[VIDEO]Mano Polking: “Bukan Menganjing Indonesia, Saya Nak Dia Gembira Pada Hari Dia Menangis”

Jurulatih Thailand, Alexandre Polking tidak dapat menahan air mata pada sidang media, selepas pasukannya membelasah Indonesia pada perlawanan pertama final Piala AFF 2020.

Perasaan Mano Polking bercampur baur. Tangisan kegembiraan dan pada masa yang sama tangisan kesedihannya ke atas penjaga gol legenda, Kawin Thamsatchanan yang kehilangan ayahnya, beberapa jam sebelum sepak mula final tersebut.

Beberapa kali, jurulatih kelahiran Brazil berusia 45 tahun itu menggosok hidungnya dan mengalihkan matanya ke arah lain untuk menahan air mata yang mengalir.

Mano Polking kemudian terus membuat penafian bahawa penggantian penjaga gol pada minit ke-75 itu berbentuk menganjing atau tidak menghormati lawan mereka. Di mana Mano Polking mengejutkan ramai apabila mengeluarkan penjaga gol Siwarak Tedsungnoen untuk digantikan oleh Kawin Thamsatchanan pada minit ke-75.

Perkara pertama yang disebut Mano Polking adalah komen tentang pertukaran tersebut kerana dia tahu pasti ramai yang akan salah anggap.

Mano berkata: “Saya juga ingin membuat kenyataan terlebih dahulu. Ini bukan pertukaran yang tidak menghormati atau mengejek Indonesia. Itu bukan sebabnya,”

“Bapa dia (Kawin) baru sahaja meninggal dunia hari ini. Dan saya mahu memberikannya detik gembira pada hari dia menangis,” kata pengendali Thailand itu lagi.

Sebelum perlawanan menentang Indonesia, Thailand menggunakan Chatchai Budprom, yang kemudiannya mengalami kecederaan sebelum ini, jadi Siwarak menggantikan tempatnya.

Siwarak pun penjaga gol berstatus legenda di Thailand. Sama seperti Kawin Thamsatchanan.

Kawin sudah lama kehilangan tempatnya selaku penjaga gol no.1 Thailand kerana masalah kecederaan yang kerap telah mengganggu prestasinya.

Namun Mano Polking telah memutuskan untuk membawa Kawin dalam edisi kali ini kerana pemain itu dilihat boleh membantu pemain pemain muda dalam pasukannya.

BACA JUGA: Kawin Thamsatchanan Dimasukkan Atas Dasar Kemanusiaan, Dia Kehilangan Ayahnya Pada Hari Final

Ketika Chanathip Songkrasin menjaringkan gol, beliau terus berlari memeluk Kawin Thamsatchanan. Ianya menunjukkan bahawa beliau mendedikasikan gol itu kepada legenda bola sepak Thailand yang baru kehilangan ayahnya.

Ianya satu tindakan yang sangat menyentuh hati dilakukan bintang Liga J itu yang menjaringkan 2 gol dalam aksi final pertama Piala AFF 2020.

Shukor Adan dalam analisisnya di Arena menyatakan bahawa pertukaran Thailand ini mungkin bersifat menganjing pasukan lawan selepas mendahului 3-0.

Namun sebenarnya tidak. Ianya memang sudah dirancang awal oleh Mano Polking yang mahu memberikan masa permainan 15 minit untuk Kawin beraksi.

Ianya hari yang sukar untuk Kawin yang sebelum ini terpaksa meminta pelepasan khas untuk meninggalkan kem kebangsaan Thailand atas urusan keluarga. Kerana ayahnya tenat di negaranya.

Pengurusan Mano Polking memutuskan untuk membenarkan Kawin balik kerana mereka tahu kemanusiaan itu lebih penting daripada bola sepak. Walaupun menyedari beberapa kesulitan yang mungkin akan dihadapi oleh Kawin ketika mahu memasuki Singapura semula.

Pada 12 Disember lalu, News Fox melaporkan bahawa, Kawin Thamsatchanan terpaksa meninggalkan Singapura untuk balik ke Thailand. Dia kemudian menjalani kuarantin sehari di Thailand kerana dari gelembung sukan.

Ketika itu ayahnya dikejarkan ke hospital dan meluangkan masa dengan keluarganya yang terdekat untuk menjaga ayahnya. Selepas itu Kawin terus kembali ke Singapura.

Kawin dipanggil oleh Thailand kerana pengalamannya. Sebelum ini Kawin menjadi penjaga gol utama Thailand. Tetapi sejak berpindah ke Belgium, Kawin Thamsatchanan berdepan dengan masalah kecederaan. Kawin Thamsatchanan mulai gagal menunjukkan prestasi terbaiknya.

Kawin mulai kehilangan tempat sebagai no.1 dan banyak menjadi pemain simpanan.

Tetapi Mano Polking menganggap Kawin Thamsatchanan sebagai pemain penting untuk membantu para pemain muda yang lain. Dan pada masa yang sama masih percaya dengan kualiti penjaga gol veteran itu.

Mano Polking kemudian membuat keputusan untuk memasukkan Kawin pada separuh masa kedua.

Kemasukan Kawin disambut meriah oleh penyokong dan pemain Thailand yang gembira melihat penjaga gol berbadan sasa itu masuk ke padang pada hari dia kehilangan ayahnya tercinta di negaranya.

Tidak banyak aksi daripada Kawin kali ini kerana Indonesia tidak memiliki penyudah yang bagus, tidak ada banyak percubaan tepat.

Selepas tamat perlawanan, Kawin Thamsatchanan mengucapkan terima kasih kepada jurulatih, pasukan dan semua penyokong yang memberikan sokongan kepadanya.

Dia menghargai detik beraksi 15 minit pada final. Pertukaran kali ini ternyata lebih kepada atas dasar kemanusiaan berbanding taktikal.

https://twitter.com/aviusss/status/1476198497997131776

Kawin telah menjadi inspirasi ramai anak muda Thailand. Beliau dikenali dengan sikapnya yang suka berkongsi tips kecergasan di media sosial. Mempromosi cara hidup sihat.

Kawin sangat profesional dan sentiasa menjaga disiplinnya di dalam dan di luar padang. Beliau dianggap sebagai salah seorang pemain penting dalam sejarah bola sepak Thailand.

Thailand berjaya mencipta kemenangan 4-0 ke atas Indonesia dalam aksi final pertama Piala AFF 2020. Format Piala AFF di mana ada dua perlawanan timbal balik untuk aksi separuh akhir dan akhir.

Ketua pasukan Gajah Putih iaitu Chanathip Songkrasin menjaringkan dua gol dalam perlawanan ini. Sementara dua lagi gol adalah menerusi Supachok dan Bourdin Phala.

Thailand superior dari segenap segi dalam perlawanan final ini. Mereka selayaknya menang.

Kemenangan ini meletakkan Thailand di kedudukan sangat selesa untuk merangkul satu lagi Piala AFF. Sementara Indonesia kini sedang berada di landasan sukar dan bakal menerima hakikat perit jika mereka gagal menjaringkan 5 gol tanpa bolos pada perlawanan kedua.

Indonesia menjadi pasukan paling banyak kalah di final dengan 5 kali. Dan kini yang keenam semakin hampir. Lebih perit kerana Indonesia masih belum pernah menjuari piala AFF Suzuki.