Tiba Tiba Khamzat Chimaev Mahu Menumbuk Abang Khabib Ketika Raikan Kemenangan Islam Makhachev

Khamzat Chimaev terlibat dalam pergaduhan di tepi gelanggan dengan rakan sepasukan Islam Makhachev selepas dia dinobatkan sebagai juara ringan UFC di UFC 280.

Makhachev mempamerkan persembahan luar biasa untuk menewaskan Charles Oliveira dan menamatkan rentetan 11 kemenangannya di Etihad Arena di Abu Dhabi.

Terdapat sambutan dan keraian luar biasa, dengan rakan zaman kanak-kanak Khabib Nurmagomedov memeluk juara baharu itu dan mengaraknya di sekeliling Octagon.

Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa adegan panas apabila Chimaev, yang sedang menonton pertarungan itu mahu menyerang abang Nurgamomedov, dan akhirnya dihalang oleh pihak keselamatan ketika dia berterusan mahu bergaduh.

Abang Khabib, Abdurazak, yang Chimaev terlibat dalam pertengkaran dan tidak jelas apa yang mencetuskan pergaduhan itu.

Namun ramai yang merasakan bahawa, ianya kerana Chimaev tidak sukakan Khabib Nurmagomedov.

Ramai juga kehairanan kenapa UFC meletakkan Khamzat Chimaev di seksyen yang berdekatan dengan kem Islam Makachev yang rata rata team Khabib.

Mereka merasakan UFC memang sengaja nak meraih publisiti daripada pergaduhan tersebut.

Dilaporkan bahawa Chimaev berada di Emiriah Arab Bersatu ketika dia cuba berunding untuk pertarungannya yang seterusnya tetapi dia pergi ke tahap yang melampau dalam usahanya untuk beraksi dalam kelas berbeza.

Petarung Welterweight mempunyai sejarah bersama Khabib. Pada bulan September, Khabib telah mengkritik tingkah lakunya di UFC 279, apabila dia bertelagah dengan Kevin Holland dan memaksa sidang akhbar itu dibatalkan.

Khabib kemudian menyeru agar Chimaev mempunyai lebih ramai orang Islam dalam pasukannya untuk membimbingnya ke jalan yang betul.

“Jika anda seorang Muslim, anda sepatutnya mempunyai orang yang baik di sekeliling anda,” katanya semasa mengumpul dana amal.

“Orang Islam yang boleh berkata ‘Hei, jangan buat begini.’ Saya baru-baru ini menonton sesi timbangan Khamzat Chimaev. Saya mengikuti apa yang berlaku dengan berat badannya dan melihat pasukannya.”

“Tidak ada orang Islam di sekelilingnya dan ini sangat buruk. Kerana jika anda seorang Muslim, anda memerlukan orang yang baik dan kuat di sekeliling anda yang akan berkata ‘Kembalilah, lakukan ini.'”

Chimaev tidak tewas dalam UFC dan MMA secara keseluruhan. Dia dijadualkan untuk menentang Nate Diaz tetapi selepas kehilangan berat badan, rombakan kad telah pun dibuat.

Dana White berkata dia berharap Chimaev bertanding dalam kad pertandingan yang bagus yang menampilkan pertarungan trilogi Leon Edwards vs Kamaru Usman di United Kingdom pada 2023.