Manchester United Berunding Dengan Valverde, Sementara Mark Hughes Masih Tunggu Panggilan

Share on facebook
Share on twitter

Man Utd telah memulakan rundingan dengan bekas pengurus Barcelona, ​​Ernesto Valverde mengenai jawatan pengurus.

Valverde telah menganggur sejak meninggalkan kelab Catalan itu pada 2020, menghabiskan masa selama dua setengah tahun sebagai pengurus Barca.

Pengurus dari Sepanyol itu memenangi dua kejuaraan La Liga serta Copa del Rey selepas menyertai Barca dari Atletic Bilbao pada Mei 2017.

The Red Devils dilaporkan berminat untuk melantik Valverde sebagai pengurus interim sehingga akhir musim berikutan pemecatan Ole Gunnar Solskjaer.

Michael Carrick bertanggungjawab sementara waktu ini ketika kelab mencari pengurus baharu, sebelum memeterai pelantikan pengurus jangka panjang pada musim panas.

Carrick berjaya membantu Man United mengesahkan tempat di 16 terakhir UCL dengan kemenangan penting ke atas Villarreal semalam.

Menurut The Guardian, Valverde telah mengadakan perbincangan dengan pengarah bola sepak United, John Murtough mengenai jawatan kosong itu.

Man United ‘sedar’ bahawa pemain berusia 57 tahun itu pernah bekerja dengan Lionel Messi sebelum ini, jadi mereka tidak pernah ragu-ragu mengenai keupayaannya menguruskan mega bintang Cristiano Ronaldo.

Valverde difahamkan sebagai salah satu daripada lima calon dalam senarai pendek Red Devils untuk peranan interim.

Pada bulan Jun, bekas bos Barca itu ditanya sama ada dia akan menguruskan di England suatu hari nanti, berkata: “Saya tidak keberatan mencubanya. Anda mendapat perasaan bahawa ada rasa hormat di sana untuk permainan ini.”

Laporan itu menambah bahawa jika Man Utd boleh melantik bos Paris Saint-Germain, Mauricio Pochettino sekarang, mereka akan meninggalkan rancangan bos sementara untuk membawa masuk pengurus Argentina itu. Ini kerana Pochettino hanya mahukan jawatan tetap terus secara segera.

Seterusnya Fabrizio Romano menyatakan bahawa, Valverde adalah pilihan untuk menjadi interim sekiranya mereka gagal melantik dua nama pilihan utama ketika ini iaitu Pochettino dan Brendan Rodgers.

Bos Leicester City, Brendan Rodgers juga dipandang tinggi oleh hierarki kelab Manchester itu dan boleh dilantik dengan kontrak jangka panjang pertengahan musim.

Sementara itu, bekas penyerang United, Mark Hughes berkata dia akan “sangat berminat” untuk menduduki kerusi panas Old Trafford sehingga akhir musim ini sebagai interim.

“Terdapat ramai orang yang mempunyai nombor telefon saya di United dan saya belum menerima panggilan lagi. Kita letakkan telefon sebelah katil,” katanya kepada talkSPORT.

Selain Hughes, Steve Bruce juga merupakan legenda kelab yang sudah menawarkan diri untuk mengendalikan Manchester United sebagai interim.

Steve Bruce menyatakan dia ada formula berkesan untuk mengembalikan suasana positif di bilik persalinan United.

Baca yang lain