Telefon Pintar Dengan Bersepah 8 Kamera Belakang 4 Flash Bakal Menemui Anda

Share on facebook
Share on twitter

Industri telefon pintar kian berkembang pesat dan tidak ada yang tahu apa yang akan ditawarkan pada bulan akan datang.

Pengeluar telefon pintar kian berdepan persaingan yang membawa kepada tekanan untuk membawa inovasi baru.

Aspek kamera antara aspek yang paling penting pada hari ini. Para pereka bentuk telefon pintar terus berusaha menghasilkan kamera berkualiti dan juga kedudukan kamera mereka.

Daripada satu kamera di belakang kepada dua, tri, quad, penta camera dan sebagainya.

Pada tahun 2020, quad camera dan juga tri camera seolah olah menjadi rekaan wajib kepada telefon pintar baharu. Xiaomi sebelum ini keluar dengan model 5 kamera / penta camera.

Dan kini Gizchina melaporkan bahawa telefon pintar dengan 8 kamera belakang sedang menuju ke pasaran.

Bagi pengeluar modul skrin sentuh dan kamera China, Lens Technology, ia sudah mengusahakan sesuatu yang luar biasa.

Ditubuhkan pada tahun 2003 oleh Zhou Qunfei, Lens Technology telah membekalkan alatan untuk Apple, Samsung, dan Huawei, antara lain. Contohnya, skrin Apple Watch berasal dari Lens Technology.

blank

Pada akhir Mei 2020, Lens Technology Co. Ltd mendaftarkan paten reka bentuk yang sangat luar biasa di tanah airnya, di China.

Paten tersebut diluluskan pada 2 Oktober 2020, dan juga dimasukkan ke dalam pangkalan data WIPO (World Intellectual Property Organisation) untuk perlindungan reka bentuk di seluruh dunia.

Ia adalah telefon pintar futuristik dengan skrin penuh. Butang fizikal kelihatan di bahagian bawah, yang disatukan dengan rekaan ke dalam skrin.

Tidak ada kedudukan yang dapat dilihat untuk kamera selfie, tidak ada kamera punch-hole atau kamera pop-up – kemungkinan besar kamera depan mungkin berada di bawah layar.

Namun di bahagian belakangnya penuh dengan kamera termasuk pemancar flash di antaranya. Jadi secara keseluruhan, terdapat 8 kamera dan 4 unit flash di bahagian belakang.

Ini adalah reka bentuk yang sangat luar biasa. Satu-satunya telefon bimbit yang pernah ditemui dengan lebih banyak kamera adalah telefon pintar LG dengan 16 kamera.

Dengan peranti ini, bagaimanapun, kamera diletakkan berdekatan, di sebuah kotak.

Teknologi Lens, sebaliknya, nampaknya secara sedar memilih untuk meletakkan kamera di sudut peranti.

blank

Malangnya, maklumat lanjut mengenai sistem kamera masih belum diketahui. Sebagai contoh, masih belum jelas apakah ini adalah aspek reka bentuk semata-mata, atau apakah meletakkan kamera sedemikian juga dapat memberikan nilai tambah semasa fotografi.

Ini mungkin juga bergantung pada jenis lensa yang digunakan – seperti sudut lebar, sudut ultra lebar, lensa telefoto, dll.

Di bahagian belakang, terdapat titik hitam kecil di bahagian atas (di tengah). Ini mungkin mikrofon, untuk rakaman suara yang lebih baik dengan video. Seterusnya, terdapat sambungan USB-C di bahagian bawah dan satu butang fizikal berada di sebelah kiri.

Baca yang lain