Mourinho Sindir Spurs Sekali Lagi

Jose Mourinho sekali lagi mengecam keputusan “tidak masuk akal” diambil oleh Spurs untuk memecatnya, hanya beberapa hari sebelum perlawanan akhir Piala Carabao menentang Manchester City.

Pengurus berusia 60 tahun itu, yang dilantik sebagai pengurus Tottenham susulan pemecatan Mauricio Pochettino, telah diberhentikan daripada tugasnya di kelab London Utara itu pada April 2021 selepas hanya 17 bulan mengendalikan.

Sebagai kredit, Mourinho membawa Spurs dari tangga ke-14 dalam Liga Perdana untuk menduduki tempat keenam pada musim pertamanya mengendalikan kelab itu yang penuh dengan isu dalaman.

Tetapi selepas tersingkir dari Liga Europa pada peringkat 16 terakhir – serta kehilangan sejumlah besar mata daripada kedudukan mendahului – Mourinho telah dipecat daripada jawatannya.

Ia merupakan keputusan kontroversi daripada pengerusi Daniel Levy, kerana Mourinho telah membawa pasukannya ke perlawanan akhir Piala Liga.

Awal tahun ini, Mourinho berkata Spurs kekal sebagai satu-satunya pasukan dalam karier pengurusannya yang dia tidak mempunyai “perasaan mendalam” terhadap mereka.

Bercakap menjelang perlawanan akhir Liga Europa Roma menentang Sevilla pada musim lalu, dia berkata: “Lihat, realitinya — saya harap penyokong Tottenham tidak salah faham — tetapi satu-satunya kelab dalam kerjaya saya di mana saya masih tidak mempunyai perasaan yang mendalam dengannya ialah Tottenham.”

“Mungkin kerana stadium itu kosong (semasa) masa COVID. Mungkin kerana Encik Levy tidak membenarkan saya memenangi perlawanan akhir dan memenangi trofi, tetapi itu satu-satunya kelab yang saya tak ada perasaan mendalam.”

Dan pada episod terbaru dengan John Obi-Mikel dalam The Obi One Podcast di YouTube, bekas pengurus Manchester United itu sekali lagi menyebut keputusan pemecatan itu dan memperlekehkan pencapaian Spurs yang tidak ada trofi.

“Yang paling tidak masuk akal ialah kelab yang mempunyai kabinet trofi kosong memecat saya dua hari sebelum perlawanan akhir,” katanya.

“Itulah yang tadi… ayuhlah!

“Tottenham tidak pernah menang selama 50 tahun. Saya tidak ingat bila. Saya dua hari sebelum perlawanan akhir dan saya tidak dapat ke perlawanan akhir. Ia adalah tidak masuk akal.”

Mourinho menambah: “Saya mempunyai rancangan tetapi kadangkala ia tidak berjaya. Tetapi realitinya setiap kali saya pergi ke Wembley bersama Chelsea saya menang. Saya pergi ke sana dengan Man United tiga kali, saya menang dua kali.

“Jadi rekod itu bagus. Ia adalah stadium dan suasana yang saya kuasai dengan baik, kerana apabila anda pergi ke perlawanan besar ini anda perlu berasa selesa, anda tidak boleh pergi ke perlawanan ini dan merasakan stadium terlalu besar untuk anda.”

“Saya mempunyai pengalaman untuk mencuba dan membantu pasukan tetapi perlawanan akhir menentang Man City jadi saya akan menjadi bodoh sekarang untuk mengatakan kami akan menang.”

“Tetapi beberapa minggu sebelum itu, kami menang menentang mereka 2-0 di stadium kami, jadi perasaan itu positif. Tetapi itulah yang berlaku.”

Ryan Mason kemudian mengambil alih tampuk pengurusan untuk pertembungan Spurs menentang Manchester City di Wembley hari itu, tetapi tandukan lewat dari Aymeric Laporte mengesahkan nasib mereka untuk terus kemarau trofi.

Mourinho dalam podcast yang sama menyatakan bahawa dia tidak pernah menyesali keputusannya untuk mengendalikan Man United. Kerana dia masih disayangi peminat United dan dihormati sampai ke hari ini.

“Saya tak pernah menyesal. Mereka masih menghormati saya. Ada sekali saya berada di anjung stadium [coporate box] untuk sesi ulasan bersama Sky. Penyokong United berpaling kepada saya dan menyorak nama saya.”