Mourinho Secara Terbuka Dedahkan Ada ‘Virus’ Dalam Pasukan Roma: “Januari Ini Saya Akan ‘Kick’ Dia”

Jose Mourinho sekali lagi merasakan bahawa ada virus di dalam pasukannya. Dia menggelar pemain tersebut sebagai pengkhianat kepada pasukan.

Jose Mourinho secara terbuka menyalahkan seorang pemain yang menjadi puncak kepada keputusan seri 1-1 Roma dengan Sassuolo.

Dia berkata: “Usaha pasukan ini dikhianati oleh sikap seorang pemain yang tidak profesional.”

Giallorossi mengalami kebuntuan di Stadium Mapei sehinggalah Tammy Abraham memecah kemarau gol Serie A selama dua bulan,

Tetapi Andrea Pinamonti menyamakan kedudukan dari jarak dekat lima minit kemudian.

Mourinho sudah tak tahan dengan seorang pemain yang menjadi sebab kenapa 1 pasukan harus menanggung akibatnya.

Dia berjanji akan menendang pemain itu pada Januari.

“Kami mempunyai prestasi yang baik, dengan sikap yang positif, profesional dan serius. Dua hari terakhir adalah sukar,” kata Mourinho kepada DAZN selepas kekalahan 1-0 Ahad kepada Lazio dalam Derby della Capitale.

“Ia adalah pasukan yang mahu menang menentang lawan yang sukar, saya kesal kerana usaha pasukan itu dikhianati oleh sikap seorang pemain yang tidak profesional.”

“Anda tidak nampak saya bercakap begitu tentang Roger Ibanez menentang Lazio, kerana kesilapan adalah sebahagian daripada permainan, sikapnya tidak pernah menjadi masalah.”

“Sikap tidak profesional yang tidak adil kepada rakan sepasukan, itulah yang mengecewakan saya. Satu mata di tempat sendiri masih bukan keputusan negatif dan saya gembira dengan sikap keseluruhan skuad saya.”

Apabila ditanya siapa yang menunjukkan sikap yang salah dan mengkhianati rakan sepasukannya, Mourinho enggan memetik nama pemain tersebut secara terang terangan di hadapan wartawan.

“Saya tidak akan memberitahu anda. Saya mempunyai 16 pemain di padang malam ini dan saya suka sikap 15 daripada mereka.”

“Saya memberitahu selain dia mempunyai sikap ini pada hari ini sahaja dan tidak selalu. Kini kami mahu menutup tempoh musim ini dengan tiga mata.”

“Pada bulan Januari, dia perlu mencari kelab lain.”

Menurut Corriere dello Sport, pemain yang dimaksudkan ialah Rick Karsdorp.

Roma sekali lagi meratapi kehilangan senjata di bahagian serangan, di mana dia kehilangan kedua-dua Lorenzo Pellegrini dan Paulo Dybala.

Cristian Volpato bermula di belakang penyerang Eldor Shomurodov.

“Saya tidak boleh meminta terlalu banyak daripada pemain muda seperti Volpato yang bermain untuk pasukan remaja, saya tidak boleh mengharapkan dia memberikan impak untuk semua yang dia sentuh, tetapi dia melakukannya dengan baik. Jelas sekali, saya gembira, dia mempunyai bakat, tetapi saya tidak boleh mengharapkan dia meletakkan beban pasukan di bahunya.”

Abraham memecah kemarau gol selama dua bulan di Serie A apabila diturunkan dari bangku simpanan.

“Saya tanya Tammy, kenapa hari ini sikap begini dan bukan sebelum ini? Selain daripada gol, dia memenangi duel, dia meletakkan badannya di dalam zon betul, mencipta ruang, pergi bergerak jauh untuk mendapatkan bola. Dia mempunyai permainan yang bagus.”