Vinicius Muat Naik Video Bukti Dia Berdepan Banyak Serangan Perkauman Musim Ini Sahaja

Pemain sayap Real Madrid itu telah menjadi sasaran berbaur perkauman sekali lagi pada hari Ahad ketika penyokong Valencia membuat laungan perkauman terhadapnya.

Perlawanan dihentikan buat sementara waktu selepas Vinicius mengadu kepada pengadil mengenai penghinaan itu dan dia akhirnya dibuang padang selepas bergelut dengan pemain Valencia, Hugo Duro pada minit-minit akhir permainan.

Ia hanyalah insiden terbaharu di mana pemain berusia 22 tahun itu telah menjadi bahan ejekan perkauman semasa perlawanan La Liga.

Vinicius Jr kemudian menggunakan media sosial selepas perlawanan untuk meminta pihak berkuasa menangani isu itu. Dia mengkritik kurangnya tindakan tegas ke atas perkara tersebut.

Vinicius membuat tindaka susulan pada hari Isnin dengan menyiarkan video di media sosial untuk menyokong hujahnya bahawa terdapat sebahagian besar penyokong di sebalik serangan rasisme ke atasnya, menyangkal dakwaan bahawa hanya individu atau kumpulan kecil yang menjadi punca.

Misalnya di Valencia, beribu ribu penyokong melaungkan Vinicius monyet.

Rakaman itu menunjukkan beberapa klip video kumpulan penyokong lawan memanggilnya monyet dan menyuruhnya ‘berambus dan mati’ di antara penderaan perkauman yang dia terima.

“Setiap perlawanan di luar ‘home’ adalah kejutan yang tidak menyenangkan. Dan terdapat banyak yang berlaku pada musim ini. Doa kematian, anak patung yang digantung, banyak jeritan berbaur jenayah… Semuanya ada dirakam,” tulis Vinicius bersama video itu.

“Tetapi ianya selalu dianggap ‘kes terpencil’, ‘sebahagian kecil peminat’. Tidak, ini bukan kes terpencil. Ia adalah episod berterusan yang tersebar di beberapa bandar di Sepanyol (dan juga dalam program televisyen).”

“Buktinya ada dalam video. Sekarang saya bertanya: berapa ramai daripada perkauman ini mempunyai nama dan gambar yang didedahkan di laman web? Saya menjawab untuk memudahkan kamu: jawapannya sifar. Tidak perlu menceritakan kisah sedih atau membuat permohonan maaf awam palsu itu.”

“Apa yang kurang untuk menganggap orang-orang ini melakukan jenayah? Dan menghukum kelab secara kesukanan? Mengapa penaja tidak mengenakan hukuman dari segi bayaran tajaan La Liga? Tiadakah saluran televisyen yang mahu bersusah payah menyiarkan kebiadaban ini setiap hujung minggu?”

“Masalahnya sangat serius dan komunikasi tidak lagi berguna.”

“Bukan menyalahkan saya untuk mewajarkan perbuatan jenayah mereka juga.”

“Anda bukan bola sepak, anda tidak berperikemanusiaan.”

Terdapat kesan ketara selepas kontroversi hujung minggu, ketika presiden La Liga Javier Tebas mengecam pemain antarabangsa Brazil itu, memberitahunya: “Sebelum mengkritik dan menghina La Liga, anda perlu memaklumkan diri anda dengan betul, Vinicius.”

Penyerang itu menahmab kritikannya, berkata kepada Tebas: “Mengelakkan diri anda hanya menjadikan anda sama dengan mereka yang bersikap perkauman.”

“Saya bukan kawan anda untuk bercakap tentang perkauman. Saya mahukan tindakan dan hukuman. Hashtag tidak akan membuatkan saya lega sama sekali.”

Seluruh dunia bola sepak telah berdiri di belakang Vinicius dalam menghadapi serangan yang ditujukan kepadanya, dengan orang seperti jurulatih Madrid Carlo Ancelotti, rakan senegara Neymar dan bintang Paris Saint-Germain Kylian Mbappe memberikan sokongan mereka.

Berikut adalah video yang dikongsikan Vinicius di Instagram rasmi miliknya.

Baca yang lain

Real Madrid Pantau Trent Alexander Arnold

Fabrizio Ronano melaporkan bahawa Real Madrid memantau secara dekat perkembangan kontrak Trent Alexander Arnold kerana kelab itu berminat mahu mendapatkannya. Kontrak semasa

Buffon Mahu Saiz Tiang Gol Ditambah

Bekas pemain Juventus dan Itali yang berstatus legenda dunia, Gianluigi Buffon pernah menyatakan pandangannya agar saiz tiang gol yang ada ditambah lagi.