Menteri Puji Padang My Dinh: “Padang Ok, Sebab Vietnam Tak Ada Mbappe”

Padang di Stadium Nasional My Dinh mungkin tidak kelihatan menyenangkan, tetapi menteri di Vietnam yang bertanggungjawab gembira kerana ianya cukup baik untuk menjadi tuan rumah perlawanan Piala AFF Vietnam-Malaysia.

Dang Ha Viet, yang merupakan Pengarah Pentadbiran Sukan Vietnam, berkata pada Isnin: “Stadium Nasional Dinh saya masih diselenggara dan dijaga dengan kerap. Tetapi selama lebih sebulan cahaya matahari di Hanoi tidak mencukupi untuk rumput berfotosintesis, jadi ia tidak mempunyai warna hijau yang kita inginkan.”

“Tetapi Persekutuan Bola Sepak ASEAN telah menyemak dan menilai stadium itu cukup baik untuk perlawanan itu.”

Persekutuan Bola Sepak Vietnam dilaporkan telah membayar VND800 juta ($33,891) untuk menyewa stadium bagi perlawanan Malaysia pada hari Selasa, tetapi keadaan rumput yang kelihatan tidak cukup menghijau telah menimbulkan kebimbangan mengenai keadaan padang.

Namun Viet meminta orang ramai tidak membandingkan rumput di My Dinh dengan padang padang di Eropah.

Viet menegaskan bahawa stadium di Eropah mempunyai sistem pemanasan dan bumbung anti-kabut dan salji membuatkan rumput hijau walau apa pun cuaca.

Vietnam tidak memilikinya dan oleh itu penampilan padang banyak bergantung kepada cuaca, katanya.

“Saya tidak fikir padang menimbulkan risiko kecederaan. Biasanya pemain akan cedera jika padang yang kasar. Padang ini telah diuruskan dengan menuang lebih banyak pasir.”

Seterusnya beliau menyatakan bahawa, padang MyDinh sesuai dengan permainan Vietnam kerana tiada Kylian Mbappe di dalam pasukan mereka.

Dia menambah: “Pasukan yang bergantung pada kelajuan dan intensiti tinggi selalunya akan bermain di atas rumput yang lebih pendek dan tanah yang lebih keras. Gaya permainan Vietnam tidak pantas dan tidak bergantung pada kelajuan tidak seperti Kylian Mbappe [bintang Perancis]. Tanah di Stadium My Dinh agak lembut pada masa ini dan rumputnya tidak tinggi.”

Namun komen daripada Dang Ha Viet itu bertentangan dengan pendapat Park Hang Seo.

Di mana Cikgu Park dikatakan sangat kecewa dengan kondisi padang My Dinh. Dan dia mengarahkan pemain pemain Vietnam menukar but mereka agar memakai but yang sesuai dengan keadaan padang yang teruk.

Park Hang Seo menilai bahawa para pemain berdepan risiko kecederaan kerana permukaan padang yang tidak rata dan mudah terbenam kaki mereka jika cuaca hujan.

Difahamkan, Park Hang Seo melarang pemainnya memakai but dengan stud besi yang sesuai dengan keadaan padang yang baik. Sebaliknya para pemain diminta memakai but dengan stud plastik.

Untuk aksi di padang tiruan di Singapura, para pemain diminta memakai kasut dengan stud pendek.

Vietnam berjaya memenangi perlawanan menentang Malaysia dengan kemenangan 3-0. Mengukuhkan lagi kedudukan mereka selaku pasukan pilihan juara.

Baca yang lain