Ange Postecoglou Bengang Dengan VAR Kacau Tugas Pengadil

Pengurus Spurs, Ange Postecoglou mengecam sehabisnya VAR selepas aksi antara Spurs dengan Chelsea semalam. Pengurus asal Australia itu bengang kerana menurutnya, VAR telah mengganggu dan menghilangkan kredibiliti seorang pengadil di atas padang.

VAR telah masuk campur dalam keputusan pengadil beberapa kali dalam aksi Spurs dan Chelsea. Ada 5 gol yang dibatalkan VAR dan kemudian Spurs terpaksa bermain dengan 9 pemain kerana 2 pemain mereka dibuang padang. Spurs turut dihukum dengan 1 penalti oleh pengadil.

Tottenham mengalami kekalahan teruk 4-1 menentang Chelsea dalam Liga Perdana Inggeris pada malam Isnin yang menamatkan rekod tanpa kalah mereka musim ini. Selain itu, pengurus Ange Postecoglou menerima kad kuning daripada Michael Oliver dia menunjukkan rasa semakin kecewa di garisan tepi, dan selepas perlawanan dia meluahkan rasa tidak puas hatinya terhadap cara keputusan pengadil dilaksanakan.

Tottenham kekal dengan peluang yang baik untuk mengekalkan satu mata, jika tidak meraih kemenangan, sehingga mereka dikurangkan kepada sembilan pemain apabila Destiny Udogie menerima kuning kedua 10 minit selepas perlawanan disambung semula.

Pada lewat perlawanan, Nicolas Jackson menjaringkan hatrik dengan pantas menyebabkan Spurs tewas dengan mutlak, dan pengurus Australia itu menyalahkan VAR sebagai punca perlawanan rosak dan tidak seronok. Dia menjelaskan bahawa pasukannya bermain dengan baik sepanjang perlawanan namun terpaksa akur dengan kekalahan kerana VAR.

Dia memberitahu Sky Sports: “Saya tidak suka dengan bagaimana perlawanan ini berlangsung.”

“Ia agak sukar untuk diproses. Ia hampir mustahil untuk menganalisis permainan kerana ia hanya kelihatan di luar kawalan untuk sebahagian besar daripadanya. Saya kecewa dengan keputusan itu tetapi sangat berbangga dengan pemain, mereka memberikan segala-galanya dan itu adalah positif yang akan kami ambil.”

“Kami sangat hampir untuk mendapatkan gol penyamaan beberapa kali dan ia menunjukkan semangat mereka. qSaya fikir kami bermula dengan sangat baik, menjaringkan gol yang hebat dan beberapa inci sahaja dipisahkan dengan gol pada beberapa kesempatan lain.”

“Kad merah menjejaskan perlawanan ini, saya rasa seperti saya berdiri di tepi menunggu perkara yang berlaku, dengan campur tangan VAR. Rasanya seperti banyak berdiri untuk menunggu keputusan hasil VAR.”

Membincangkan peranan VAR dalam bola sepak moden, Postecoglou tidak menggemarinya. Dia mengakui dia seorang old skool yang diajar menghormati keputusan pengadil. Namun dengan adanya VAR hari ini, kredibiliti pengadil semakin terhakis kerana VAR sentiasa berpeluang menentang keputusan pengadil.

Dia menambah: “Akan ada kajian forensik bagi setiap keputusan di luar sana, saya fikir itulah cara permainan ini berjalan dan saya tidak menyukainya.”

“Jika anda melihat semua yang kami lakukan hari ini, mungkin orang ramai menikmati perkara seperti itu tetapi saya lebih suka melihat kami bermain bola sepak.”

“Sekali sekala, anda perlu menerima keputusan pengadil, itulah cara saya membesar. Pengurangan berterusan kuasa pengadil ini adalah bagaima permainan akan berlaku pada masa ini – mereka tidak akan mempunyai sebarang kuasa. Kami akan berada di bawah kawalan seseorang dengan skrin TV beberapa batu jauhnya dari sini.”

“Keputusan [pengadil] itu adalah keputusan [muktamad]. Dalam 26 tahun saya mempunyai banyak keputusan pengadil yang buruk, dan banyak juga keputusan pengadil memihak kepada saya. Itulah apa yang berlaku.”

“Kamu tidak boleh kata kepada saya bahawa sekarang ini pengadil mengawal perlawanan. Tak!”

Artikel berkaitan:

Pochettino: “Dulu Pengurus Yang Beriya Sokong VAR Sekarang Cakap VAR Memalukan”

Ange Postecoglou Dipuji Kerana Arahkan Pemain Main High Line Walaupun Dengan 9 Pemain

Nicolas Jackson: “Saya Baru Je Skor Hatrik Sulung Bersama Pasukan Terbesar Di England”

 

Baca yang lain

Everton Dikembalikan Semula 4 Mata

EFL atau Liga Bola Sepak Inggeris telah memutuskan untuk meringankan hukuman pemotongan mata ke atas Everton. Ini selepas kelab Merseyside itu membuat

Pochettino Mahu Chelsea Tiru Liverpool

Mauricio Pochettino menyatakan bahawa Chelsea harus mengambil pengajaran daripada projek Liverpool di bawah Klopp. Kerana menurutnya, Liverpool dulu pun selalu kalah dalam