Pengantin Tertembak Rakan Yang Meminjamkannya Pistol Untuk Persembahan Perkahwinan

Perkahwinan India sekarang ini semakin banyak diselit unsur Bollywood atau Filem Tamil. Tetamu disajikan dengan pelbagai bentuk hiburan dan pastinya terdapat banyak cara yang berlebihan untuk orang ramai meraikan perkahwinan.

Satu cara yang agak biasa dan agak berbahaya di mana orang ramai meraikan perkahwinan adalah dengan menembak senapang atau pistol ke udara yang sebenarnya sudah menjadi trend di sana.

Perkara seperti ini hanya boleh dilihat dalam perkahwinan India. Walaupun gimik tembakan senjata mungkin kelihatan agak menarik, namun ia mempunyai kesan yang sangat berat di salah satu majlis perkahwinan, kerana berlaku kesilapan.

Dalam satu kejadian, pengantin lelaki tertembak mati rakannya sendiri ketika melakukan stunt tersebut.

Menurut laporan NDTV, dalam klip video berdurasi 12 saat itu, pengantin lelaki – Manish Madheshia – dilihat berada di atas kereta kuda dengan bahagian perarakan perkahwinan itu berdiri di sekelilingnya.

Pengantin lelaki melepaskan tembakan sebagai sebahagian daripada perayaan di mana peluru sesat telah mengenai rakannya Babu Lal Yadav, seorang Tentera. Pistol yang digunakan oleh pengantin lelaki adalah milik Yadav sendiri dan dipinjamkannya kepada rakannya itu. Orang ramai tergamam melihatnya.

Video yang sama telah dikongsi oleh pengguna Twitter Piyush Rai. Dia menulis, “Dalam Sonbhadra UP, pengantin lelaki Manish Madheshia membunuh rakannya dan Tentera Babu Lal Yadav selepas pistol yang digunakan untuk perayaan semasa perarakan perkahwinan secara tidak sengaja ditembak. Pistol itu milik jawan Tentera yang mati.”

Superintendan Polis Sonbhadra Amrendra Pratap Singh menyebut bahawa pengantin lelaki dan mangsa adalah kawan rapat. Sejurus selepas tembakan, Yadav dikejarkan ke hospital tetapi meninggal dunia semasa menerima rawatan.

Menurut sumber polis, sebaik sahaja doktor mengisytiharkan Babu Lal meninggal dunia, orang ramai yang membawanya ke hospital melarikan diri daripada pihak polis kerana enggan disisasat.

“Polis menahan pengantin lelaki dan beberapa orang lain dan mereka sedang disoal siasat,” kata sumber.

Menurut FIR yang dibentangkan oleh balai polis, “Balai polis Robertsganj menahan seorang pembenci yang dituduh berkaitan dengan pembunuhan dalam tembakan Harsh. Satu pistol dengan empat peluru dan satu kartrij tanpa peluru telah ditemui dan dirampas.”

Selepas kematian mangsa, keluarganya mendaftarkan FIR untuk pembunuhan dan pengantin lelaki bernama Manish telah ditahan, katanya.

Polis juga mengesahkan bahawa istol yang digunakan untuk menembak tersebut juga adalah pistol peribadi dan bukannya pistol kerajaan.

Manish telah didakwa di bawah Seksyen 304 IPC yang mengatakan bahawa sesiapa yang menyebabkan kematian mana-mana orang dengan melakukan apa-apa tindakan terburu-buru atau cuai yang bukan pembunuhan bersalah, hendaklah dihukum penjara sama ada dalam tempoh yang boleh dilanjutkan sehingga dua tahun, atau dengan denda, atau dengan kedua-duanya.

Baca yang lain