TERKINI: Sepanyol Berisiko Disingkirkan Daripada EURO 2024 Sebelum Ia Bermula

Sepanyol dilaporkan berisiko terkeluar daripada EURO 2024 sebelum sepak mula, dengan kejohanan bermula kurang daripada dua bulan lagi.

EURO 2024 akan berlangsung di Jerman pada bulan Jun, dengan Sepanyol antara pilihan untuk bergelar juara kali ini.

La Roja memenangi kejuaraan EURO berturut-turut pada 2008 dan 2012, kali terakhir, mereka disingkirkan oleh juara sebelum ini, Itali pada separuh akhir.

Bagaimanapun, menjelang pertandingan tahun ini, telah didakwa bahawa Sepanyol boleh disingkirkan daripada kejohanan itu.

Seperti yang dilaporkan oleh media di Eropah, Sepanyol boleh dilarang daripada EURO 2024 kerana campur tangan kerajaan dalam FA Sepanyol.

Selain itu, kelab Sepanyol seperti Real Madrid dan Barcelona juga boleh diharamkan daripada Liga Juara-Juara Eropah musim depan jika kerajaan didapati campur tangan dalam bola sepak negara itu.

Seterusnya, Sepanyol menjadi tuan rumah Piala Dunia 2030 juga boleh diragui.

Adalah dipercayai bahawa presiden Majlis Sukan Tertinggi Sepanyol, Jose Manuel Rodríguez-Uribes, telah menghantar surat kepada UEFA dan FIFA dalam usaha untuk menjelaskan mengapa kerajaan perlu terlibat dalam bola sepak mereka ketika ini.

Kerajaan meminta pengecualian khas untuk kali ini. Walaubagaimanapun, ia telah didakwa oleh AS bahawa kedua-dua UEFA dan FIFA tidak memberi respons yang baik terhadap surat itu.

Kemudian, FIFA dan UEFA membalas surat dalam satu kenyataan bersama yang menyatakan sebarang bentuk penglibatan kerajaan tidak akan diterima.

Kini, dikatakan bahawa Majlis Sukan Tertinggi perlu memberi jawapan kepada soalan-soalan ini pada hari Jumaat:

Apakah hubungan Suruhanjaya dengan badan pembuat keputusan berkanun dalam RFEF?

Laporan itu menyatakan bahawa jika jawapannya memuaskan, berkemungkinan tiada tindakan akan diambil terhadap FA Sepanyol.

Walaubagaimanapun, jika tidak memuaskan, Sepanyol boleh menghadapi penggantungan serta-merta oleh kedua-dua UEFA dan FIFA.