Wanita Jadi Doktor Palsu Atas Alasan Menyara Anaknya, Jana RM311k Setahun

Doktor adalah salah satu profesion yang paling mulia. Tidak hairanlah, ramai orang memilih untuk menjadi doktor sebagai cita cita mereka.

Berjaya menjadi doktor, pastinya memberi kebanggaan kepada keluarga dan status sosial yang tinggi dalam masyarakat. Sememangnya mereka berhak mendapat sanjungan itu, kerana banyak kesulitan yang harus dilalui sebelum menjadi doktor.

Doktor mempunyai tanggungjawab yang besar kerana berkaitan dengan kehidupan manusia, maka seseorang itu harus benar-benar memenuhi kelayakan untuk menjadi seorang doktor.

Mereka memiliki risiko kerja yang tinggi, sesuai dengan gaji mereka yang agak lumayan terutama sekali yang bekerja di sektor swasta. Namun, apa yang berlaku jika seseorang menjadi doktor palsu?

Wanita di Perancis menjadi doktor palsu

Seorang wanita dari Meaux, Perancis, mengejutkan orang ramai selepas penyamarannya sebagai doktor palsu terbongkar. Wanita bernama Sonia itu, belajar dalam bidang hartanah.

Bagaimanapun, dia lebih meminati bidang perubatan kerana ia dianggap menguntungkan. Sonia telah berpura-pura menjadi doktor sejak 2018. Dia terdesak untuk memalsukan diploma dari Fakulti Strasbourg dan sijil daripada Order of Physicians. Malah, dia membuka pusat latihan selama tiga tahun.

Sonia tidak berputus asa dan meneruskan aksi tersebut

Pada Oktober 2021, penipuan Sonya telah didedahkan, tetapi dia tidak dihalang. Sonia kembali beraksi dengan berpura-pura menjadi pakar oftalmologi. Malah, Sonya pernah melakukan pecah amanah pada 2019.

Malangnya, dia berjaya mengelakkan diri daripada dipenjara kerana syarikat itu tidak mengesahkannya.

Apa yang lebih mengejutkan ialah Sonia menjadi pakar oftalmologi palsu dengan memakai gelang di buku lali kerana jenayah yang dilakukannya sebelum ini.

Dapat keuntungan lumayan

Sonia menggunakan identiti dua doktor dengan nama yang sama untuk menjadi doktor palsu. Semasa melakukan aktiviti penipuannya, Sonia telah memberi vaksin Covid-19 kepada 20 pesakit dan memberi preskripsi tanpa mengetahui ramuan ubat tersebut.

Daripada penipuan ini, Sonia berjaya mengaut keuntungan sebanyak 70 ribu euro setahun bersamaan RM311,620.

Sonia mengakui terdesak untuk melakukan penipuan kerana memerlukan wang untuk menyara tiga anaknya. Dia tidak memikirkan berapa ramai pesakit yang menderita oleh jenayahnya. Kini, Sonia mesti meringkuk di penjara kerana menjadi doktor palsu.

Baca yang lain