Sadio Mane: “Terima Kasih, Selamat Tinggal, Saya Akan Sentiasa Sayangkan Liverpool Selamanya”

Sadio Mane akan selamanya diingati dalam lipatan sejarah Liverpoool. Legenda hidup itu bermain di Liverpool selama enam musim dan memutuskan untuk menukar angin ke Allianz Arena.

Mane menyertai Liverpool dari Southampton pada 2016. Dan menjadi nadi penting kepada revolusi Jurgen Klopp yang berjaya menjuarai UCL dan EPL serta 2 trofi domestik lain di England.

Secara keseluruhannya, Mane menjuarai 6 trofi- Premier League, Champions League, FIFA Club World Cup, FA Cup, Carabao Cup dan UEFA Super Cup – selain berjaya menjuarai Piala Negara Afrika bersama negaranya.

Dia juga pernah memenangi anugerah Pemain Terbaik Afrika dan juga Kasut Emas EPL.

Mane meninggalkan Liverpool dengan 120 gol daripada 269 penampilan. Menjadikannya penjaring ke-14 terbanyak dalam sejarah kelab.

Mane berkongsi cinta selamanya kepada Liverpool, cinta kepada kelab dan para penyokong serta bandar. Berikut adalah transkrip wawancara Mane dengan LFC TV.

Ditanya adakah dia berasa janggal selepas ini beraksi sebagai pemain Bayern selepas 6 tahun bersama Liverpool.

Mane: “Ya, sudah tentu janggal rasanya, sangat sangat janggal – apabila tidak lagi menjadi pemain Liverpool selepas enam tahun di Anfield. Namun dah tentunya saya menikmati masa masa yang indah, detik yang luar biasa sejak hari pertama, saya sangat seronok berlatih, bermain, terutama sekali di Anfield di hadapan penyokong penyokong hebat. Kini segalanya berakhir, apa nak dikata.”

Kenapa Mane merasakan ianya masa yang tepat untuk cabaran baharu dan bagaimana dengan spekulasi yang sudah bertiup kencang sebelum ini.

Mane: “Ya, banyak sekali spekulasi namun saya tak bingung, Jelas sekali saya tahu apa itu profesioal, saya langsung tak memikirkannya ketika saya menyarung jersi Liverpool. Dana kami ada perlawanan penting.”

“Bagi saya masa itu sangat, sangat penting untuk diri saya dan pasukan dan pemain, dan penyokong juga, dan itulah sebabnya saya benar-benar fokus pada masa itu. ”

“Saya tidak mahu [membuat] sebarang komen mengenainya kerana memenangi Liga Juara-Juara dan Liga Perdana, itu adalah sesuatu yang hebat untuk diri saya, untuk kelab dan untuk semua orang. Jadi itulah sebabnya saya tidak bercakap atau mengulas mengenai spekulasi kerana ia adalah sebahagian daripada bola sepak, ia akan sentiasa kekal [dengan cara ini]. Biasalah.”

Adakah anda rasa anda telah mencapai semua yang anda boleh capai di Liverpool?

Mane: “Ya, sudah tentu. Seperti yang saya katakan, dari hari pertama saya tiba di kelab, saya bercakap dengan bos ketika saya di Southampton dan saya fikir pada masa itu kami tidak berada dalam Liga Juara-Juara.”

“Dia menghubungi saya dan saya berkata, ‘Pasti [akan datang ke Liverpool].’ Saya hanya memutuskan dalam hati saya bahawa saya akan datang ke Liverpool kerana di situlah saya melihat diri saya dan bagi saya ia adalah masa yang sesuai dan kelab yang sesuai untuk mencapai segala-galanya.”

“Jadi, saya boleh katakan sudah tentu kami menang banyak trofi dan saya menghabiskan masa yang hebat dan hebat di sana. Masa yang sukar dipercayai di Liverpool, kami menang banyak.”

“Seperti yang saya selalu katakan, hidup saya sentiasa [mengenai] cabaran dan apabila tiba saya berkata kepada kelab bahawa saya mahu pergi, saya mahu pergi ke tempat lain untuk melihat cabaran baru.’

