Xavi Salahkan Pengadil Sebagai Penghancur Impian Barca Dalam UCL

Pengurus Barca, Xavi Hernández tidak berpuas hati mutu pengadilan terutama sekali ketika membuang padang Ronald Araújo. Xavi berkata pengadil Romania, Istvan Kovacs adalah “malapetaka” dan melayangkan kad merah kepada Araujo untuk cabaran terakhir ke atas Bradley Barcola dengan Barça mendahului 1-0 pada malam pada minit ke-29, atau 4-2 secara agregat.

Dua gol Kylian Mbappé dan gol daripada Ousmane Dembélé, sekembalinya ke markas Barcelona, dan Vitinha menyaksikan PSG mengubah kedudukan, mengesahkan kemenangan agregat 6-4 dan menempah tempat di separuh akhir menentang Borussia Dortmund.

Selepas tamat perlawanan, Xavi dilihat mengatakan sesuatu kepada pengadil. Dan kemudian dia melepaskan apa yang terbuku di hatinya pada wartawan.

“Kami marah,” kata Xavi. “Kad merah telah mengikat perlawanan. Kami teratur pada 11 lawan 11. Ia benar-benar mengubah segala-galanya. Bagi saya, terlalu berat untuk menghantar [Araújo] pergi keluar sana.

“Tak ada gunanya yang bercakap tentang perlawanan ini, kerana pengadil benar-benar teruk. Saya memberitahunya, dia adalah bencana. Dia membunuh keputusan perlawanan ini. Saya tidak suka bercakap tentang pengadil tetapi ia perlu diperkatakan. Saya tidak faham.

“Kami tak boleh terus berdiam diri. Pengadil yang telah mengubah perlawanan dan keseluruhan pertembungan ini. Ianya malapetaka.

“Ia adalah tidak baik untuk  berkurangan kepada 10 pemain dan sejak itu ia adalah satu lagi perlawanan. Walaupun kita bercakap [mengenai perlawanan], kad merah menandakan segala-galanya.”

Xavi juga dilayangkan kad merah pada separuh masa kedua kerana membantah keputusan untuk tidak memberikan penalti kerana cabaran Marquinhos ke atas Ilkay Gündogan, dengan jurulatih penjaga gol Jose Ramon de la Fuente juga diketepikan.

“Itu adalah kesilapan saya, ia adalah salah saya,” tambah Xavi, menerima tanggungjawab.

“Kami mempunyai peluang untuk menyamakan kedudukan dengan [Gündogan] terkena tiang dan mungkin boleh menjadikan kedudukan 2-0 sebelum kad merah dengan rembatan [Robert Lewandowski] yang tinggi,” tambah Xavi.

“Sungguh memalukan bahawa kerja keras sepanjang musim berakhir kerana satu keputusan pengadil. Saya ingin ia menjadi 11 lawan 11 untuk keseluruhan permainan. Ia adalah kad merah yang tidak patut.”

Pengurus PSG, Luis Enrique yakin bahawa pasukannya tetap akan mara jika perlawanan 11 vs 11.

“Saya tidak bercakap mengenai pengadil,” katanya. “Saya tidak melihatnya kembali, saya hanya melihatnya secara langsung. Pada zaman saya sebagai jurulatih, saya tidak pernah menilai pengadil. Saya fokus pada apa yang saya boleh kawal.

“Kami memulakan permainan dengan sangat baik dan perasaan apabila mereka menjaringkan gol, selepas permainan cemerlang dari Lamine Yamal, agak seperti perlawanan pertama. Kami tidak layak kalah minggu lalu dan kami tidak layak ketinggalan. malam ini.

“Tetapi kepercayaan dan keyakinan daripada pemain adalah luar biasa. Dari situ kami berkembang ke dalam permainan. Jelas sekali kad merah adalah faktor, tetapi anda masih perlu tahu cara bermain permainan ini dan tidak melakukan kesilapan.

“Sejujurnya saya fikir tanpa kad merah, kami masih menang, walaupun saya tidak dapat membuktikannya.”

Enrique kembali ke kelab yang dia pernah bimbing untuk menjulang treble LaLiga, Copa del Rey dan Liga Juara-Juara sebagai pengurus Barça pada 2015.

Dia juga mengetuai Barça apabila mereka bangkit semula menentang PSG dengan menewaskan mereka 6-1 pada 2017.

“Perasaan terbaik dalam bola sepak adalah menggembirakan peminat,” katanya.

“Itu tidak dapat ditandingi. Saya tidak akan memilih antara daripada mana aksi kebangkitan semula. Saya hanya berharap ini akan menjadi lebih baik daripada 2017 [apabila Barça tewas pada pusingan seterusnya walaupun sudah bangkit bergaya menewaskan PSG] dan kami mara ke final sekarang.

PSG kini berpeluang menjurai treble. Di mana mereka 10 mta di atas puncak liga. Dan berada di pentas final Piala Perancis.