Malaysia Menang Emas Badminton Berpasukan Campuran, Peminat Bangga Ng Tze Yong Nadi Kebangkitan

Malaysia berjaya memastikan emas acara berpasukan campuran kembali milik negara. Ini selepas berjaya menewaskan India pada aksi final. Ianya aksi ulangan final edisi sebelum ini.

India yang hadir selaku negara juara Piala Thomas telah menunjukkan kebangkitan luar biasa dalam sedekad ini untuk menjadi salah sebuah kuasa baru badminton dunia.

India kalah dalam perlawanan pembukaan beregu lelaki tetapi PV Sindhu membawa mereka kembali dalam pertandingan itu.

Malaysia bagaimanapun mengambil keputusan dalam perlawanan perseorangan lelaki dan kemudian menewaskan pasangan beregu wanita India yang tidak berpengalaman untuk meraih emas.

Dalam perlawanan timbal balik final edisi lepas, India kali ini tewas kepada Malaysia dengan skor 3-1.

India terlepas emas

India gagal mempertahankan emas mereka dalam acara berpasukan campuran di Birmingham pada Selasa.

India tidak mendapat permulaan yang ideal apabila pasangan beregu lelaki mereka Satwiksairaj Rankireddy dan Chirag Shetty tewas pada perlawanan pertama kepada pasangan Malaysia Soh Wooi Yik dan Aaron Chia dalam permainan  straigt set 18-21, 15-21.

Rankireddy dan Shetty telah berada dalam prestasi yang hebat sepanjang kejohanan ini, sentiasa memberikan India pendahuluan awal tetapi mereka goyah di final.

Juara bertahan, India, bagaimanapun, melakukan kebangkitan yang kuat menerusi pemain ace mereka PV Sindhu, yang menewaskan Goh Jin Wei yang sebenarnya memberikan hari yang sukar buat Sindhu dengan daya tahannya. Jin Wei kalah 20-22 dan 17-21.

Sindhu beraksi dalam perlawanan pertama dengan mendahului 18-12 tetapi beberapa pukulan bola lintang Jin Wei  menyemarakkan perlawanan apabila pemain Malaysia itu memenangi tujuh mata berturut-turut untuk menjadikan kedudukan 18-19. Namun akhirnya kemenangan memihak kepada India

Pemain India yang memenangi pingat Olimpik dua kali itu berjaya menghalang cubaan Jin Wei untuk bangkit.

Pada perlawanan seterusnya, Sindhu sekali lagi mendahului awal dan kali ini, tidak membiarkan Goh Jin Wei membuat kebangkitan. Dengan peluang yang ada, bekas juara dunia itu menutup perlawanan dengan agak selesa untuk menyamakan kedudukan 1-1 dalam aksi best-of-five.

Dalam perlawanan sengit perseorangan lelaki antara Kidambi Srikanth dari India dan Tze Yong yang berusia 22 tahun dari Malaysia menang 21-19, 6-21, 21-16. Pertama sekali, agak mengejutkan bahawa India menurunkan Srikanth dan bukannya Lakshya Sen, yang telah bermain kedua-dua perlawanan perseorangan lelaki pada suku akhir dan separuh akhir untuk India.

Mungkin mengambil kira rekod head to head yang memihak Sen dengan 2-0 ke atas Tze Yong?

Ng Tze Yong yang sebenarnya bukan pemain pilihan, malah menyertai kejohanan ini selepas Lee Zii Jia menarik diri. Dia ternyata mengejutkan perseorangan dari India tersebut. Srikanth, pemain yang berada di kedudukan lebih tinggi, mempamerkan prestasi sebenarnya dalam permainan kedua, dan menewaskan pemain Malaysia itu 21-6 untuk mengheret aksi ke perlawanan set ketiga atau set penentuan.

Namun ternyata Srikanth diberikan hari yang tak akan dia lupakan oleh rookie dari Malaysia itu. Dalam set ketiga, Srikanth melakukan beberapa unforced errors pada saat yang penting ketika pemain Malaysia itu melebarkan jurang sedikit untuk mendahului 11-9. Pemain India itu cuba sedaya upaya memintas tetapi pemain Malaysia itu mungkin bermain badminton terbaik dalam hidupnya untuk memastikan permainan dan perlawanan itu miliknya. Akhirnya Tze Yong menang 21-16.

Dia meneruskan rentak cemerlangnya dalam Sukan Komanwel pada kali ini.

Dengan perlawanan kini kembali dimiliki oleh Malaysia secara skor 2-1, pasangan remaja wanita India Treesa Jolly dan Gayatri Gopichand memberi saingan sengit menentang pasangan pilihan utama Thinaah Muralitharan dan Pearly Tan.

Ternyata pasangan berpengalaman dari Malaysia itu menyerap tekanan dan memenangi perlawanan 21- 18, 21-17 untuk merangkul pingat emas Malaysia.

Di Twitter, nama paling menjadi perhatian ialah Ng Tze Yong. Ternyata dia mampu mengisi kekosongan ditinggalkan oleh Lee Zii Jia dengan sebaiknya.

Dia dianggap telah melakukan keajaiban buat Malaysia untuk merangkul emas.

Peminat benar benar berasa bangga melihat aksi Tze Yong, pada masa sama terharu melihat pemain itu meraikan kemenangannya ke atas bekas pemain no.1 dunia.

Ada juga yang berkata bahawa, ada hikmahnya Lee Zii Jia tidak serta dalam Sukan Komanwel kali ini. Kerana ianya memberikan peluang kepada bakat seperti Tze Yong untuk ‘keluar’ lebih awal. Korang bukan tak tau perangai BAM ni kan.

Baca yang lain