Vitesse Dipotong 18 Mata Dan Tersingkir Kerana Kantoi Dibiayai Roman Abramovich

Vitesse Arnhem tersingkir daripada Eredivisie selepas rasmi dipotong 18 mata – perkara itu diumumkan sendiri oleh kelab yang turut menjadi ‘gudang’ Chelsea sebelum ini.

Kenapa ianya digelar gudang Chelsea? Vitesse Arnhem ada perjanjian khas dengan Chelsea di mana mereka sedia menjadi kelab yang membangunkan bakat muda Chelsea.

Ramai pemain Chelsea dipinjamkan ke Vitesse sebelum ini. Menurut laporan Planet Football, kerjasama Chelsea dan Vitesse menyaksikan 29 pemain Chelsea pernah dipinjamkan ke Vitesse. Ini termasuk nama seperti Mason Mount, Lucas Piazon, Christian Atsu, Dominic Solanke dan ramai lagi,

Persatuan bola sepak Belanda telah memotong 18 mata daripada Vitesse Arnhem,  susulan siasatan oleh Guardian dan Biro Kewartawanan Penyiasatan (TBIJ) yang mendedahkan hubungan kewangan yang jelas antara kelab itu dan oligarki Rusia dan bekas Pemilik Chelsea Roman Abramovich.

KNVB, badan induk bola sepak Belanda, berkata ia telah mengenakan pemotongan mata terbesar dalam sejarah liga Belanda ke atas kelab yang sebelum ini digelar SBV Vitesse, kerana gagal memenuhi keperluan peraturan pelesenannya.

Hukuman itu akan mengurangkan jumlah mata Vitesse kepada -1, sekali gus menurunkan pangkat kelab itu ke divisyen kedua daripada Eredivisie, di mana kelab itu telah bermain selama 35 tahun di liga utama.

Kelab itu, yang berada di tengah-tengah krisis kewangan, sudah pun berada di tangga terbawah Eredivisie dengan baki empat perlawanan.

KNVB berkata skala penalti yang tidak pernah berlaku sebelum ini adalah disebabkan oleh “keseriusan kesalahan dan tahap yang luar biasa” pelanggaran oleh Vitesse terhadap sistem pelesenan bola sepak Belanda.

Ia berkata Vitesse telah memberikan “maklumat tidak betul” yang penting untuk siasatan forensik sama ada ia telah melanggar undang-undang sekatan. Ia berkata Vitesse juga telah menyembunyikan maklumat penting sepanjang siasatan dibuat.

Kementerian hal ehwal ekonomi dan perubahan iklim Belanda masih menyiasat sebarang kaitan dengan Abramovich, berdasarkan sekatan EU yang dikenakan terhadap oligarki Rusia pada 2022, sebahagian daripada usaha antarabangsa untuk menyasarkan sekutu Kremlin yang kaya dan berkuasa sebagai tindak balas terhadap pencerobohan Rusia ke atas Ukraine .

Jawatankuasa pelesenan KNVB berkata ia telah membuat kesimpulan bahawa terdapat “petunjuk” bahawa Abramovich telah mengawal, atau masih mengawal, Vitesse dan terdapat “risiko” bahawa peraturan dan sekatan telah dilanggar. Ia berkata ia akan menunggu hasil siasatan kementerian itu.

Dalam satu kenyataan di laman web mereka, Vitesse berkata pemotongan mata itu “tidak dapat dielakkan”, memetik faktor termasuk penyerahan angka kewangan setengah tahun yang tidak betul dan ketidakupayaan mereka untuk menunjukkan bahawa mereka tidak mempunyai hubungan dengan Abramovich.

“Walaupun ini adalah hari yang gelap untuk semua orang dan semua orang yang mengambil berat tentang Vitesse, ini adalah realiti yang pahit,” kata Edwin Reijntjes, Ketua Pegawai Eksekutif kelab itu.

Kelab itu boleh membuat rayuan terhadap keputusan itu tetapi berkata mereka tidak akan berbuat demikian dan akan memberi tumpuan untuk mengekalkan lesen bola sepak kelab mereka. Jawatankuasa pelesenan KNVB juga akan mempertimbangkan sekatan selanjutnya, bergantung kepada sama ada kelab memberikan sebarang maklumat lanjut, termasuk rancangan untuk penstrukturan semula kewangan.

Sebelum ini  The Guardian dan TBIJ menemui dokumen, yang diperoleh daripada kebocoran yang dikenali sebagai Oligarch Files, yang kelihatan menunjukkan bahawa Abramovich secara rahsia mencurahkan lebih daripada €100 juta ke Vitesse.

Walaupun Chelsea dan Vitesse diketahui mempunyai hubungan rapat, dengan kelab London itu kerap menghantar pemain secara pinjaman kepada rakan kongsi Belandanya, kedua-dua pasukan itu sebelum ini menafikan bahawa oligarki itu terlibat dalam membiayai Vitesse secara langsung atau tidak langsung.

Beberapa kelab di Eropah sebelum ini pernah mengesyaki bahawa Vitesse memang tempat Abramovich mahu melonggokkan pemain pemain muda kerana faktor saiz skuad terlalu besar. Pada masa yang sama Chelsea ketika itu enggan menjual pemain pemain ini pada harga yang rendah.

Pendedahan itu mendorong penyiasatan ketiga oleh KNVB terhadap pembiayaan Vitesse dan sebarang kaitan dengan Abramovich, selepas siasatan pada 2010 dan 2014-15.

Abramovich, yang mempunyai sekatan yang dikenakan oleh UK dan EU berhubung pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, sebelum ini enggan mengulas mengenai perkara itu. The Guardian telah menghubungi wakil Abramovich untuk mendapatkan ulasan lanjut. Namun tiada jawapan diberikan.

Liga Perdana masih menyiasat dakwaan  yang didedahkan oleh Guardian dan TBIJ, bahawa syarikat milik Abramovich menggunakan syarikat proksi untuk membayar perbelanjaan yang sepatutnya ditanggung oleh Chelsea FC.

Chelsea sebelum ini berkata bahawa dakwaan itu mendahului tempoh pemilikan semasa, sebuah konsortium yang diketuai oleh Todd Boehly yang membeli kelab itu selepas aset Abramovich dibekukan.