[VIDEO] Beto Akui Malu Dengan Lakonan Sendiri

Share on facebook
Share on twitter

Pemain tengah Petaling Jaya City, Khairil Anuar Zamri ataupun lebih dikenali sebagai Beto mengakui beliau sangat menyesal dengan lakonannya ketika aksi berdepan dengan Melaka sebelum ini.

Aksi lakonan dan simulasi Beto itu telah berjaya mengaburi dan mempengaruhi pengadil perlawanan iaitu Fairuzi Md Desa hyang memberikan penalti kepada PJ City.

Apa yang lebih dikesalkan Beto, Keranan perbuatannya itu pengadil tersebut telah digantung tugasan oleh Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM).

FAM dalam kenyataan rasmi mereka sebelum ini menyatakan bahawa Fairuzi melakukan kesilapan kerana gagal mengesan aksi simulasi Beto serta memberikan penalti yang tidak sepatutnya kepada PJ City.

Insiden itu membuatkan pengadil dan penjaga garisan berbincang selama beberapa minit. Bantahan dibuat pemain pemain Melaka yang menganggap keputusan pengadil adalah tak betul sebaliknya Beto harus dilayangkan kad kuning kerana perbuatan tidak ada semangat kesukanan itu.

Selain daripada pengadil, Beto sendiri telah dikenakan tindakan oleh FAM. Lalu menerusi laporan Stadium Astro, Beto tampil memohon maaf untuk menjernihkan keadaan.

Bercakap kepada Astro Arena secara ekslusif, Beto berkata: “Saya minta maaf kepada Jawatankuasa Pengadil FAM atas apa yang saya lakukan.”

Beto turut menganggap insiden itu akan menjadi salah satu pengajaran kepadanya. Sambil menyatakan beliau sendiri malu melihat rakaman aksi tersebut.

“Dalam bola sepak, tindakan seperti itu umpama tiada semangat kesukanan. Insya-Allah saya akan lebih belajar daripada kesilapan ini,”

“Kalau saya sendiri tengok rakaman pun malu, apatah lagi orang lain. Benda itu macam bodoh.”

Beliau tidak menolak kemungkinan bahawa perkara itu akan mencemarkan reputasinya selepas ini di mata pengadil.

“Cuma saya sudah sematkan dalam fikiran, sekalipun saya jatuh betul selepas ini, sukar untuk pengadil berikan (sepakan percuma) sebab satu Malaysia sudah tengok.”

“Saya perlu lebih tabah, belajar daripada situ dan fokus ke depan.”

Beto kemudian kesal dengan komen segelintir netizen yang turut mengaitkan keluarganya dalam isu tersebut dan menuduh dia makan duit haram.

“Saya tidak setuju apabila keluarga dikaitkan dan orang tuduh saya makan duit haram.”

“Saya boleh terima makian dan kritikan tetapi jangan libatkan keluarga.”

 


 

BACA JUGA: [VIDEO] Pengadil Liga Malaysia Mengejutkan Semua, Memberikan Penalti Kepada Diving Dramatik Ini

Diving dan bola sepak dua perkara yang sangat sinonim. Namun ada sesetengah diving itu terlalu jelas dan ketara, tanpa ada sentuhan sekalipun. Ini yang biasanya membuatkan pengadil naik angin kerana ditipu pemain.

Bagi diving yang ada kontak pun pengadil dah panas kalau dah kantoi. Hukuman diving adalah kad kuning.

Melaka turun berdepan dengan PJ City. Selepas babak pertama tanpa jaringan, S Kumaahran meletakkan pasukkannya Melaka di hadapan. Gol peribadi kedua beliau pada musim ini.

Namun 15 minit kemudian, Darren Lok melakukan rembatan cantik menewaskan Khairul Fahmi Che Mat – untuk PJ City menyamakan kedudukan 1-1. Ianya berpunca daripada Khairul Fahmi sendiri yang melakukan sepakan gol lemah yang terus dirampas lawan.

Dan kontroversi berlaku pada minit ke-80. Ini apabila pengadil menghadiahkan sepakan penalti kepada PJ City. Penalti itu dibantah Melaka United yang merasakan bahawa Khairil Anuar ataupun Beto melakukan simulasi. Beto mengerang kesakitan menunjukkan reaksi bahawa kakinya telah dibentes.

Ulang tayang jelas menunjukkan ia satu simulasi. Pengadil kemudian mendapatkan pandangan daripada penjaga garisan. Menurut pengulas perlawanan, penjaga garisan merasakan bahawa Beto berlakon.

