Xperia Pro Dilancarkan Di AS Pada Tanda Harga Lebih RM10k

Xperia Pro, telefon pintar pertama Sony dengan 5G di AS, dilancarkan hari ini dengan harga $ 2,499,99 ataupun kira kira RM10,107.

Sony mensasarkan peranti ini kepada pengguna profesional, yang menggunakan input HDMI untuk menjadikan telefon itu menjadi monitor kamera luar serta sambungan 5Gnya untuk memuat naik atau membuat rakaman live streaming dengan lebih padu.

The Verge melaporkan bahawa Sony tidak mempunyai rancangan untuk melancarkan Xperia Pro di Eropah.

Selain input HDMI dan sokongan US 5G, perkakasan Xperia Pro sangat mirip dengan Xperia 1 II tahun lalu (dengan sokongan 5G di Eropah tetapi terhad kepada 4G LTE di AS).

Ia dikuasakan oleh pemproses Snapdragon 865 dengan bateri 4,000mAh, dan di bahagian belakang, terdapat kamera 12-megapiksel lebar, telefoto, dan ultrawide yang sama.

Xperia Pro juga menyertakan paparan OLED nisbah aspek 6: 5 inci 21: 9 yang tinggi, yang sekali lagi digambarkan oleh Sony sebagai 4K tetapi sebenarnya mempunyai resolusi sub-4K 3840 x 1644.

Terdapat juga varian lain yang lebih murah daripada Xperia Pro. Namu pada harga $ 1,200, Xperia 1 II sudah menjadi telefon pintar yang mahal, dan Xperia Pro pula harganya berlipat ganda mahalnya.

Tetapi Sony berpendapat sokongan 5G dan input HDMInya sangat berguna untuk pengguna profesional dan menganggap harga ditawarkan mereka adalah berpatutan.

Sony mengesahkan bahawa Xperia Pro mampu mengambil  video HDR 4K 60fps dan harus berfungsi dengan kamera yang mempunyai output HDMI .

Bermakna anda boleh menyambungkan Xperia Pro ke output HDMI kamera, misalnya, dan menggunakan skrinnya yang lebih besar untuk mendapatkan pandangan yang lebih jelas mengenai apa sahaja yang difilemkan atau diambil gambar.

Anda boleh menggunakan jari untuk memperbesar gambar yang dipaparkan di layar atau meletakkan garisan grid untuk membantu membingkaikannya.

Fungsi ini menjadi sangat menarik dengan sambungan 5G Xperia Pro, yang membolehkannya berfungsi sebagai pautan streaming langsung untuk kamera anda selain menjadi monitor luaran.

Xperia Pro dapat mengeluarkan rakaman dari input HDMI ke YouTube secara langsung, dan ia menyokong StreamLabs dan StreamYard untuk streaming ke platform lain seperti Twitch dan Facebook Live.

Telefon ini menyokong kedua Sub-6GHz dan mmWave 5G, dan Sony mendakwa ia mempunyai susunan antena mmWave empat arah yang unik untuk memaksimumkan penerimaan gelombang.

Sony menekankan bahawa ia adalah peranti untuk pengguna profesional, dan tanda harganya adalah $ 2,499,99.