Bung Kus, Ketum PSSI Tak Sehaluan Dan Persoalkan Kenapa Cucu Tak Dipilih

Share on facebook
Share on twitter

Berita mengenai Ketua Umum (Ketum) PSSI Mochamad Iriawan atau yang juga dikenali sebagai Iwan Bule yang secara mengejut bertugas sebagai Pengurus Pasukan Nasional Indonesia U-19 menimbulkan kecurigaan oleh pelbagai pihak.

Sebabnya, Iwan Bule lebih suka memegang jawatan serentak daripada memberi kepercayaan kepada pentadbir PSSI yang lain berdasarkan pembahagian tugas berdasarkan kepakaran yang ada.

Sedangkan sebelum Iwan telah melantik dua orang wakil, Iwan Budianto dan Cucu Somantri untuk mengendalikan persiapan Pasukan Nasional / Timnas Indonesia U-19 di Piala Dunia U-20.

Iwan Bule beralasan bahawa dengan menjadi pengurus pasukan kebangsaan, dia dapat memantau dan memberikan dorongan langsung kepada pemain timnas U-19 Indonesia yang akan bermain di Piala Dunia U-20 2021.

Selain itu, Iwan Bule juga menegaskan bahawa langkah yang diambilnya adalah bentuk kesungguhan dalam melaksanakan arahan Presiden Jokowi untuk mengawasi pencapaian Pasukan Nasional Indonesia U-19.

Pemerhati bola sepak Indonesia, Mohamad Kusnaeni, atau apa yang dikenal sebagai Bung Kus, memberikan reaksi beliau terhadap sikap Ketua Umum PSSI, Mochamad Iriawan yang memilih posisi ganda sebagai pengurus Pasukan Nasional Indonesia U-19.

“Ketika Ketum PSSI segera menjadi pengurus pasukan kebangsaan, segera merasakan ada sesuatu yang aneh,” kata Bung Kus kepada wartawan.

“Tidak dapat dielakkan bahawa tanggapan masyarakat bahawa ada konflik dalam badan PSSI yang melibatkan pemimpin tertinggi belum selesai,” tambahnya lagi.

Ini berikutan laporan beberapa media di Indonesia yang menyatakan bahawa PSSI masih bergolak dari dalam walaupun nampak tenang di luaran.

Sementara itu, Iwan Budianto bertanggungjawab mengurus organisasi teknikal acara tersebut dan Cucu bertanggungjawab mengurus pasukan kebangsaan.

“Pada masa ini, Iwan telah menjadi wakil ketua panitia. Secara logiknya Cucu adalah pengurus Pasukan Nasional Indonesia U-19,” kata Bung Kus.

Bung Kus kesal kerana Iriawan tidak melantik Cucu sebagai pengurus Pasukan Nasional Indonesia U-19.

“Menjadi pengurus pasukan kebangsaan jelas bukan keputusan yang baik dari Ketua Umum PSSI. Sebenarnya, jika yang dilantik adalah Cucu, orang ramai akan menghargai Ketua PSSI sebagai pemimpin yang bijak dan anggun,” jelasnya.

Sumber: Fixi Indonesia

Baca yang lain