“Ia bukan apa-apa lagi, ia hanya satu cabaran kerana bagi saya saya mahu sentiasa mencabar diri sendiri untuk menjadi lebih baik dan lebih baik.”

Pernahkah anda bercakap dengan Jürgen dan mana-mana rakan sepasukan Liverpool sekarang untuk mengucapkan selamat tinggal?

Mane: “Ya, sudah tentu. Selepas kedua-dua kelab bersetuju [perpindahan], saya menghantar teks panjang untuk mengucapkan selamat tinggal kepada semua orang, itu perkara biasa. Mereka sedih, seperti saya, tetapi ia adalah sebahagian daripada kehidupan. Kita hanya perlu menerimanya.”

Adakah sangat penting bagi anda untuk meninggalkan Liverpool secara mesra dengan semua orang, daripada jurulatih dan pemain kepada kakitangan dan penyokong?

“Ya sudah tentu! Itu adalah rancangan dari awal kerana bagi saya, untuk meninggalkan Liverpool dengan cara yang sangat baik, itulah saya kerana bagaimana saya berada di sana.”

“Ia sentiasa hebat di kelab, di bilik persalinan. Saya mesra dengan semua orang, kakitangan kejurulatihan dan juga kakitangan dapur, akak akak di dapur! Jadi, bagi saya pergi dengan cara yang baik adalah sangat, sangat penting – dan [untuk] peminat juga.”

Bagaimanakah anda berkembang dan membangun sebagai pemain bola sepak sejak anda menandatangani kontrak dengan Liverpool enam tahun lalu?

Mane: “Wah! Luar biasa, luar biasa kerana semasa saya datang saya rasa saya berumur 24 tahun. Saya tidak begitu tua seperti sekarang! Tetapi ya, sudah tentu, saya fikir saya telah berkembang sebagai manusia dan sebagai pemain bola sepak saya belajar banyak daripada rakan sepasukan saya, pemain yang hebat.”

“Dan sudah tentu kakitangan kejurulatihan banyak membantu saya untuk menjadi pemain [saya ada sekarang] dan juga, saya bekerja sangat, sangat keras. Sangat-sangat sukar.”

Sepanjang karier Liverpool anda, anda memenangi setiap trofi kelab yang ada untuk dimenangi, serta AFCON dengan Senegal tahun ini, Pemain Terbaik Afrika, Kasut Emas LigaPerdana… apabila anda tiba pada 2016, adakah anda pernah bermimpi anda akan, atau boleh, mencapai begitu banyak?

“Saya akan mengatakan bahawa ketika saya masih kecil itulah impian saya, untuk memenangi segala yang mungkin: trofi dan trofi individu juga, itu adalah impian saya. Jadi itulah sebab saya tidak pernah berhenti bekerja, saya seorang yang sangat rajin.”

“Sudah tentu, bagi saya ia adalah masa yang sesuai dan kelab yang sesuai, ketika saya berada di Southampton, untuk datang ke Liverpool untuk mencapai perkara itu dan saya boleh berkata, ‘Ya, saya mencapai sesuatu’, yang sangat, sangat luar biasa bagi saya.”

“Dan saya akan sentiasa berterima kasih untuk kelab yang menakjubkan ini. Saya tidak akan melupakannya.”

Ini adalah soalan yang sangat sukar kerana terdapat begitu banyak pilihan, tetapi jika anda terpaksa memilih satu detik kegemaran dari masa anda bersama Liverpool, apakah itu?

Mane: “Wah! Saya rasa ia bagus tetapi bukan soalan yang sukar saya akan katakan! Saya akan pergi pertama sekali untuk 2019 apabila kami mengalahkan Barcelona di laman sendiri, itu luar biasa, dan juga apabila kami memenangi Liga Juara-Juara. Bagi saya, setakat ini itulah saat terbaik,saat yang akan kekal di kepala saya, pasti.”

Anda meninggalkan Liverpool di kedudukan ke-14 dalam senarai penjaring terbanyak sepanjang zaman kelab, dengan 120 gol dalam hanya 269 perlawanan. Itu meletakkan anda antara beberapa pemain terhebat pernah mewakili Liverpool – mesti membuatkan anda berasa sangat bangga melihat nama anda dalam senarai itu?

