Guardiola Akui Sudah Ada Idea Gila Untuk Menewaskan Manchester United Sabtu Ni

Bos Manchester City, Pep Guardiola berkata dia mempunyai idea “tidak masuk akal” tentang cara untuk menewaskan Manchester United dalam pertemuan derbi Sabtu di Old Trafford.

Manchester City memasuki derbi dengan berada di tempat kedua Liga Perdana, empat mata di depan seteru sebandar mereka di tempat keempat.

Guardiola telah memenangi sembilan daripada 17 pertemuan dengan United sejak menggantikan Manuel Pellegrini pada 2016, tewas enam kali.

Pengurus asal Sepanyol itu telah menamatkan saingan di hadapan Red Devils dalam semua enam musim beliau di City.

Erik ten Hag adalah pengurus United keempat yang berbeza yang pernah dihadapinya pada masa itu.

Guardiola telah menewaskan mereka semua, terakhir, menewaskan pengurus Belanda itu, dalam kemenangan 6-3 di Stadium Etihad pada Oktober.

Bagaimanapun, United hanya kehilangan tujuh mata dalam 10 perlawanan Liga Perdana sejak itu dan telah memenangi empat perlawanan terakhir, pencapaian terbaik mereka sejak Mac 2021.

Ini bermakna Guardiola akan berhati-hati dengan pasukan City yang akan dipilihnya untuk menentang Southampton dalam Piala EFL pada hari Rabu.

“Saya ada idea gila untuk mengatasi Manchester United.:

“Saya ingin tiba menentang United dengan purata minit di kaki pemain yang agar hampir sama.”

Guardiola merujuk kepada dia akan betul betul memikirkan perkara tak masuk akal kali ini.

“Ini kerana saya mempunyai beberapa idea, pemikiran, yang tidak masuk akal menentang United,” katanya.

Guardiola seolah olah menyindir wartawan yang suka menuduhnya terlalu banyak fikir / overthinking dalam perlawanan besar dan kadangkala merugikan pasukannya.

Contoh paling jelas ialah suku akhir Liga Juara-Juara 2020, apabila City menjadi pasukan kegemaran untuk menewaskan Lyon, Namun mereka tewas selepas Guardiola bertukar kepada formasi 3-5-2 untuk mengatasi kepantasan lawan mereka di bahagian sayap.

Guardiola ditanya mengenai perkara itu pada April lalu, sebelum perlawanan pertama suku akhir Liga Juara-Juara City dengan Atletico Madrid, yang mana mereka berjaya memenanginya.

Dia menjawab dengan sarkastik: “Saya terlalu banyak berfikir. Saya suka terlalu memikirkan dan mencipta taktik lagi. Malam ini saya akan mencipta inspirasi dan melakukan taktik yang luar biasa. Kami bermain dengan 12 pemain.”

Guardiola tidak menghuraikan pemikirannya untuk perlawanan Sabtu menentang United, walaupun dia menyedari pemainnya keletihan dalam latihan selepas kemenangan dalam aksi Liga Perdana Inggeris di Chelsea minggu lalu.

“Saya tidak mempunyai barisan yang jelas menentang United,” katanya.

“Saya tidak menonton perlawanan terakhir mereka. Saya perlu melihat cara mereka bermain di rumah dan jika mereka mengubah sesuatu.”

Baca yang lain