Pochettino Akui Chelsea Keletihan Selepas Lawan City

Mauricio Pochettino berkata pasukannya, Chelsea telah “berputus asa” semasa kekalahan 5-0 mereka kepada Arsenal di stadium Emirates.

Kai Havertz Ketuai Arsenal Bantai Chelsea 5-0

Selepas ketinggalan 1-0 pada separuh masa pertama, The Blues melepaskan empat gol dalam tempoh 18 minit yang memusnahkan mereka pada separuh masa kedua ketika mereka mengalami kekalahan paling teruk dalam derby London sejak 1986.

Pochettino telah melakukan tiga perubahan pada pertahanannya untuk perlawanan itu, memilih untuk merehatkan Trevoh Chalobah dan Thiago Silva, manakala Malo Gusto mengalami kecederaan semasa kekalahan separuh akhir Piala FA kepada Manchester City pada hari Sabtu.

“Ia tidak sukar untuk dijelaskan,” kata Pochettino. “Semua orang melihat kami tidak bersaing sejak awal permainan.

“Selepas kami bolos pasukan kami tidak bermaya. Saya sangat kecewa dengan permulaan kerana kami sepatutnya mempunyai tenaga penuh dan bersaing dengan lebih baik.

“Kami tidak agresif dan kami tidak menumpukan perhatian kepada situasi yang mudah untuk mencari penyelesaian. Itulah sebabnya saya sangat kecewa.”

Chelsea telah hadir ke perlawanan perlawanan ini dengan rekod lapan perlawanan tanpa kalah dalam Liga Perdana Inggeris dan mengintai peluang untuk layak ke Eropah musim depan.

Tetapi kekalahan hari Selasa – yang terbesar mereka musim ini – meninggalkan mereka kesembilan dalam carta liga.

“Kami bercakap pada separuh masa untuk bermula dengan cara yang berbeza,” tambah Pochettino. “Tetapi kami tidak melakukannya. Apabila kami melepaskan gol ketiga pasukan kami menyerah. Ia sukar untuk mereka.

“Kami bersaing dengan sangat baik menentang Manchester City, ia adalah perlawanan yang hebat. Tetapi kemudian kami tidak memberikan saingan tiga hari kemudian. Mungkin kami tidak cukup cergas.

“Adalah tidak adil untuk bercakap tentang pemain yang kami tidak dapat bermain. Dari awal musim kami telah kehilangan begitu ramai pemain setiap minggu.

“Pasukan menunjukkan kekurangan kapasiti untuk menentang – itulah masalahnya.”