Video: Pelari Singapura Berikan Air Kepada Pesaingnya Yang Kemudian Memenangi Emas

Pelari jarak jauh Singapura, Soh Rui Yong memenangi pingat perak dalam acara 10,000m lelaki pada Sukan SEA ke-32 di Kemboja pada 11 Mei.

Ia merupakan kali pertama beliau beraksi dalam acara itu di Sukan SEA.

Kemenangannya hadir selepas Soh yang tidak bertanding dalam Sukan SEA selama lebih lima tahun, berikutan perbalahannya dengan Majlis Olimpik Kebangsaan Singapura (SNOC) dan pihak lain.

Selain mendapat tempat naib juara, satu kemuncak perlumbaan yang menarik perhatian orang ramai ialah semangat kesukanan Soh.

Dengan lebih sedikit lima pusingan lagi dalam perlumbaan, Soh dilihat menyerahkan air yang diambilnya kepada rakan pesaingnya, Rikki Marthin Luther Marthin dari Indonesia, yang hanya beberapa meter di hadapan Rui Yong.

Ini adalah selepas Marthin cuba mengambil segelas air dari meja hidrasi, tetapi ia meraba-raba dan akhirnya cawan itu terjatuh.

Dengan cuaca yang sangat panas, Rui Yong mengerti kesulitan pesaingnya itu.

Jadi, yang mengekori Marthin pada ketika itu kira-kira 24 minit dalam larian 10,000m, berjaya mendapatkan secawan air, yang digunakannya untuk menuangkan ke atas kepalanya, sebelum menyerahkan baki kepada pesaingnya.

Rui Yong dilihat hanya menggunakan sedikit air itu dan terpaksa untuk tidak meminumnya demi untuk pesaingnya.

Pengulas malah berkata: “Tidak ada ruang untuk berlakon dalam situasi ini, ianya bukan dirancang langsung, ianya sppntan.”

Menggambarkan tindakan itu sangat spontan menunjukkan kemuliaan hati Rui Yong.

Dia ketepikan soal persaingan demi keselamatan pesaingnya yang berpotensi terdedah dehidrasi. Itu lagi penting daripada sebutir emas.

Tindakan fair play sejak itu telah dilihat ratusan ribu kali dalam talian.

Ramai yang melihat klip itu memuji Soh kerana tidak memanfaatkan kesilapan pesaingnya untuk mendapatkan kelebihan memintas lawannya itu.

Soh dilaporkan hanya mempunyai enam minggu untuk berlatih selepas SNOC memberinya lampu hijau pada Mac untuk menyertai Sukan SEA tahun ini.

Pada 9 Mei, dia mendapat tempat keempat dalam acara 5,000m lelaki.

Dia tidak bertanding dalam acara maraton demi fokus kepada Sukan SEA.

Strategi perlumbaan Soh untuk pertandingan 10,000m menyaksikan dia ketinggalan untuk beberapa bahagian perlumbaan, hanya untuk meningkatkan rentaknya dalam beberapa pusingan terakhir.

Semasa berlumba Marthin dengan persaingan sengit, Soh kelihatan mengikuti langkah sambil mengejar warga Indonesia itu. Dia tidak dapat mengejar pemenang pingat emas itu namun tetap berpuas hati dengan perak. Dengan catata masa 31 minit 10.70 saat adalah peningkatan yang besar daripada 31:12.05 terbaik sebelum ini yang ditetapkan pada 2022.

Martin mencatatkan 31:08.85.

Soh dilihat mengucapkan tahniah kepada Martin selepas kedua-dua lelaki itu melepasi garisan penamat.

Apapun detik ini pasti akan diingati selamanya:

Baca yang lain