Elon Musk: “Adakah TikTok Sedang Menghancurkan Ketamadunan Manusia?”

Elon Musk telah menggunakan Twitter untuk mempersoalkan sama ada TikTok memudaratkan ketamadunan dunia?

“Adakah TikTok sedang menghancurkan ketamadunan manusia? Sesetengah orang berpendapat begitu. Atau mungkin media sosial secara umum,” tweetnya.

Dalam balasan tweet tersebut terdapat pelbagai reaksi. Ada yang menjawab ya, ada yang menjawab tidak.

Ada juga yang menjawab ianya bukan salah TikTok kalau ada kemudaratan daripadanya, sebaliknya ia salah pengguna secara peribadi.

Mogul teknologi itu menimbulkan persoalan sejurus selepas dia bercakap dengan kakitangan Twitter buat pertama kalinya sejak bersetuju untuk membeli syarikat itu pada harga $44 bilion pada April.

Dalam sembang video dengan pekerjanya di masa akan datang, Musk memetik tentang aplikasi video bentuk pendek yang semakin popular dan kesannya kepada dunia.

“Ia [tik tok] melakukan kerja yang baik untuk memastikan anda tidak bosan, ” kata Musk, menurut Insider.

Dia juga memuji pembangun TikTok kerana telah ‘mengasah algoritma untuk menjadi semenarik mungkin’.

Dia kemudian menggunakan TikTok sebagai contoh ketika dia menjelaskan kepada kakitangan bahawa dia tidak mahu Twitter menawarkan kandungan ‘membosankan’ kepada penggunanya.

“Maksud saya, ia hanya merasakan Gangguan Defisit Perhatian [Attentino Deficit Disorder]. Tetapi seperti, tahap seterusnya,” kata Musk.

Dia menambah: “Saya mendapati beberapa video mereka menyinggung perasaan [membuatkan orang triggered], tetapi ia tidak membosankan.”

Dalam pertemuan yang sama, jutawan teknologi itu mendedahkan rancangannya untuk memperkasakan kebebasan bersuara untuk Twitter.

Dia memberitahu kakitangan bahawa mereka ‘harus membenarkan orang untuk mengatakan apa yang mereka mahu’, menurut The New York Times.

Ketua Pegawai Eksekutif SpaceX kemudiannya menjelaskan bahawa pengguna harus dibenarkan untuk mengatakan ‘perkara yang agak keterlaluan’, selagi ia tidak ‘melanggar undang-undang’.

Bagaimanapun, Musk menjelaskan bahawa dia tidak mahu pengguna ‘diganggu atau tidak selesa’ dan kebebasan bersuara tidak bermakna ‘kebebasan capaian [reach]’, bermakna platform itu berpotensi mengehadkan capaian tweet berbahaya.

Dia juga mendedahkan matlamatnya untuk menjadikan Twitter mencapai satu bilion pengguna, membuat perbandingan antara Twitter, TikTok dan aplikasi super milih China iaitu WeChat.

Menurut Statista, WeChat ialah platform paling popular di China dan menggabungkan media sosial dengan pembayaran bil, permainan, memesan makanan dan juga perkhidmatan perkongsian perjalanan.

“Anda pada asasnya kamu hidup di WeChat di China. Jika kita boleh menciptanya semula dengan Twitter, kita akan mencapai kejayaan yang hebat,” kata Musk, menurut The Verge.

Apabila jutawan teknologi itu ditanya bagaimana kejayaan untuk Twitter akan kelihatan dalam tempoh lima hingga 10 tahun, The Verge melaporkan bahawa Musk berkata syarikat itu sepatutnya ‘menyumbang kepada tamadun yang lebih kukuh bertahan lebih lama di mana kita lebih mampu memahami sifat realiti’.

Baca yang lain