ZTE Lancarkan Handphone Dengan Kamera Selfie Di Sebalik Skrin

Share on facebook
Share on twitter

Pengeluar telefon pintar ZTE merancang untuk melancarkan telefon AXON A20 5G, yang merupakan telefon pintar pertama di dunia dengan teknologi kamera di sebalik skrin ataupun di belakang skrin.

Teknologi terkini meminimumkan ruang untuk meletakkan kamera selfie, secara automatik landskap skrin korang juga akan terasa lebih luas.

Kamera bawah skrin pada telefon bimbit baru ZTE hanya menempati 2/1000 atau 0,2 persen dari keseluruhan skrin.

Teknologi kamera di bawah paparan skrin ini akan memeriahkan reka bentuk kamera selfie terkini selepas kamera selfie pop-up, selfie slaid, kamera selfie roll, dan reka bentuk punch hole.

Semua reka bentuk ini mempunyai tujuan yang serupa iaitu untuk memperluaskan lagi landskap skri agar tidak diganggu oleh kamera selfie.

MyFixGuide melaporkan bahawa AXON A20 5G akan dilengkapi dengan kamera 32 MP.

Kamera ini boleh diletakkan di bawah skrin kerana menggunakan bahan berkualiti tinggi tinggi.

Selain ZTE, pengeluar telefon pintar besar yang lain seperti Xiaomi, Oppo Huawei dan Samsung juga merancang untuk membuat telefon bimbit dengan reka bentuk kamera selfie di bawah skrin.

Xiaomi bahkan mengatakan akan menghasilkan telefon dengan reka bentuk kamera ini pada tahun 2021. Dan mungkin boleh didapati seawal November tahun ini.

Kenyataan Xiaomi itu benar benar mendapat perhatian ramai sebelum ini. Xiaomi sudah memuat naik video yang menunjukkan bagaimana telefon baharu mereka akan berfungsi dengan kamera di bawah skrin.

 

Xiaomi dan Oppo sama-sama memperkenalkan teknologi tersebut pada bulan Jun tahun lalu. Seterusnya, Oppo menunjukkan prototaip yang berfungsi pada bulan itu di acara Mobile World Congress (MWC).

Dilaporkan dari Sammobile, Samsung juga diramalkan akan melancarkan kamera bawah skrin pertama dalam siri pengganti Galaxy S20. Galaxy S21 boleh menjadi telefon pintar pertama Samsung dengan kamera bawah skrin.

Syarikat itu dilaporkan sedang mengkaji kemungkinan ciri ini untuk telefon pintar siri Galaxy S generasi akan datang. Sekiranya semuanya berjalan lancar, skrin tidak lagi mempunyai lubang bezel, bangs atau kamera selfie.

Agak sukar untuk menerapkan kamera di bawah skrin, halangan terbesar adalah pencahayaan yang tidak mencukupi yang sangat mempengaruhi kualiti kamera.

Luas skrin, yang menyembunyikan kamera, harus memiliki piksel yang cukup untuk menunjukkan warna. Seterusnya ia juga ia memerlukan sensor yang sangat canggih untuk menghasilkan gambar yang terbaik.

Huawei turut sudah mempatenkan rekaan mereka.

Jadi, untuk batch yang pertama ini, korang mungkin akan cuba untuk menjadi pemerhati sahaja dalam beberapa bula pertama selepas telefon itu dikeluarkan.

Kerana jelas sekali ianya adalah fasa yang penting bagi kesemua pengeluar telefon pintar yang cuba mewujudkan teknologi ini untuk belajar dan bereksperimentasi.

Apa yang pastinya, hargan telefon pintar dengan teknologi ini pasti akan meningkat lebih tinggi daripada jangkaan.

Baca yang lain