Para pemain Melaka United meminta pengadil memberikan kad kepada Beto. Malangnya pengadil kekal dengan keputusan untuk menghadiahkan sepakan penalti.

 

Ianya mengambil masa lebih 5 minit untuk sepakan penalti diambil. Kerana pengadil mendapat bantahan daripada kem Melaka. Darren Lok tiada masalah untuk menyempurnakan penalti itu pada minit ke-85.

Namun Melaka berjaya membawa pulang 1 mata dengan gol pada masa tambahan 90+6. Di mana pemain gantian Farish Shah berjaya mengambil kesempatan daripada keadaan huru hara di hadapan gol.

Selepas 2 perlawanan PJ City dan Melaka masing masing mengutip 2 mata daripada dua keputusan seri. Kedua dua pasukan berada di 6 kelompok bawahan dalam Liga Super.

Insiden Jack Hindle dan Pengadil

Ini bukanlah perkara baru dalam Liga Malaysia. Dan musim ini pun sudah ada insiden panas melibatkan pengadil. Di mana pemain Kelantan FC, Jack Hindle telah menolak pengadil yang berada di kedudukan yang tidak sepatutnya. Malah perkara itu mendapat perhatian daripada otai, Subkhiddin Salleh.

Bekas Pengerusi Jawatankuasa Pengadil Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), Subkhiddin Mohd Salleh menjelaskan pemain Kelantan FC, Jack Hindle sepatutnya dilayangkan kad merah.

Hindle patut kad merah kata Subkhiddin

Ini kerana menurut Subkhiddin, tindakan Hindle menolak pengadil Amirul Aizat sebagai tindakan ofensif ataupun berkelakuan ganas kepada pengadil.

Dipetik daripada BH Online Subkhiddin menjelaskan:

“Saya tidak pasti sama ada MFL akan menggunakan video itu sebagai akses untuk mereka mengambil hukuman. Ada sesetengah pertandingan atau negara yang menggunakanya.”

“Maknanya kalau pengadil terlepas insiden di atas padang, dia akan guna pula bukti video sebagai akses untuk mereka menghukum kalau ada kesalahan yang boleh mencemarkan imej bola sepak.”

“Tapi untuk pengadil itu, mungkin ini kali pertama berlaku pada dia dan dia pun tak pasti nak ambil keputusan apa. Tapi keputusan yang sepatutnya adalah kad merah kepada pemain itu kerana ia kesalahan berkelakuan ganas.”

“Jadi, kalau pengadil itu tidak pasti untuk mengambil keputusan, dia ada ‘match official team’, jadi kumpulan ini dia ada lagi pembantu pengadil 1, pembantu pengadil 2 dan ada pegawai keempat.”

Subkhoddin juga menyatakan bahawa pengadil perlu berbincang dengan pemain tentang kelakuan ganas seperti itu sebelum memulakan perlawanan. Ini bagi mengelakkan berlaku tidak konsistensi di dalam pengadilan.

“Sebelum memulakan semula perlawanan, mereka patut bincang, ini kesalahan ganas membabitkan kelakuan pemain. Oleh itu, kalau hari ini kita lepas, esok kalau orang lain buat dan kita bagi kad merah, orang tidak akan percaya.”

Namun begitu Subkhiddin tetap bersetuju bahawa Amirul Aizat berada di posisi yang salah ketika kejadian itu berlaku dan menyebabkan insiden itu berlaku.

Walaubagaimanapun, Subkhiddin tetap berpegang pada pendirian bahawa pemain tidak berhak bersikap ganas kepada pengadil walaupun mereka melakukan kesilapan termssuk dari segi posisi.

“Pengadil [memang] salah posisi, tetapi itu tak salah dari segi undang-undang. Tapi pemain, bila anda tidak dapat menahan emosi dan kelakuan, undang-undang akan ambil tindakan. Ini di bawah klausa kelakuan ganas.”

“Pengadil ini salah mungkin dari segi kekurangan pengalaman, mungkin dia pengadil dalam proses untuk diketengahkan. Satu yang baik adalah ia jadi satu pengajaran.

“Pengajaran bukan untuk pemain (Hindle) atau pengadil (Amirul) itu sahaja. Tapi untuk semua orang, ini satu pengajaran yang hebat yang mana pemain tidak boleh buat macam itu dan sebagai pengadil perlu berhati-hati di kawasan penalti,” tambah beliau lagi.

Baca yang lain