Kisah O’Neal Insaf Dan ‘Buang’ Tajaan RM179.4 Juta Reebok Selepas Kena Sound Setepek Dengan Perempuan

Shaquille O’Neal berkata kisah terbaik dalam perniagaannya adalah masa dia meninggalkan perjanjian kasut Reebok bernilai $40 juta atau kira kira RM179.4 juta.

Semasa di podcast “Full Send” beberapa tahun lalu, juara NBA empat kali itu mengimbas kembali hubungan dengan jenama yang diwakilinya sepanjang karier bermainnya iaitu Reebok.

Nike dan Reebok bersaing dapatkan O’Neal

Sebenarnya, O’Neal sangat pening dalam memilih antara Reebok dan Nike kerana kedua-dua jenama itu adalah kegemaran untuk Shaq untuk bekerjasama pada awal 90-an.

Tetapi, sedihnya, selepas bertemu dengan Nike dan mendengar tawaran mereka, Shaq lebih kagum dengan apa yang ditawarkan oleh Reebok.

“Saya menyatakan dengan jelas bahawa saya mahukan kasut saya sendiri. Nampaknya Nike tidak faham betapa besarnya saya dalam liga dan saya bukan orang baru untuk bangkit semula dalam dua tahun.” Itu yang Shaq beritahu Sole Collector.

“Nike tidak mahu memberikan saya kasut saya sendiri kerana mereka hanya menandatangani Alonzo Mourning dan itu membuatkan saya marah.”

Oleh itu, Shaq berkata, Reebok menawarkan kasut tandatangan yang dia mahukan dan Reebok bersetuju dengan idea itu. “Ia sentiasa menjadi impian saya untuk memiliki kasut tandatangan saya sendiri. Jadi apabila saya pergi ke Reebok, mereka akan memberikan saya apa yang saya mahu dan mempunyai lambang saya,” jelasnya dalam wawancara dengan Jimmy Kimmel.

“Saya menguasai semua iklan. Saya telah melakukan segala-galanya dalam kepala saya tentang bagaimana saya mahu pergi. Jadi apabila saya pergi ke Reebok mereka berkata mereka akan melakukannya, ” tambahnya .

Shaq turut menjelaskan kejadian lucu apabila dia datang ke mesyuarat di pejabat Nike dengan memakai pakaian dari Reebok.

“Kami berjanji Nike akan mendengar cakap mereka. Jadi, saya memakai jaket Reebok ke tempat Nike. Tetapi, saya kembali dan sebaliknya menandatangani kontrak dengan Reebok,” katanya.

Kasut pertama bekas bintang Lakers Shaquille O’Neal dengan Reebok, “Shaq Attaq” kemudiannya dikeluarkan pada tahun 1992. Reebok melancarkan kasut itu setiap tahun. Bagaimanapun, pada tahun 1998, kerjasama Shaq dengan Reebok terpaksa bertahan. Selepas itu, Shaq memulakan perniagaan kasutnya sendiri dengan Walmart. Walaupun ketika itu Reebok menawarkan perjanjian sangat luar biasa di dalam sejarah kariernya.

Kenapa dia tinggalkan Reebok?

O’Neal memutuskan untuk meninggalkan jenama tersebut kerana seorang wanita telah membuatkan dia tergamam dan agak koyak dalam hati kena maki.

Menariknya dia menganggap itu adalah perkara terbaik yang dia pernah lakukan dalam sejarahnya sebagai seorang atlet-usahawan. Iaitu detik dia memutuskan meninggalkan Reebok yang sangat baik dengannya, yang ,menawarkannya tajaan USD40 juta.

Itulah kehebatan perempuan. Kali ini kita sokong kemenangan mereka ke atas lelaki yang berstatus mega star seperti O’Neal.

O’Neal berkata, wanita itu memanggilnya “m*t*erf–ker” kerana mengenakan bayaran tinggi kepada budak budak yang mahu membeli kasutnya. Wanita itu tak takut bersemuka dengannya secara berdepan.

“Saya ada $2,000 di dalam poket saya. Saya berkata, ‘Puan saya bukan orang yang membuat/menetapkan harga [sambil mengeluarkan wangnya]. Ini dia, dan dia menepis wang itu dari tangan saya, [dan berkata], ‘Mengapa kamu ‘m*fkers’ tidak membuat kasut dengan harga yang berpatutan?’”

Teguran itu merupakan detik kesedaran bagi O’Neal, yang memutuskan untuk menolak perjanjian $40 juta, 5 tahun dengan Reebok.

“Saya seperti, ‘Kamu tahu, dia betul.’ Jadi pada hari itu, saya memutuskan hubungan dengan Reebok dan memulakan jenama saya sendiri,” kata O’Neal.

“Saya kata simpan wang [kontrak] itu… ini tidak betul. Saya masih akan memakai kasut yang saya pakai semasa musim ini, tetapi saya akan berusaha untuk melakukan benda saya sendiri. Jadi, saya mulakan jenama Shaq.”

“Saya pergi ke kedai kegemaran saya, Walmart, dan kami membuat perjanjian. [Wajah] Saya berada di semua kedai dan harga saya untuk kasut itu ialah $29-$19 dan sejak itu kami menjual lebih 400 juta pasang.”

Walmart memang kedai kegemaran O Neal. Dan dia pernah berbelanja puluhan ribu dollar sehari di Walmart. Itu pun menarik kisah dia.

“Bukan kanak-kanak yang tidak mahu memakai kasut $20, mereka cuma tidak mahu memakai kasut [mahal] yang kelihatan seperti harganya $20.”

Tiada persengketaan antara O’Neal dan Reebok selepas dia menolak mereka. Dia berkata dia membawa bersama pereka dari Reebok untuk menyertai perjanjian Walmart beliau. Kerana dia mengenang jasa Reebok sebelum ini di dalam kariernya.

Hubungan O’Neal dengan Reebok bermula pada tahun 1992, apabila dia menandatangani perjanjian berbilang tahun bernilai $15 juta dengan jenama itu. Dia terus melancarkan kasut Reebok Shaq Attaq dan Shaqnosis yang popular — dan memakai Reebok sepanjang kerjaya NBAnya.

Awal tahun 2015, O’Neal menandatanangni perjanjian mega dengan Reebok, selepas jualan jenama itu kepada Authentic Brands Group (ABG), di mana dia telah memiliki saham sejak 2015.

Baca yang lain

Sanusi Sertai Newcastle United

Newcastle United telah menyempurnakan penandatanganan pemain wonderkid yang lahirt pada 2007, Trevan Sanusi dari Birmingham City. Beberapa sumber termasuk pakar perpindahan terkenal