Kisah Menyentuh Hati Kenapa Guimaraes Pakai No.39

Bintang Newcastle Bruno Guimaraes telah mendedahkan alasan yang menyentuh hati mengapa dia memakai nombor 39 untuk Newcastle, pilihan nombor yang dianggap tidak popular.

Biasanya pemain menggemari nombor tu tunggal ataupun nombor lebih fancy.

Sebagai pemain tengah pastinya nombor seperfi 4, 6, 8 atau 10 menjadi idaman pemain.

Tidak untuk Guimaraes yang akan mencari peluang untuk memakai no.39 di belakangnya. Kecuali untuk peringkat antarabangsa yang kadangkala pertandingan melarang nombor melebihi nombor skuad seperti 25 atau 30.

Pemain Brazil itu berpindah ke Newcastle dari Olympique Lyon pada Januari 2022 dengan bayaran yang dilaporkan sebanyak £40 juta, dan tidak menoleh ke belakang sejak itu.

Dia telah menjaringkan 9 gol dalam 41 penampilan untuk Magpies sambil bermain dalam peranan bermain di peranan di bahagian bawah dalam unit tengah.

Kekuatan utamanya adalah memberikan kestabilan kepada pasukan dan bermain dengan hantaran berkelas dunianya.

Kualiti individunya telah membantu mengubah pasukan itu menjadi seperti pasukan mereka yang ada hari ini, dengan perlawanan Akhir Piala Carabao akan dilalui pada esok.

Tetapi pilihan nombor skuad pemain tengah itu agak unik untuk diperkatakan, dengan Guimaraes menjelaskan bahawa nombor itu mempunyai makna yang sangat dekat di hatinya.

Dalam satu luahan di The Players’ Tribune, pemain bernombor 39 Newcastle itu mendedahkan semuanya.

“Saya tahu orang fikir ia adalah nombor yang pelik untuk pemain bola sepak.”

“Tetapi bagi saya 39 adalah istimewa — tidak, ia lebih daripada itu. Ia keajaiban.”

“Nombor 39 memberi saya segala-galanya dalam hidup saya.”

“Ia telah membawa saya sampai ke Newcastle. Ia memberi saya makan, memberi saya pakaian, dan membayar perjalanan bas selama tiga jam untuk mengejar impian saya.”

“No 39 adalah nombor teksi ayah saya di Rio de Janeiro.”

Dia menjelaskan bahawa dia pernah meragui keupayaannya sebagai seorang kanak-kanak, kerana dia merasakan banyak tekanan daripada Bapa dan jurulatihnya.

Dia pernah mengalami serangan panik menjelang hari perlawanan kerana risau tidak akan dapat bermain dengan baik. Dia terlalu serius memikirkan perlawanan tersebut berbanding pada hari ini.

“Saya tidak pernah mendengar ramai pemain bola sepak bercakap mengenai perkara ini, tetapi apabila saya mula bermain dalam pasukan sebenar, saya fikir saya tidak berguna.”

“Saya pernah terlalu sibuk pada malam sebelum aksi bola sepak sehingga saya akan mengalami sakit perut dan mula muntah.”

“Saya akan mengalami sakit kepala dan demam kadang-kadang dan tidak dapat tidur. Apabila saya bermain, bukannya bermain bebas, saya bimbang tentang kekacauan.”

“Setiap kali saya bermain permainan sebenar, ia seperti jantung saya sentiasa berdegup. . lebih cepat. Ia adalah blok psikologi.”

Bruno menjelaskan bahawa dia bercakap dengan Bapanya tentang tekanan ini, dan pemikirannya berubah sejak itu.

“Apabila saya bermain, saya akan memberitahu diri saya sendiri, ‘Hei, ini bola sepak. Hanya bermain seperti kami menggunakan selipar untuk menjaringkan gol.'”

Cerita kepentingan teksi ayahnya telah dikongsikan oleh Guimaraes ketika kerjaya bola sepaknya terus berkembang.

“Apabila saya berumur 15 tahun, saya mendapat peluang untuk berpindah ke Audax São Paulo. Ia adalah satu peluang besar, tetapi saya terpaksa meninggalkan keluarga saya dan hidup sendiri.”

“Saya tidak akan lupa, ibu bapa saya menghantar sata dengan teki selama lima jam perjalanan ke Sao Paulo dalam teksi kuning ayah saya.”

“Mereka [ibu bapa] pernah menaiki teksi untuk melihat saya di dalam teksi pada hujung minggu. Walaupun pada hari cuti, ayah saya tidak dapat melarikan diri daripada teksi kuning, nombor 39.”

Akhirnya, kariernya berubah dan perkara-perkara itu mulai menjadi sentimental buat Guimaraes.

“Hanya dalam empat tahun, saya beralih daripada merancang untuk mendapatkan lesen teksi untuk ayah saya — kepada detik dipinjamkan ke Club Athletico Paranaense dan memenangi Sudamericana, kemudian berpindah ke Lyon dan bermain di separuh akhir Liga Juara-Juara, kemudian berpindah ke Newcastle dan mendapatkan impian utama saya. kehidupan, bermain di Liga Perdana.”

“Saya tidak dapat menjelaskannya, kecuali untuk mengatakan, 39.”

Nombor kit pertamanya di Athletico Paranaense sudah 39 walaupun dia tidak memintanya pada ketika itu. Dia sendiri kehairanan bagaiman secara kebetulan nombor itu terus melekat pada dirinya.

Selepas itu dia memutuskan untuk tidak menukar nombor itu walaupun dia berpeluang melakukannya. Guimaraes mulai merasakan ia sebagai satu petanda, dan ia telah menjadi perkara penting dalam permulaan kariernya.