Usahawan Ini Malu Memberitahu Rakan Dan Keluarganya Bahawa Dia Seorang Jutawan

Seorang usahawan muda yang terlalu merendah diri telah menyembunyikan perusahaannya kerana malu orang lain tahu dia kaya. Lelaki tersebut bermana Adnan Ebrahim, yang tinggal di England. Dia memiliki perniagaan berasaskan teknologi.

“Saya selalu terpesona dengan internet. Saya menghabiskan masa remaja saya dalam talian, membina rangkaian dan perniagaan, dan dibesarkan di pinggir bandar Surrey,” kata Adnan.

Mendirikan Car Throttle

Adnan mendirikan laman web Car Throttle, komuniti internet untuk peminat kereta, dari biliknya. Adnan telah menunjukkan semangat keusahawanan sejak dia kecil.

Dalam wawancaranya dengan A Million by 30 oleh Sean Farrington di BBC Radio 5 Live, Adnan mengatakan pertama kalinya dia melihat potensi menjana wang dalam talian adalah “ketika dia mula menjual gelang – gelang plastik kepada rakan sekolahnya pada tahun 2005-2006.

Adnan pada masa itu menjual gelang di “eBay dan hasilnya adalah puluhan kali lebih banyak daripada penjualan langsung.

“Saya memulakan lelongan pertama gelang ini dari rumah. Saya meminta ibu saya pergi ke kedai dan membeli gelang sebanyak mungkin.”

Adnan menyifatkan pendapatannya ketika itu cukup untuk seorang pelajar sekolah.

Adnan mula menulis blog mengenai kereta pada usia 16 tahun, setelah gagal menjual iPod. Adnan ditipu oleh pembekal.

“Saya rugi banyak, sehingga £ 2,000 … ternyata penjual itu menipu,” katanya.

Dia merasakan bahawa menulis blog ternyata lebih menguntungkan. Dia seorang peminat kereta dan mula menulis pelbagai perkara mengenai kereta.

“Setiap kali saya pulang dari sekolah, saya menulis artikel, ia diterbitkan. Keesokan harinya saya melihat hasilnya dan memeriksa berapa banyak orang yang telah membaca … dan melihat berapa banyak hasil yang orang mengklik artikel saya.”

“Kehidupan kedua saya … ‘sedikit malu,” kata Adnan yang tidak pernah berkongsi dengan rakan rakannya tentang kehebatan blognya.

Adnan mula menghidu potensi keuntungan menjual barang secara dalam talian setelah wangnya menjadi “sepuluh, dua puluh, lima puluh, seratus … hingga beberapa ribu dolar dalam sebulan.”

Adnan mengatakan ada “banyak cabaran” untuk berjaya.

“Pelik, tetapi saya suka bahawa tidak ada yang tahu apa yang saya sedang lakukan. Menjual barang dalam talian adalah seperti kehidupan kedua bagi saya.”

Sehingga tahap ini, dia masih belum memberitahu rakan-rakannya. Tapi selepas wawancara itu pastinya ramai yang tahu.

“Tidak ada yang tahu, selain keluarga saya.”

“Saya agak malu, saya mempunyai kehidupan kedua seperti ini. Saya mula menulis blog dan saya sedikit bimbang apa yang orang akan fikirkan.”

“Saya tidak memberitahu rakan sebilik saya sehingga tahun kedua saya tinggal bersama mereka … mereka tidak tahu apa yang saya lakukan.”

Adnan kini menjadi CEO syarikat kesihatan mental. Wartawan Treveor Clawson, yang menulis secara meluas mengenai usahawan teknologi dan syarikat yang berkembang pesat, mengatakan rahsia yang dimiliki Adnan sering disimpan di kalangan usahawan muda.

“Ada beberapa alasan di sebalik ini, untuk tetap merendah diri pada tahun-tahun awal,” kata Clawson.

“Takut dikritik boleh menjadi faktor. Kritikan rakan terhadap idea yang masih dikembangkan juga dapat membuat usahawan membincangkan idea mereka dengan rakan mereka.”

Adnan sendiri mengatakan bahawa dia memerlukan sedikit masa sebelum memberitahunya mengenai perniagaannya.

Rakannya tidak berminat mendengar

“Saya rasa ketika saya bercerita, rakan-rakan saya tidak begitu faham dan berminat dengan cerita saya.”

Dia mengatakan dia ingat saat dia mulai berbicara tentang bisnesnya, Car Throttle, kepada seorang teman asrama, tetapi tanggapan rakannya jelas berbeza dari apa yang dia harapkan.

“Saya berkata, saya mempunyai sesuatu yang besar untuk dibangunkan. Saya mempunyai laman web, dan saya ingat rakan saya berkata, ‘jadi apa kaitan?’, Bukan perkara yang menarik baginya,” kata Adnan.

Ternyata rakannya itu menolak tuah kerana Adnan sebenarnya mahu mengajak mereka membangunkan perniagaan bersama sama.

Angka juta dalam penyata kewangan

Adnan mengatakan bahawa dia ingat jumlah keuntungan “juta” pound, mulai muncul dalam penyata kewangannya.

“Sejuta adalah angka datang dengan cepat, pada tahun 2013, 2014, dari segi penilaian perniagaan, dan mendapat sejuta pendapatan pertama, mendapat sejuta orang pertama melanggan YouTube, dan sejuta pertama pengikut kami di Facebook … kami berkembang pesat,” katanya.

Dia menjual Car Throttle pada tahun 2019 kepada Dennis Publishing, setelah membina lebih dari 15 juta dan 2.5 bilion orang yang menonton video tersebut.

Douglas McCabe, pakar teknologi dan media dan ketua eksekutif Enders Analysis, mengatakan perniagaan Adnan bukanlah laman web penting mengenai kereta tetapi berjaya mendapat audien yang ramai.

“Laman web ini menarik pembaca baru, dengan lebih dari 60% pelanggan di bawah usia 35 tahun. Jangkauan di media sosial sangat berharga, sekitar 14 kali dan 17 kali lebih banyak daripada laman Auto Express dan Pembeli Kereta.”

Tahun ini, Adnan termasuk dalam senarai usahawan berjaya majalah Forbes untuk kategori Forbes ’30 Under 30 (di bawah usia 30.)