Mungkin Pertemuan Terakhir Di Atas Padang 2 ‘GOAT’, Messi Dan Ronaldo Saling Menghargai Satu Sama Lain

Cristiano Ronaldo dan Lionel Messi berkongsi mesej yang menyentuh hati selepas bertemu sekali lagi dalam kemenangan Paris Saint-Germain ke atas Riyadh All-Star XI.

PSG bertandang ke Stadium Antarabangsa King Fahd di Arab Saudi untuk aksi persahabatan yang dinanti-nantikan menentang Riyadh XI.

Ronaldo, yang melengkapkan perpindahan ke Al Nassr, terpaksa menunggu penampilan sulungnya untuk kelab baharunya kerana penggantungan tempohnya di Manchester United.

Bagaimanapun, penyerang Portugal berusia 37 tahun itu layak bermain untuk Riyadh XI dan memberi impak segera pada permulaan pertamanya sejak Piala Dunia 2022 di Qatar.

Di atas padang kedua dua pemain sempat beramah mesra dengan satu sama lain. Video yang dianggap akan menjadi video ikonik sepanjang zaman.

Messi meletakkan PSG mendahului dalam lima minit pembukaan sebelum Ronaldo menyamakan kedudukan untuk Riyadh XI.

Marquinhos memulihkan kelebihan PSG hanya tujuh minit selepas gol penyamaan Ronaldo.

Namun pemenang Ballon d’Or lima kali itu sekali lagi menyamakan kedudukan menerusi sepakan penalti.

Sergio Ramos merembat masuk untuk PSG kembali mendahului pada separuh masa kedua sebelum Jang Hyun-soo menyamakan kedudukan untuk XI Riyadh hanya tiga minit kemudian.

PSG, yang dikurangkan kepada 10 pemain pada separuh masa pertama selepas Juan Bernat dibuang padang, mengukuhkan pendahuluan mereka dalam perlawanan persahabatan dengan gol Kylian Mbappe.

Mbappe berjaya menjaringkan penalti sebelum Hugo Ekitike menambah gol kelima PSG, dengan Talisca sempat menjaringkan satu gol untuk Riyadh XI pada masa kecederaan.

Walaupun merasai kekalahan dan dikeluarkan pada separuh masa kedua, namun Ronaldo tetap berjaya memperoleh anugerah Man of the Match selepas dua gol sensasi untuk Riyadh XI pada separuh masa pertama.

Menjelang Riyadh XI vs PSG, banyak tumpuan diberikan kepada pertemuan semula seteru sengit di atas padang, Ronaldo dan Messi dan mereka berpotensi bermain perlawanan terakhir menentang satu sama lain.

Ronaldo menghantar mesej yang penuh keikhlasan di media sosial selepas perlawanan dengan mengatakan “senang sekali dapat berjumpa dengan beberapa kawan lama.”

Salah satu gambar yang dimuatkan dalam catatan Ronaldo ialah imej menyentuh perasaan dia dan Messi yang sedang berpelukan di atas padang di Stadium Antarabangsa King Fahd.

“Sangat gembira dapat kembali ke padang, dan mencatat nama sebagai penjaring!! Dan gembira dapat berjumpa dengan kawan lama!” tweet Ronaldo.

Nampaknya Messi juga menikmati pertemuan semula dengan Ronaldo, dengan bintang PSG itu berkongsi video di Instagram Storiesnya.

Video berkenaan memaparkan penyerang Argentina berusia 35 tahun itu memeluk bintang Al Nassr Ronaldo sebelum Riyadh XI lwn PSG.

Ronaldo akhirnya dijangka membuat penampilan sulung untuk Al Nassr pada hari Ahad apabila pasukannya menentang Ettifaq di Mrsool Park.

 

Baca yang lain