Southgate Tak Ikut Perkembangan Greenwood Dan Tak Perlukannya Untuk Euro

Gareth Southgate telah menyatakan bahawa Mason Greenwood masih ada masa depan bersama skuad England – tetapi topik itu hanya akan ditinjau selepas Euro 2024 berakhir.

Greenwood tidak bermain untuk Three Lions sejak September 2020, ketika dia membuat penampilan sulung semasa perlawanan Liga Negara-Negara menentang Iceland.

Itu adalah satu-satunya kaps Greenwood untuk England di bawah Southgate, kerana dia dan Phil Foden kemudiannya dihantar pulang kerana melanggar sekatan COVID-19.

Walaupun Foden akhirnya dikembalikan ke dalam skuad pada musim panas berikutnya, Greenwood tidak dipilih, dengan Southgate mencadangkan perkembangan penyerang itu lebih baik untuk kekal di Manchester United pada masa itu.

Pada Januari 2022, Greenwood digantung oleh United selepas penahanannya kerana disyaki merogol dan menyerang teman wanita sendiri.

Dia didakwa pada Oktober itu dengan cubaan merogol, terlibat dalam mengawal dan tingkah laku paksaan serta serangan yang menyebabkan kecederaan fizikal.

Pada Februari tahun lalu, pertuduhan telah dihentikan oleh Perkhidmatan Pendakwaan Mahkota, yang menyatakan bahawa ‘gabungan penarikan saksi utama dan bahan baharu yang terbongkar bermakna tiada lagi prospek pensabitan yang realistik’.

Berikutan siasatan dalaman mereka sendiri, United membuat kesimpulan bahawa Greenwood akan meninggalkan kelab itu dengan persetujuan bersama. Dia kemudiannya menyertai pasukan La Liga Getafe secara pinjaman pada hari tarikh akhir perpindahan pada bulan Ogos.

Sejak tiba di Sepanyol, pemain berusia 22 tahun itu telah menjaringkan enam gol dan memberikan lima bantuan dalam La Liga. Namun dia masih kekal di luar radar Southgate pada masa ini.

Bulan lalu, pemilik minoriti United yang baharu Sir Jim Ratcliffe berkata bahawa kelab itu akan membuat keputusan baharu sama ada untuk mengekalkan Greenwood di Old Trafford, dengan menyatakan bahawa kelab itu akan ‘memahami fakta bukan khabar angin’ sebelum membuat ‘keputusan yang adil mengenainya dan asas nilai kelab’.

Southgate ditanya tentang kemungkinan Greenwood kembali ke pasukan England, dan menegaskan bahawa buat masa ini Greenwood tiada dalam perancangan beliau kerana ia akan boleh menjadi satu gangguan kepada persiapan pasukan.

Namun pemain itu akan diberikan peluang selepas kempen Euro akan datang.

Southgate berkata: “Bagi saya, saya tidak fikir ia sesuatu untuk pra-Euro.

“Saya fikir membenarkan dia meneruskan kariernya semula di luar negara nampaknya satu langkah yang baik. Tetapi saya perlu katakan saya tidak mengikutinya perkembangannya di sana dengan teliti.

“Saya fikir pada masa ini, ia akan menjadi gangguan besar untuk pasukan, dan mari kita lihat di mana ia membawa musim depan.

“Saya perlu mengetahui lebih banyak butiran mengenai keseluruhannya sebelum ia menjadi pilihan.”