TERKINI: Syed Saddiq Disahkan Gagal Tamatkan Perlumbaan

Penganjur triathlon Desaru 2024 akhirnya mengesahkan bahawa Syed Saddiq sebenarnya tidak menamatkan perlumbaan.

Sebelum ini berlaku kontroversi apabila salah seorang netizen mendakwa dia juga peserta dalam larian tersebut. Dan dia kehairanan bagaimana Syed Saddiq boleh meraih tempat ketiga.

Netizen mulai mempersoalkan kejayaan Syed Saddiq meraih tempat ketiga dalam perlumbaan 113km itu.

Syed Saddiq beberapa jam lalu memuat naik satu video menjelaskan bahawa dia tidak menipu. Dan sudah berkali kali menyemak dengan penganjur tentang catatan masanya – yang dia sendiri akui lebih pantas daripada jangkaannya.

Dia ketika itu berkata: “Selepas saya mendapati catatan masa saya jauh lebih baik daripada apa yang saya sangka. Saya terus semak dengan pegawai teknikal daripada TEAM 1. Ada dua saksi. Saya mahukan kepastian kerana risau ada kesilapan.

“Saya malah membuat semakan ketiga dan catatan masa saya disahkan [sambil tunjuk kertas].

Namun tidak lama selepas itu, pihak penganjur triathlon Desaru 2024 telah menukar status Syed Saddiq daripada pemenang tempat ketiga sebagai peserta yang gagal menamatkan perlumbaan atau DNF.

Syed Saddiq akur dengan keputusan itu dan menyatakan bahawa ada kerosakan teperinci dalam kiraan masa daripada pegawai teknikal penganjur.

“(Saya baru sahaja menerima) kerosakan terperinci pusingan demi pusingan di setiap pusat pemeriksaan… daripada pasukan teknikal.

“Selepas cross check data ini dengan data jam tangan pintar saya, terdapat kesilapan dan saya bertanggungjawab sepenuhnya ke atasnya.

“Saya bertanggungjawab sepenuhnya ke atasnya. Ini adalah kesilapan yang jujur ​​di pihak saya.

“Walaupun menyemak semula masalah semasa perlumbaan dan memaklumkan kepada pasukan teknikal, namun sebagai peserta saya sepatutnya lebih bertanggungjawab,” tambah Syed Saddiq yang menafikan dia dengan sengaja mahu menipu.

Kerana sebelum ini dia menyatakan dia menyertai Triathlon bukan untuk menang piala atau medal tetapi untuk kesihatan mental dan memperbaiki kehidupannya.

Syed Saddiq bertekad untuk memperbaiki dirinya di masa akan datang: “Saya seorang pemula dan saya tidak sabar untuk memperbaiki diri saya. Selepas bercakap dengan penganjur dan wakil teknikal, sebaiknya status saya adalah DNF.

“Mereka juga mengakui bahawa ini adalah kesilapan yang jujur.”