Van der Vaart Kutuk Raya Pula: “Mamat Ni Penjaga Gol Ke?”

Bekas pemain Spus, Rafael Van Der Vaart yang selalu memberikan komen pedas, kali ini mensasarkan David Raya.

Van der Vaart memperlekehkan David Raya ketika penjaga gol itu menurutnya telah melompat terlalu awal sebelum Kane tiba di kedudukan bola ketika penalti.

Van der Vaart yang sebelum itu suka mengecam dan mengejek Harry Maguire sebagai pertahanan liga amatur telah mengejek David Raya pula.

Ketika kedudukan 1-1, Bayern dihadiahkan sepakan penalti setelah Leroy Sane dijatuhkan oleh William Saliba di dalam kotak penalti.

Dan Harry Kane tampil ke hadapan untuk mengambil sepakan tersebut. Bekas penyerang Spurs itu dengan tenang menjaringkan gol daripada kedudukan penalti itu – dalam kepulangan semulanya ke London Utara – dan terus menghantui Arsenal.

Walaupun ramai memuji penalti Kane, yang dianggap tenang dan tepat, namun Van der Vaart pula merasakan penalti Kane itu tidaklah terlalu bagus namun tindakan David Raya yang menjadi punca gol itu.

Kane masih jauh lagi daripada bola, namun David Raya sudah melompat ke sebelah kiri Harry Kane, dengan penyerang itu menujukan bola mudah ke kanan.

Van de Vaart dalam ulasannya di Tv Belanda berkata: “Adakah betul mamat ni penjaga gol?

“Kane masih belum membuat sebarang pergerakan lagi pun, tapi Raya sudah pun merebahkan badannya ke padang.”

Walaupun Van der Vaart mungkin memperlekehkan kemampuan Raya, namun penjaga gol itu sangat cemerlang sebelum ini dalam penentuan penalti.

Di media sosial, peminat Arsenal turut mempersoalkan tindakan Raya yang dianggap mencetuskan kepada gol kedua itu. Di mana dia tiba tiba berada di belakang Gabriel. Ianya membuatkan pemain pemain pertahanan Asenal tidak dapat menolak bola ke belakang untuk binaan semula seperti biasa.

Sebaliknya terpaksa mengeluarkan bola dan ianya dirampas pemain Bayern lalu mencetuskan kesilapan Saliba yang terpaksa menjatuhkan Sane yang menari nari dengan gerakan lincahnya di dalam kotak penalti.

Seorang peminat berkata: “Saya hargai semangat Raya, namun sekali lagi dia terlebih komited melulu dalam perlawanan penting seperti ini.”

Namun ramai juga tetap menyokong Raya dan berkata, tanpa Raya, Arsenal mungkin sudah tersingkir di tangan Porto. Di mana ketika itu Raya menyelamatkan 2 penalti.

Leandro Trossard berjaya menyamakan kedudukan setelah masuk dari bangku simpanan.