Alex Ferguson Sanggup Tunggu Untuk Peluk Ten Hag

Sir Alex Ferguson sanggup menunggu lama semata mata untuk mengucapkan tahniah kepada Erik ten Hag selepas dia menamatkan kemarau trofi enam tahun Manchester United dengan membawa pasukan itu menjulang Piala Carabao.

United menewaskan Newcastle 2-0 di Wembley pada hari Ahad hasil tandukan Casemiro dan gol sendiri daripada Sven Botman dalam enam minit separuh masa pertama.

The Red Devils tidak menambah kelebihan mereka pada separuh masa kedua tetapi berjaya mengendalikan permainan dengan cemerlang untuk memenangi piala pertama sejak Liga Europa pada 2017.

Harry Maguire dan Bruno Fernandes menjulang trofi bersama untuk memulakan pemerintahan Ten Hag di Old Trafford dengan trofi domestik.

Ia melengkapkan minggu yang sempurna untuk Ten Hag dan United berikutan kemenangan besar play-off Liga Europa mereka ke atas Barcelona hanya tiga hari sebelum itu.=

Dan selepas menang dalam lawatan pertamanya ke Wembley, pengurus asal Belanda itu segera menemui pengurus legenda Ferguson di dalam terowong.

Pasangan itu, yang dilihat sedang makan malam baru-baru ini, berkongsi pelukan yang indah dan saling berbalas kata kata indah.

Erik Ten Hag mendedahkan bahawa pengurus legenda Scotland itu, pengurus kelab yang paling berjaya, telah dijemput ke bilik persalinan untuk perayaan itu.

“Dia [Sir Alex] berada di sana selepas perlawanan,” Ten Hag memberitahu Sky Sports.

“Dia seorang insan yang gembira malam ini.”

Interaksi mesra Alex Ferguson dengan Ten Hag membuatkan peminat gembira. Ini kerana beberapa tahun lalu, sebelum kedatangan Ole Gunnar Solskjaer, hierarki tertinggi Man United dilaporkan tidak suka dengan Alex Ferguson.

Ten Hag, yang menari dengan Lisandro Martinez dan Antony sesuai dengan tradisi mereka di Ajax, turut berjabat tangan dengan ketua eksekutif Richard Arnold, pemilik bersama Avram Glazer, presiden hidup kehormat dan bekas pengerusi Martin Edwards dan pengarah Mike Edelson.

Selepas beberapa aksi goyah pada awal musim, Ten Hag telah membawa kembali masa yang baik kepada United dan mereka kelihatan seperti pasukan yang sesuai dengan statusnya sekali lagi.

Dan pengurus berusia 52 tahun itu mahu mengikut jejak langkah Ferguson dengan mencipta legasi istimewa.

Bercakap pada sidang akhbar, dia berkata: “Saya benar benar sukakan United. Apabila saya sudah melihat jersi kami, apabila saya melihat ikatan dengan peminat, apabila saya melihat Old Trafford, apabila saya melihat legasi Sir Alex pergi, begitu ramai pemain, pemain nama besar dibangunkan dalam pasukan United, ia memberi kesan yang besar dan kami mahu melakukan perkara yang sama.”

“Pasukan ini mahu mencipta sejarah sendiri dan legasinya sendiri. Apabila peluang ini datang, ini adalah kelab yang sesuai untuk saya, saya mahu menjadi sebahagian daripadanya.”

Ten Hag membawa Piala Carabao bersamanya untuk sidang tetapi terlupa untuk membawanya semula semasa meninggalkan bilik dan memberitahu wartawan secara berseloroh: “Saya boleh meninggalkannya di sini untuk [memburu] piala seterusnya!”