Tunduk Dengan Desakan Pelangi, Peppa Pig Masukkan Pasangan Sejenis Sebagai ‘Keluarga’

Rancangan popular kanak-kanak dari UK, “Peppa Pig” telah memperkenalkan pasangan sejenis yang pertama — dua beruang kutub betina berpasangan sesama mereka. Tindakan itu berikutan gesaan selama bertahun-tahun daripada pejuang kesamarataan s*ksual untuk mendapatkan lebih banyak watak L * B T Q dalam rancangan itu.

Dalam episod yang disiarkan Selasa lalu di Saluran 5 di United Kingdom, Penny the Polar Bear memberitahu watak utama Peppa Pig bahawa dia mempunyai “dua ibu” dan melukis gambar dirinya berpegangan tangan dengan mereka.

“Saya tinggal bersama mummy dan mummy saya yang satu lagi,” kata Penny dalam episod itu, yang bertajuk “Keluarga.” Dia menambah bahawa salah seorang ibunya adalah seorang doktor.

Rancangan kartun itu, yang mengisahkan tentang anak babi berusia 4 tahun dan keluarganya, telah diterjemahkan ke dalam 40 bahasa dan disiarkan di lebih 180 negara dan wilayah, termasuk di Malaysia.

Menurut syarikat produksinya, Entertainment One, Peppa Pig telah dipanggil “fenomena global”.

Namu  sejak beberapa tahun lalu, rancangan itu menghadapi beberapa kritikan kerana telah dianggap mengukuhkan stereotaip jantina dengan mempamerkan struktur keluarga nuklear dengan bapa yang bekerja dan ibu yang tinggal di rumah sebagai suri rumah.

Petisyen pertama kali diedarkan pada 2019 menggesa rancangan itu, yang telah disiarkan selama hampir dua dekad dan memenangi tiga anugerah BAFTA, untuk menampilkan ibu bapa sejenis. Permintaan itu mendapat hampir 25,000 tandatangan sejak diwujudkan beberapa tahun lalu.

Menurut petisyen itu: “Kanak-kanak yang menonton Peppa Pig berada pada usia yang mudah dipengaruhi, dan tidak termasuk keluarga sejenis akan mengajar mereka bahawa hanya keluarga yang mempunyai ibu bapa tunggal atau dua ibu bapa berlainan jantina adalah perkara biasa.”

“Peppa Pig bukan sahaja untuk hiburan, kanak-kanak pastinya juga boleh belajar daripadanya.”

Jalan cerita baharu itu muncul di tengah-tengah penelitian dalam beberapa bulan kebelakangan ini mengenai perwakilan L G * T * dalam produksi lain yang disediakan untuk kanak-kanak.

Musim panas ini, sebilangan negara majoriti Islam mengharamkan spinoff “Toy Story” Pixar “Lightyear” daripada pawagam kerana ciuman antara watak sejenis..

Pada hari Selasa, negara-negara Teluk Arab meminta Netflix untuk mengalih keluar semua kandungan yang boleh menyinggung sensitiviti agama Islam dengan memaparkan watak pasangan sejenis.