Sydney Roosters Dikecam Kerana Buat Stadium Kerajaan Yang Disewa Macam Harta Sendiri

Pasukan ragbi Sydney Roosters telah dituduh sebagai angkat bakul sendiri oleh beberapa kelab yang sama menyewa di stadium Allianz.

Menjelang aksi pertama Sydney Roosters di venue baharu mereka pada minggu lalu, mereka telah meletakkan papan tanda bertulis ‘Home of the Sydney Roosters’, siap dengan logo kelab.

Sedangkan stadium itu disewa dan merupakan stadium yang dibina dengan wang kerajaan.

Sydney Roosters dituduh perasan mereka ‘memiliki hak persendirian’ dan mempunyai ‘rasa berkepentingan yang melampau’ oleh seorang pegawai Bola Sepak Australia selepas pertelagahan tentang papan tanda di Stadium Allianz yang baharu.

Tindakan kelab A-League itu menyebabkan ketegangan antara tiga penyewa venue – Roosters, Sydney FC dan NSW Waratahs – dengan perbincangan selanjutnya menyebabkan Venues NSW bersetuju untuk menutup lampu di belakang papan tanda Sydney Roosters di stadium yang dibiayai oleh kerajaan.

Ketua pemasaran bola sepak Australia Peter Filipoulos yang pernah bermain untuk Sydney FC, menyatakan kebingungannya dengan desakan Roosters supaya penjenamaan mereka dipaparkan semasa perlawanan berbanding pasukan lain – memandangkan mereka tidak memiliki venue itu secara persendirian.

“Pelik! Bagaimana sebuah kelab dari kelab saingan boleh mengharapkan jenama mereka diterangi dalam stadium di stadium bersama yang dibiayai kerajaan pada perlawanan penyewa bersama (berbanding kod [pasukan] lain, anda fikirkanlah) adalah perkara yang sangat membingungkan,” tulis Filopoulos dalam tweet.

“Membaca ia seperti hak diri sendiri & rasa kepentingan yang melambung daripada orang lain.”

Dalam temu bual dengan Buzz Rothfield Daily Telegraph, pengerusi Roosters Nick Politis menuduh Sydney FC sebagai ‘kecil’ dan tidak memahami ‘sejarah’ kelab itu.

“Ia sangat, sangat kecil,” kata Politis sebelum terbang ke Piala Dunia Liga Ragbi di England.

“Mereka jelas tidak memahami sejarah kita.”

“Kami telah berada di tapak ini dengan tiga stadium selama 86 tahun. Sudah berapa lama mereka berada di sini?”

“Apa yang mereka lakukan dengan terpal itu kelihatan sangat mengerikan di stadium baharu bernilai $900 juta yang cantik.”

“Mereka hanya mempunyai perjanjian sewa tanah.”

“Kami membayar untuk kemudahan kami sendiri dan kami membayar sewa untuk ruang yang kami gunakan.”

“Terdapat dalam kontrak kami bahawa papan tanda itu adalah sebahagian daripada perjanjian itu.”

Walaupun penjelasan tersebut dikeluarkan, namun tetap ramai mengingatkan Nick Politis bahawa, kalau dah status menyewa, anda tetap menyewa dan stadium tu bukan harta pasukannya.

Stadium Allianz baharu menelan belanja hampir $830 juta untuk dibina selepas venue sebelumnya dirobohkan pada 2019.

Tempat itu dibuka dengan perebutan trofi NRL-NRLW pada 2 September dengan acara utama yang menampilkan derby bandar antara Roosters dan Rabbitohs.