Mane: “[Ketawa] Ya, pasti! Saya sangat, sangat bangga dengannya. Ia tidak mudah pasti dan untuk melihat nama anda di kalangan pemain yang hebat dan hebat ini, saya rasa anda tidak boleh merungut! Anda hanya perlu bersyukur dan berterima kasih dan berbangga dengan diri sendiri kerana Liverpool, ia adalah salah satu kelab terbaik di dunia — jadi untuk melihat nama anda di sana, saya fikir adalah luar biasa.”

Jadi, 120 gol itu… yang mana satu yang terbaik anda dan yang mana satu kegemaran anda?

Mane: “Wah! Saya akan menyatakan gol pertama saya di Stadium Emirates menentang Arsenal pada penampilan sulung saya. Dan selepas itu, gol kedua saya, saya akan berkata menentang Bayern Munich, menentang Manuel Neuer! Maaf Manu, saya akan datang tetapi saya rasa gol kedua itu juga sukar dipercayai! Jadi, saya akan memilih dua gol ini.”

Bercakap tentang gol, kita perlu menyebut ‘tiga serangkai’ yang terkenal, Bobby dan Mo. Anda telah banyak bercakap tentang betapa hebatnya bermain dengan mereka tetapi kini anda telah pergi, bolehkah anda berkongsi mana-mana rahsia di sebalik kejayaan anda? Mengapa dan bagaimana anda bertiga berjaya bercampur dengan baik?

Mane: “[Ketawa] Wah, sudah pasti, Bobby dan Mo – pemain yang hebat! Saya rasa tiada rahsia lain kerana bermain bersama pemain hebat ini, mereka memudahkan segalanya untuk saya. Saya rasa saya hanya menyokong perkara ini dan terutamanya Bobby, yang selalu turun ke bawah sedikit dan memberi ruang untuk saya dan Mo, saya rasa ia sungguh luar biasa.”

“Kedua-dua pemain ini, Liverpool masih mempunyai pemain yang hebat dan anda kini mempunyai Diogo dan Diaz juga – wow, hebatnya pemain yang mereka ada!”

“Tetapi ia adalah perkara biasa, ia adalah kelab terbaik di dunia, jadi saya mendoakan yang terbaik untuk mereka, tetapi bagi saya bola sepak sentiasa mengenai dedikasi dan bekerja dengan sangat, sangat keras. Itulah yang saya percayai dan pemain-pemain itu melakukannya dan sedang melakukannya, jadi saya fikir ia akan berjalan lancar untuk mereka.”

Satu lagi hubungan yang perlu kita bincangkan ialah hubungan anda dengan pengurus. Sejauh manakah anda seronok bekerja dengan Jürgen dan bagaimana dia telah membantu anda sebagai pemain dan juga sebagai seorang individu?

Mane: “Ya, sudah tentu, saya fikir sejak hari pertama [apabila] saya bercakap dengannya untuk menyertai Liverpool FC, saya fikir kami mempunyai hubungan yang sangat, sangat, sangat baik dan [dia] seorang pengurus yang hebat.”

“Dia mempunyai hati yang baik dan juga seperti yang saya katakan sekarang, dia mendedikasikan dirinya [dan itu] menjadikannya begitu istimewa. Sudah tentu, dia banyak membantu saya untuk menjadi pemain seperti saya sekarang, dan kakitangan dan semua pemain di sini. Dan saya sendiri, seperti yang saya selalu katakan, saya tidak pernah berhenti bekerja keras juga.”

Anda menikmati musim terakhir yang luar biasa di Liverpool, memenangi dua trofi dan menghampiri empat trofi. Saya rasa semua peminat akan mengatakan ia adalah salah satu musim terbaik dan paling menyeronokkan mereka kerana perjalanan yang anda dan pemain pemain ini bawa kami lalui. Adakah anda juga berasa begitu?

Mane: “Ya, sudah tentu. Saya fikir ia adalah musim yang hebat. Malang bagi kami, kami begitu hampir tetapi sudah tentu saya fikir ia adalah musim yang paling hebat dan musim [paling] menyeronokkan saya di Liverpool kerana saya boleh katakan kami hampir tiba untuk memenangi empat trofi, yang pastinya menakjubkan.”

