Barcelona Sedia Menyusahkan Braithwaite Yang Enggan Berpindah

FC Barcelona sedang menunggu bulan yang sibuk di hadapan kerana mereka ingin memfokuskan kepada penjualan semua pemain yang tidak berada dalam perancangan mereka sebelum pasaran perpindahan berakhir.

Martin Braithwaite adalah antara pemain yang menghadapi tekanan hebat untuk meninggalkan kelab itu selepas tidak mendapat sokongan di Camp Nou.

Barcelona berusaha mendaftarkan Jules Kounde. Dan mereka perlu mengosongkan gaji pemain yang sedia ada.

Laporan baru-baru ini daripada Diario SPORT telah kemas kini situasi masa depannya, menunjukkan kelab itu bersedia untuk “berperang” dengan penyerang itu selepas dia enggan mempertimbangkan sebarang tawaran daripada kelab lain pada masa ini.

Nampaknya Barcelona mahu Braithwaite keluar dari Camp Nou dengan apa jua cara. Kelab itu juga bersedia untuk menawarkan pakej penamatan kontrak bersama jika pemain itu mahu menyertai mana mana kelab. Di mana Braithwaite boleh pergi secara percuma sekalipun.

Braithwaite telah menerima tawaran menarik pada bulan Julai, tetapi dia tidak mempertimbangkan mana-mana tawaran itu. Dia juga menolak peluang untuk mendapatkan penamatan kontrak khas yang akan menjadikannya ejen bebas pada musim panas.

Tindakan pemain itu kini telah benar benar mengecewakan Barcelona, ​​​​dan ia telah sampai ke tahap di mana kelab bersedia untuk membalas dendam.

Berbeza dengan Memphis Depay, pemain itu dilihat sedang berikhtiar mencari kelab baharu. Depay turut ditawarkan pakej yang sama dengan Braithwaite. Di mana kelab akan sedia melepaskannya secara percuma jika dia mendapat kelab baharu.

Sebaliknya Braithwaite menurut Barcelona hanya menyusahkan mereka. Braithwaite kemudian menyatakan dia hanya akan berpindah jika Barca setuju membayar kesemua baki gajinya seperti dalam kontrak.

Kemudian kelab baharu itu harus menawarkan gaji yang lebih besar.

Selain itu, Braithwaite telah menolak beberapa tawaran yang baik kepadanya. Membuatkan kelab sangat kecewa dengan tindakan pemain itu.

Sebagai sebahagian daripada rancangan membalas dendam mereka, Barcelona sedang mempertimbangkan untuk menamatkan kontrak Braithwaite pada hari terakhir jendela perpindahan, kerana ia akan menyukarkannya untuk mencari mana-mana kelab lain selepas itu.

Kelab Catalan juga sedang mengkaji kemungkinan untuk mengelak daripada membayar pampasan kontrak secara sah, sekiranya kontrak Braithwaite ditamatkan.

Walaupun pilihan sedemikian nampaknya tidak mungkin, kelab berazam untuk mengambil perkara ini secara agresif.

Braithwaite telah menjaringkan 10 gol dalam 57 penampilan kompetitif untuk Barcelona. Kontraknya semasa di Camp Nou akan tamat pada musim panas 2024.

Selain daripada Braithwaite, Barcelona turut berusaha menjual pemain seperti Depay, Pjanic, Umtiti dan De Jong.

De Jong masih berada dalam radar Manchester United. De Jong adalah pemain yang boleh menyelesaikan banyak masalah Barcelona jika dia menerima tawaran daripada Manchester United.

Bukan sahaja dapat mendaftarkan Kounde, Barca malah boleh berkira kira mendapatkan Bernardo Silva sekalipun.

Barcelona turut dalam proses untuk menandatangani Marcos Alonso. Namun ianya hanya akan berlaku selepas mereka mendaftarkan Jules Kounde.

Sebelum ini Barcelona sudah berjaya mendaftarkan kesemua 6 pemain mereka yang lain. 4 pemain adalah pemain baharu. Bermakna hanya Kounde yang masih menunggu.

2 lagi pemain adalah pemain yang melanjutkan kontrak mereka bersama Barcelona iaitu Sergi Roberto dan Ousmane Dembele.

Barcelona berdepan dengan beban kewangan yang sangat kuat sejak musim pandemik. Salah urus kewangan oleh Bartomeu membuatkan kelab menanggung kesan sangat besar.

Kehadiran Laporta membantu kelab mengurangkan beban hutang mereka. Banyak langkah telah diambil termasuk penjualan aset aset kelab.

Semuanya dilakukan untuk memastikan Barcelona dapat membeli pemain baharu untuk menguatkan pasukan mereka bagi bersaing di peringkat La Liga dan Eropah.

 

Baca yang lain