Polis Siasat Dakwaan Mo Farah Tentang Dia Diperdagangkan Secara Haram Masa Kecil

Polis Metropolitan UK telah mengesahkan bahawa mereka telah melancarkan siasatan terhadap dakwaan Sir Mo Farah bahawa beliau telah diperdagangkan secara haram ke UK semasa kecil.

Farah sebelum ini mendakwa dia telah melakukan perjalanan ke UK dari Somalia bersama ibu bapanya sebagai pelarian, tetapi dia kini mendedahkan bahawa cerita itu bohong. Kisah sebenarnya, dia dibawa pergi dari keluarganya pada usia muda dan diterbangkan ke negara itu dari Djibouti.

Dalam dokumentari yang diterbitkan oleh BBC dan Red Bull Studios, pemenang pingat emas Olimpik empat kali itu bercakap tentang zaman kanak-kanaknya yang tragis, yang menyaksikan dia terpaksa bekerja sebagai pembantu rumah.

Pelari jarak jauh legenda itu memberitahu BBC bahawa nama sebenarnya ialah Hussein Abdi Kahin dan nama Mohamed Farah diberikan kepadanya oleh mereka yang membawanya ke negara itu secara haram.

Polis Met kini berkata ia akan meneliti cerita itu, berkata dalam satu kenyataan: “Kami mengetahui laporan dalam media mengenai Sir Mo Farah. Tiada laporan dibuat kepada MPS (Perkhidmatan Polis Metropolitan) pada masa ini.”

“Pegawai pakar telah membuka siasatan dan kini sedang menilai maklumat yang ada.”

Pejabat Dalam Negeri, sebelum ini, mengesahkan tidak akan mengambil tindakan terhadap Farah selepas dia mendedahkan maklumat itu.

Dokumentari baharu itu, Farah menjelaskan bahawa dia dilahirkan di Somaliland dan bapanya terbunuh dalam perang saudara – selepas itu dia dipisahkan daripada ibunya dan dibawa ke UK ‘di bawah nama Mohamed Farah’.

Mo Farah berkata “Saya telah membawa nama anda selama bertahun-tahun, dan saya sangat berbangga dengan apa yang telah saya capai, tetapi saya selalu tertanya-tanya, ‘di mana Mohamed, adakah dia OK?’ Saya memikirkannya sepanjang masa.”

Menjelang siaran itu, Farah berkata dia mencipta dokumentari itu untuk keluarganya. Dia menulis di Instagram: “Saya sangat berbangga dapat mewakili Great Britain dan mencapai apa yang saya ada sebagai atlet GB.”

“Tetapi, pencapaian paling membanggakan saya akan sentiasa menjadi suami dan bapa kepada keluarga saya yang luar biasa.”

“Saya buat dokumentari ini untuk mereka, supaya mereka lebih memahami pengalaman yang membawa kami menjadi keluarga seperti sekarang.”

“Tidak semua kanak-kanak akan mempunyai permulaan yang paling mudah dalam hidup, tetapi itu tidak bermakna mereka tidak boleh meneruskan untuk mencapai impian mereka. Saya harap anda semua akan menonton kemudian dan saya tidak sabar untuk mendengar pendapat anda.”

Baca yang lain