Wartawan Ini Dedah Papu Gomez Bomohkan Kawan Sendiri Demi Bermain Di Piala Dunia 2022

Argentina adalah antara negara yang masih ramai rakyatnya beragama, sudah tentunya agama Kristian. Dengan lebih 80% merupakan penganut agama Kristian.

Namun sebelum ini Christian Romero pernah mendedahkan, walaupun negara mereka dikenali sebagai sebuah negara majoriti kristian, rakyatnya masih ramai percaya kepada benda benda seperti sihir dan bomoh.

Ini termasuk dalam kem bola sepak Argentina sendiri. Misalnya ada beberapa pemain melakukan ritual nenek moyang mereka cuba menghalau nasib malang di bilik persalinan sepanjang Piala Dunia 2022 yang lalu.

Tetapi ada juga yang menggunakan sihir yang tidak elok.

Papu Gomez dikatakan telah menggunakan bomoh untuk memastikan agar dia berada dalam pasukan Argentina serta berpeluang untuk bermain.

Antara yang dia lakukan adalah termasuk membomohkan kawannya sendiri, Giovani Lo Celso agar pemain itu lambat pulih.

Papu Gomez dipanggil untuk perlawanan menentang Panama dan juga untuk perlawanan di Curaçao, sebagai sebahagian daripada sambutan Piala Dunia 2022 yang dicapai oleh Pasukan Kebangsaan Argentina di Qatar tiga bulan lalu.

Walau bagaimanapun, agak mengejutkan dan menyebabkan Alejandro Papu Gómez tidak dapat dihubungi . Pemain bola sepak Sevilla itu telah pulih daripada pembedahan di buku lali kirinya dan kononnya, kelab Sepanyol itu akan menghalangnya daripada pergi ke Argentina untuk berada di sana semasa sambutan gelaran dunia.

Bagaimanapun, dalam beberapa jam kemudian, maklumat yang mengejutkan telah terbongkar.

Wartawan Argentina, Gonzalo Cardozo, yang berada di ESPN Argentina dan yang mempunyai saluran YouTubenya, mendedahkan bahawa Alejandro Gómez telah dipadamkan daripada Pasukan Kebangsaan Argentina oleh skuad dan oleh Lionel Scaloni atas sebab tertentu.

Menurut ESPN Argentina: “Dia [Papu Gomez] kantoi melakukan sihir hitam ke atas Giovanni Lo Celso untuk mengelakkan dia pulih daripada kecederaan ototnya. Dan itu berlaku kerana dia terpaksa dibedah.”

“Beberapa minggu sebelum Piala Dunia, Papu Gómez ingin memastikan kehadirannya dalam kalangan 26 yang disebutkan dan dalam konteks itu, dia memutuskan untuk menggunakan sumber yang tidak disukai dalam bola sepak: ilmu hitam.”

“Realitinya ialah Papu Gómez selalu pergi berjumpa bomoh dan kuat berdukun. Dia suka menilik nasib bertanya tentang kehidupannya, kerjayanya.”

“Dalam Piala Dunia dia memberitahu kumpulan Argentina bahawa ahli sihir itu telah mengesahkan bahawa mereka akan menjadi juara dunia.”

“Salah seorang daripada rakan sepasukan, menghubungi orang berkenaan dan bertanya mengapa dia yakin Argentina akan juara. Jawapannya adalah muktamad. Bukti terbesar bahawa ini adalah benar ialah tiada siapa yang akan menafikannya,” kata wartawan Argentina itu.

“Gomez kemudian berkongsi cerita dengan rakannya ini mengesahkan dalam dialog itu bahawa Papu Gómez telah pergi terutamanya untuk memastikan tempatnya di Piala Dunia, bahawa dia perlu pergi pada apa jua keadaan sekalipun walaupun terpaksa bergolok bergadai.”

“Dan dia melihat salah satu peluangnya adalah kecederaan Lo Celso.”

Wartawan itu menambah: “Papu Gómez diketepikan daripada kumpulan, perbuatan ini terbongkar selepas perlawanan menentang Belanda.”

“Tiada interaksi antara pemain bola sepak dan Papu Gómez di rangkaian sosial selepas itu. Sampaoli tidak pernah meminta apa-apa dan Sevilla juga melarangnya mewakili negaranya.”

“Hari ini dia tiada dalam kumpulan sembang yang diketuai Messi, De Paul, Di María dan Leandro Paredes”.

Ini bukan perkara baru dalam bola sepak dan sebenarnya Pasukan Kebangsaan Perancis. Di mana abang Paul Pogba mengakui dia mencari bomoh atas arahan adiknya itu dan matlamatnya untuk mencederakan Kylian Mbappé. Pogba menafikan perkara itu dan mengakui dia memang membayar bomoh tetapi untuk menjadi pelindungnya daripada kecederaan.

Kini Lionel Scaloni mungkin tak akan lagi memanggil Papu Gomez.

Ini bukan kali pertama Papu Gómez berada dalam situasi seperti ini. Sebelum Piala Dunia 2018 di Rusia, dia turut disoal siasat oleh Pasukan Kebangsaan Argentina selepas melutut Lucas Biglia di belakang dalam perlawanan antara Atalanta dan AC Milan, hanya sebulan sebelum Piala Dunia.

Kontroversi yang tidak dijangka dalam Pasukan Kebangsaan Argentina, dan dia masih tidak pernah membuat apa apa penjelasan tentangnya.

Namun kita harus mendengar penjelasan daripada Papu Gomez sendiri tentang perkara ini. Kerana tuduhan ini agak berat.

Sumber: Soyel Capitano

Baca yang lain