Spurs Berdepan Pemotongan Mata Kerana Perpindahan Defoe Pada 2008

Spurs bakal berdepan hukuman pemotongan mata di atas kesalahan yang mereka lakukan lebih sedekad lalu.

Spurs kini sedang dalam prestasi yang memberangsangkan pada awal musim ini. Kekal berada di kalangan kelompok pasukan teratas. Namun kini mereka berdepan dengan masalah besar.

The Times telah mendedahkan butiran penyiasatan yang menunjukkan bahawa Tottenham melanggar peraturan ejen apabila Jermaine Defoe meninggalkan kelab itu ke Portsmouth pada 2008.

Ejen tidak berlesen, Mitchell Thomas, adalah “watak utama” dalam perjanjian itu yang menyaksikan Defoe berpindah dari utara London ke London. Pantai Selatan.

Peraturan FA pada masa itu melarang penggunaan ejen tidak berlesen dan kes itu dibicarakan oleh panel timbang tara bebas tetapi tiada tindakan diambil pada masa itu.

Bagaimanapun, FA kini mengesahkan mereka bersedia untuk menyemak semula kes itu jika butiran lanjut tersedia.

Ini bukan kali pertama kes sebegitu muncul dan kelab sebelum ini telah dikenakan hukuman. Luton Town telah dikenakan penggantungan 10 mata dan denda yang tinggi kerana menggunakan ejen yang tiddak bertauliah berurusan secara rami dengan kelab itu pada 2008.

Sementara itu, bekas pemilik Leeds United, Massimo Cellino didenda dan digantung daripada bola sepak selama setahun kerana menggunakan ejen tidak berlesen dalam pemindahan Ross McCormack.

Sebarang kegagalan untuk mematuhi peraturan mengenai ejen dilihat sebagai “perkara yang sangat serius,” kata pakar bebas kepada The Times. Kelab boleh ditolak mata, diturunkan divisyen atau dikenakan larangan perpindahan.

“Kes itu dibicarakan oleh panel timbang tara bebas 15 tahun lalu. FA bukan pihak dalam timbang tara itu,” kata jurucakap FA kepada The Times.

“Tidak jelas berapa banyak maklumat yang dikongsi dengan FA pada masa itu, dan tiada tindakan tatatertib diambil. Jika terdapat bukti baharu yang tidak tersedia pada masa itu, dan yang menunjukkan ada pelanggaran serius terhadap peraturan FA telah berlaku, kami akan menyemaknya.”

Situasi di Spurs ini pastinya memeningkan FA Inggeris kerana mereka baru sahaja memotong Everton 10 mata kerana pelanggaran FFP. Jadi, sudah tentu ada desakan agar mereka bertindak tegas ke atas kelab lain yang turut melanggar peraturan selepas FA dianggap hanya membisu dalam isu melibatkan Man City dan Chelsea.

Baca yang lain