“Tetapi ia adalah sebahagian daripada bola sepak, seperti yang saya selalu katakan ia sudah pun di belakang [berlalu] kita jadi mari kita fokus – pemain dan pennyokong – pada yang seterusnya. Tetapi yang pasti, saya fikir itu adalah musim yang menakjubkan dan hebat, yang semua orang nikmati.”

Anda telah menyebut penyokong beberapa kali semasa wawancara ini. Anda disayangi di Anfield, anda mempunyai lagu anda sendiri, anda telah membawa kegembiraan kepada peminat sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Mereka menunjukkan sekali lagi betapa mereka memuja kumpulan pemain ini pada perarakan beberapa minggu lalu. Berapa banyak anda akan merindui mereka?

Mane: “Yang pasti, saya fikir sesiapa sahaja yang meninggalkan Liverpool, dengan penyokong itu anda akan sentiasa merindui mereka kerana setakat ini [mereka] yang terbaik di dunia dan saya selalu mengatakannya.”

“Terutama apabila [mereka menyanyi] nama saya, ‘Mane! Running down the wing…!’ – Saya tidak tahu, saya tidak boleh menyanyi dengan baik! Sudah tentu saya sangat menikmati masa dan mereka, wow… bagaimana saya boleh mengatakannya?”

“Bermain di Anfield, saya rasa sentiasa memberikan anda banyak kuasa kerana penyokong. Jadi, yang pasti saya akan merindui kamu semua tetapi bagaimanapun, saya sayang kamu semua.”

“Saya masih mempunyai rumah saya di Liverpool dan segala-galanya jadi pasti saya akan kembali, sudah tentu, dan saya ingin suatu hari nanti kembali ke Anfield untuk bertanya khabar kepada mereka dan sudah tentu untuk menonton Liverpool bermain kerana bagi saya, saya akan pergi. Saya akan menjadi peminat No.1 Liverpool!”

Itulah soalan saya yang seterusnya sebenarnya: Adakah anda peminat Liverpool seumur hidup sekarang? Adakah anda akan mengikuti keputusan dan bagaimana pasukan ini berkembang?

Mane: [Ketawa] Ya, sudah tentu! Selepas setiap perlawanan! Selepas setiap satu perlawanan saya di Munich, saya akan datang ke bilik persalinan dan saya akan menonton Liverpool, pastinya, kerana saya akan menjadi peminat No.1 Liverpool selama-lamanya.”

“Saya hanya ingin mengucapkan selamat maju jaya kepada mereka dan saya mengikuti perkembangan mereka. Dan pastinya mereka akan menjadi lebih baik kerana saya mengenali pemai pemain ini: pemain hebat, bakat yang hebat, kematangan dan sikap yang hebat, jadi sudah tentu, Liverpool akan sentiasa kekal lebih baik, pastinya.”

Anda pernah berkata sebelum ini tentang kembali ke Anfield suatu hari nanti… siapa tahu, kita mungkin akan berjumpa lagi tidak lama lagi jika Liverpool dan Bayern bertemu dalam Liga Juara-Juara…

Mane: “[Ketawa] Anda tahu Liga Juara-Juara dan bagaimana undian sentiasa berlangsung, ia boleh berlaku dengan pasti dan jika ia berlaku ia akan berlaku. Ia adalah bola sepak dan sudah tentu saya perlu datang dan saya perlu bermain.”

“Tetapi seperti yang saya katakan, Liverpool adalah Liverpool dan kita akan lihat. Kita akan lihat apa yang akan berlaku.”

Akhirnya Sadio, anda meninggalkan Liverpool FC sebagai legenda dan salah seorang pemain terbaik yang pernah bermain untuk kelab itu. Jadi bagi pihak kelab dan, saya pasti, penyokong yang menonton atau membaca wawancara ini juga, terima kasih atas segala yang anda lakukan untuk kami dan kami mengucapkan selamat maju jaya pada masa hadapan.

Mane: “Terima kasih terima kasih. Terima kasih semua, saya masih sangat sayangkan anda semua, jangan risau! Selamat tinggal, selamat sejahtera!”

Baca yang lain