[VIDEO] Lihat McGregor Berkicap Kena Dengan Poirier Dan Kalah TKO Buat Pertama Kalinya

Share on facebook
Share on twitter

Sejarah indah dicatatkan  oleh petarung UFC dari Amerika Syarikat, Dustin Poirier, pada acara UFC 257. Selain berjaya membalas dendam kekalahannya, Poirier juga menjadi petarung pertama yang menewaskan Conor McGregor di octagon dengan KO teknikal.

Poirier berjaya memenangi pertarungan kelas ringan melawan Conor McGregor di UFC 257 yang berlangsung di Etihad Arena, Abu Dhabi UAE.

Pertarungan, yang hanya berlangsung selama 2 minit 32 saat, cukup pendek, tetapi sangat sengit. Pada awal pertarungan, McGregor sebenarnya telah memulakan aksi dengan baik.

Namun, Poirier berjaya bangkit dan menewaskan pertarung tersebut dengan beberapa siri right hook

Poirier melancarkan beberapa siri tendangan yang kuat ke atas The Notorious.

McGregor cuba melakukan serangan balas, tetapi Poirier pula bertahan dengan cukup kemas. Petarung dari Amerika itu terbukti berjaya menewaskan McGregor pada pusingan pertama.

Pada pusingan kedua, McGregor masuk dengan agresif. Petarung Ireland menyerang Poirier dengan tendangan keras dan tumbukannya.

Tetapi Poirier tetap berjaya melepaskan beberapa tendangan ke betis McGregor.

Selepas seminit pertarungan. Poirier melakukan serangan ke atas McGregor. Dia terus mensasarkan bahagian kaki McGregor dan berjaya menganggu pergerakan lawannya itu.

Pertarungan akhirnya dimenangi oleh Poirier setelah kejayaannya berjaya menjatuhkan McGregor. Dia melancarkan tumbukan bertali arus ke arah McGregor.

McGregor mulai hilang kawalan dan keseimbangan membuatkannya terjatuh. Lalu Poirier melepaskan tumbukan lagi dan pengadil tiada pilihan kecuali memberikan TKO.

Kemenangan ini secara tak langsung membuatkan Poirier berjaya membalas dendam di atas kekalahannya di tangan McGregor pada tahun 2014.  Di mana ketika itu McGregor memberikan kekalahan KO pertama buat Dustin Poirier.

Selain membalas dendam, Poirier juga menyenaraikan namanya sebagai petarung pertama yang mengalahkan McGregor oleh TKO.

Dalam 4 kekalahan sebelumnya yang dialami McGregor, dia tidak pernah kalah secara TKO.

Sebelum ini, McGregor tewas kepada Khabib Nurmagomedov, Nate Diaz, Joseph Duffy, dan Artemij Sitenkov dan kesemuanya dengan submission.

Seperti biasa Dustin Poirier tetap menunjukkan semangat kesukanannya ke atas lawannya.

Dalam pertarungan kali ini, pra pertarungan McGregor telah menunjukkan sikap terpujinya. Dia lebih merendah diri.

McGregor meninggalkan octagon dalam keadaan terhincut hincut.

Dia juga dilihat terpaksa menggunakan tongkat untuk keluar.

Namun dengan kekalahan keemapat dalam kariernya, dan yang kedua daripada 3 pertarungan terakhir, adakah McGregor sudah boleh memikirkan persaraan penuh?

Baca yang lain