Van Gaal Yakin Belanda Juara Dunia Walaupun Tanpa Pemain Terbaik Dunia: “Kami Melakukannya Dengan Taktikal”

Jurulatih kebangsaan Louis van Gaal tidak mendedahkan bagaimana dia menentukan nombor yang akan dipakai para pemainnya.

Ianya selepas ada persoalan tentang Remko Pasveer yang dijangka akan menjadi penjaga gol nombor 1 untuk Oranje pada kali ini selepas diberikan jersi nombor 1.

Van Gaal menyatakan pada pagi Rabu semasa sidang akhbar di Qatar bahawa dia telah menentukan nombor jersi pemainnya mengambil kira faktor usia seseorang pemain.

Dia menjelaskan bahawa para pemain sudah dimaklumkan tentang perkara tersebut dan tiada masalah dengannya.

Van Gaal berhujah bahawa nombor yang diberikan tidak menyatakan siapa yang akan bermain semasa Piala Dunia.

Dia membuat sendiri pengagihan nombor jersi kali ini. Walaupun ada ramai pemain senior dalam pasukan Belanda, mereka tetap tidak ada hak untuk memilih nombor jersi mereka sendiri.

Bekas pengendali Bayern Munich dan Manchester United itu berkata: “Secara umumnya saya membincangkan perkara itu dengan pemain, bukannya baru sekarang saya tentukan.”

“Saya memberikan pemain nombor yang sesuai dengan usia mereka,” kata jurulatih kebangsaan itu, yang kemudian ditanya sama ada dia hanya berseloroh.

“Itu bukan gurauan. Saya tidak pernah bergurau dalam sidang akhbar, saya menjelaskan bagaimana saya melakukannya,” kata Van Gaal, yang memberikan nombor 1 kepada penjaga gol Remko Pasveer. Menurut jurulatih kebangsaan itu, itu tidak bermakna pemain Ajax itu kini mempunyai kelebihan berbanding Justin. Bijlow dan Andries Noppert.

“Itu perlu dilakukan berdasarkan usia, itulah sebabnya saya memberikan jawapan itu.’

Van Gaal kini telah mulai bekerjasama dengan pemain muda Jeremie Frimpong dan Xavi Simons, dua muka baharu dalam pasukan kebangsaan Belanda (diberikan nombor belakang 25 dan 26).

“Sudah tentu saya bercakap dengan mereka, itu saya buat pada hari pertama. Kemudian mereka akan dipanggil dan mereka boleh bercakap dengan saya sebentar.”

“Saya kemudian mengenali mereka dan saya menunjukkan kepada mereka imej dari kelab mereka. Kemudian mengenai apa yang saya mahu dan tidak mahu, itu yang penting.”

“Dan mengenai pakej ciri untuk posisi di mana mereka boleh bermain, tiada masalah. Saya rasa mereka adalah pemain yang baik,” kata Van Gaal mengakhiri penjelasannya.

Jurulatih kebangsaan itu percaya bahawa dia boleh mencapai lebih jauh dengan Oranje berbanding lapan tahun lalu di Brazil, apabila Van Gaal menduduki tempat ketiga bersama pasukan kebangsaan Belanda.

Sebelum ini Van Gaal menyatakan dia tidak bergurau apabila menyatakan dia mahu menjadi juara dunia. Kerana itulah dia dan pemainnya berada di pentas tertinggi di dunia itu. Bukannya sekadar untuk memeriakan suasana atau sekadar menimba pengalaman.

Van Gaal sedar pasukannya sekarang tidak ada pemain terbaik dunia. Namun mereka akan melakukannya dengan taktikal.

“Saya tidak fikir kami mempunyai pemain terbaik di dunia dalam pasukan kami. Tetapi saya percaya pada pasukan dan taktikal. Kami boleh pergi jauh, tetapi kemudian kami memerlukan tuah.”

“Saya mahu pemain pemain saya bayangkan, sebab itu saya bercakap tentang menjadi juara dunia. Jika anda boleh bayangkan, anda boleh melakukannya di atas padang. Kami mempunyai pemain yang boleh melaksanakan pelan taktikal dengan sempurna,” tutup Van Gaal.

Baca yang lain