TERKINI: KKM Sahkan Kes Koronavirus Pertama Di Malaysia, Melibatkan Warga China

Sebentar tadi, Kementerian Kesihatan mengesahkan tiga warga China yang memasuki Malaysia melalui Johor disahkan positif koronavirus (2019-nCoV).

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad dalam kenyataan media mengesahkan, tiga mangsa termasuk seorang wanita warga emas berusia 66 tahun serta dua orang cucunya. Seorang berusia 11 dan seorang lagi dua tahun, merupakan mangsa jangkitan wabak.

Kesemua mereka merupakan ahli keluarga terdekat kepada kes pertama yang berlaku di Singapura sebelum ini.

Dipetik dari sumber Awani, Dzulkefly berkata: “Saringan awal mendapati mereka tidak demam dan tidak mempunyai sebarang gejala jangkitan.”

“Sampel klinikal seterusnya telah diambil dalam kalangan kontak tersebut untuk menjalani ujian pengesanan dan selanjutnya pengesahan 2019-nCoV di MKAK (Makmal Kesihatan Awam Kebangsaan) Sungai Buloh.”

“Kesemua kontak tersebut seterusnya telah diletakkan di bawah Perintah Pemantauan dan Pengasingan oleh JKN Johor sementara menunggu keputusan ujian yang dijalankan ke atas mereka.”

“Untuk makluman, tiga kes yang dikesan positif melalui ujian yang dijalankan oleh MKAK adalah isteri dan dua orang cucu kepada kes pertama di Singapura.”

“Mereka kini dimasukkan ke Hospital Sungai Buloh bagi menerima rawatan selanjutnya dan kesemuanya berada dalam keadaan stabil. Manakala lain-lain kontak yang dikesan adalah negatif bagi 2019-nCoV.”

Sementara itu, Dr Dzulkefly turut menyeru kerajaan membincangkan langkah seterusnya terutama sekali berkenaan cadangan menyekat kemasukan pelancong dari China ke negara ini.

Selain itu, Kementerian Kesihatan juga telah mengaktifkan pasukan Rapid Response Team (RRT) dan Rapid Assessment Team (RAT) bagi menjalankan aktiviti pengesanan kontak di lapangan.

“Semua anggota kesihatan diingatkan untuk memberikan perhatian serius terhadap pemakaian peralatan perlindungan diri (PPE) yang betul serta mengamalkan langkah-langkah pencegahan dan kawalan infeksi yang optimum pada setiap masa.

“Saringan pesakit di semua fasiliti kesihatan perlu dilaksanakan dengan teliti, bagi memastikan kes yang memenuhi akan dirujuk bagi menjalani penyiasatan selanjutnya.”

“Kejadian wabak jangkitan ini dipandang serius oleh Kementerian Kesihatan Malaysia, justeru suatu tatacara mengenainya yang melibatkan fasiliti kesihatan awam dan swasta telah dikeluarkan baru-baru ini.”

“Tatacara ini akan digunakan sebagai rujukan kepada semua anggota kesihatan di lapangan bagi mengesan, mengendali dan menguruskan individu yang disyaki dijangkiti 2019-nCoV,” jelas beliau lagi.