Saintis MIT Cipta Alat Menggodam Mimpi Agar Manusia Boleh Pilih Mimpi Mana Mereka Nak

Share on facebook
Share on twitter

Saintes MIT telah membangunkan alatan yang digelar penjejak mimpin (sleep tracker) yang boleh digunakan untuk menggodam mimpi orang lain.

Bermimpi adalah satu proses yang dikaitkan dengan proses yang membolehkan otak memproses unsur-unsur pada hari sebelumnya.

Tetapi para saintis terpesona dengan cara ini berfungsi. Sejauh ini, para saintis Institut Teknologi Massachusetts (MIT) telah mengembangkan cara untuk meretas (hack) mimpi.

Tidak banyak orang dapat mimpi yang jelas, sebaliknya visual yang dilihat banyak kelihatan secara rawak. Namun, saintis di MIT telah mengembangkan inkubasi mimpi yang disasarkan (TDI – Targeted Dream Incubation) menggunakan peranti Dormio yang membolehkan mereka memusatkan perhatian pemimpi kepada topik tertentu.

Prosesnya rumit, dan bukan sekadar membicarakan topik tertentu sehingga seseorang tertidur. Walaubagaimanapun, pasukan saintis ini telah menjadikan manipulasi mimpi sebagai prosedur yang mudah, dan ini menggembirakan komuniti saintifik.

Semasa hipnagogia – peringkat awal tidur – manusia akan masih dapat mendengar dunia luar, dan ini adalah ketika pasukan menanam topik atau visual.

Pasukan ini menggunakan arahan lisan seperti ‘ingat fikirkan pokok’ selama ini dan memantau reaksi pemimpi.

Pemakai monitor tidur dengan sarung tangan dapat mengesan degupan jantung mereka serta pergerakan jari, cas elektrik dan banyak lagi.

Setelah pemimpi bangun, mereka melaporkan mimpi mereka, dan dibandingkan dengan data lain yang dikumpulkan. Agak mengejutkan, dua pertiga laporan subjek berkorelasi dengan permintaan audio yang diberikan kepada mereka dalam keadaan hipnagogia.

Diharapkan metodologi ini dapat membantu mereka yang kerap mengalami mimpi buruk dan PTSD, sementara juga memberikan gambaran yang lebih mendalam tentang bagaimana otak beroperasi semasa tidur.

Profesor Harvard dan penyelidik impian, Deirdre Barrett, PhD, menjelaskan mengapa penyelidikan Dormio begitu menarik:

“Apa yang menggembirakan kumpulan ini ialah mereka membuat peranti yang sangat murah dan mudah digunakan di rumah serta tidak terlalu mengganggu tidur normal sehingga membolehkan penyelidikan dilakukan dalam jumlah yang lebih besar dan dengan anggaran yang lebih kecil.”

“Dan ia tanpa perlu membawa orang ke makmal, kita dapat memperoleh data yang lebih baik mengenai apa yang berlaku secara semula jadi dengan mimpi.”

Sebaliknya, terdapat kebimbangan untuk mengubah mimpi  seseorang. One Zero menyatakan tindak balas Rubin Naiman, PhD, seorang psikologi dan pakar tidur dan mimpi di Pusat Perubatan Integratif Universiti Arizona.

Dia berkata:

“Mereka yang berada dalam keadaan tidak sedar, itu adalah jenis kecerdasan lain. Kita boleh belajar darinya. Kita boleh berdialog dengannya daripada mendominasinya, bukan ‘mengetuk’ dan berusaha mengarahkannya ke arah yang kita inginkan.”

Rujukan: UNILAD

Baca yang lain