dalam francais itu.

4. EGO WCW KE ATAS MID CARD

Dalam bukunya, A Lion’s Tale, Chris Jericho bercakap tentang betapa beracunnya bilik persalinan WCW bagi bintang-bintang muda yang berbakat.

Dia mendedahkan bahawa ahli gusti hanya dapat naik berdasarkan skala gaji mereka, dan orang-orang seperti Hall, Nash, dan Hogan tidak akan pernah memberikan peluang dan dorongan kepada superstar mid-card.

Pada tahun 1999, WCW menyedari bahawa banyak ramai mid card tidak gembira dengan peranan mereka.

Untuk menjimatkan wang, mereka dengan egonya menawarkan kepada orang yang tidak gembira di WCW agar mempersetujui pelepasan dari kontrak mereka.

Chris Benoit, Eddie Guerrero, Dean Malenko, dan Perry Saturn telah membawa mereka keluar dan berangkat ke WWE. Benoit dan Guerrero berakhir sebagai juara dunia sementara WCW keluar dari francais itu.

3. VINCE RUSSO

Vince Russo adalah salah seorang individu yang bertanggungjawab untuk Attitude Era di WWE.

Itu bermakna dia bertanggungjawab sebahagiannya untuk membantu WWE mengalahkan WCW dalam Monday Night Wars.

Ianya semakin terbukti ketika WCW mencapai titik terendah dalam rating . Dan mereka memutuskan untuk membawa Russo ke WCW.

Bekas penulis WWE berangkat ke WCW dan membawa beberapa bintang bersamanya, termasuk Jeff Jarrett. Namun, dengan popularitinya yang sudah menjunam, maka usaha itu gagal.

2. INSIDEN JARRETT / HOGAN

Ini adalah titik perubahan terbesar bagi kejatuhan WCW ketika itu.

Syarikat itu bahkan tidak dapat mengekalkan bintang terbesarnya dalam Monday Night Wars dan membuatkan Hulk Hogan angkat kaki.

Di Bash at the Beach 1996, Hogan bergabung dengan nWo. Di Bash at the Beach 2000, semuanya menjadi retak.

Hogan sepatutnya bergelut dengan Jeff Jarrett dan kalah untuk membolehkan Jeff Jarret merangkul gelaran dunia.

Hogan menggunakan kawalan kreatifnya dan menolak. Akibatnya, Jarrett ingkar skrip Ruso dan membaringkan dirinya bagi ditima Hogan.

Ruso bengang dengan Hogan dan Jarret.

Russo kemudian melepaskan Hulk di gelanggang dan memberikan gelarannya kepada Booker T yang akan menang ke atas Jarret dalam perlawanan selepas ini.

1. PENENTANGAN KE ATAS TURNER

Dengan segala macam kontroversi di ruang loker, segalanya menjadi serba berantakan.

Ini adalah momen sebenar yang meletakkan WCW berada dalam masalah di peringkat pengurusan. Ted Turner adalah pemilik TBS, yang menayangkan televisyen pra-WCW. Beliau sepatutnya menjadi benteng terakhir untuk menyelamatkan WCW.

Namun, orang yang bekerja untuknya menentangnya dan mahukannya pergi.

Ketika AOL membeli Turner Broadcasting dan Turner sendiri tidak lagi berkuasa, tidak ada lagi mereka yang mampu menyelamatkan WCW.

Apabila rating menurun, dan nama seperti Vince Russo tidak dapat dikekalkan, mereka telah menjualnya kepada Vince McMahon untuk wang segera.