Quartararo Terbuka Sindir Bos Yamaha: “Mana ‘Roket’nya? Motor Ini Tak Ada Beza Pun”

Fabio Quartararo sekali lagi tampil dengan kritikan pedasnya ke atas prestasi motosikal Yamaha. Pelumba asal Perancis itu keliru kerana kemas kini yang dijanjikan daripada Yamaha belum dirasai dalam ujian MotoGP Valencia.

Fabio Quartararo memasuki ujian MotoGP Valencia dengan harapan tinggi selepas gagal mempertahankan kejuaraannya musim ini.

Peningkatan kuasa enjin Yamaha YZR-M1 yang tidak cukup bagus adalah kebimbangan utama Fabio Quartararo.

Jurang kelajuan tertinggi yang luas antara motosikalnya dengan motosikal pelumba lain menyukarkan Quartararo dalam kedua-dua perlumbaan di mana dia cenderung dipintas lawannya di laluan lurus.

Namun terdapat sinar harapan muncul semasa ujian MotoGP Misano September lalu apabila Quartararo mencuba enjin 2023 buat kali pertama.

Quartararo dan rakan sepasukannya, Franco Morbidelli, merasakan terdapat peningkatan dalam kuasa enjin pada bakal menjadi jentera baharu mereka. Dan Yamaha berjanji akan meningkatkan lagi prestasi motosikal mereka.

Prestasi yang baik ini telah disahkan dalam ujian peribadi oleh penunggang uji Yamaha Cal Crutchlow.

Pengarah Pasukan Yamaha, Massimo Meregalli, malah mendedahkan bahawa Crutchlow menggelar enjin baharu itu sebagai roket dalam temu bual dengan wartawan lorong pit MotoGP Simon Crafar.

Namun, Quartararo pula mempersoalkan, di mana ‘roket’ yang dimaksudkan oleh Maregalli? Kerana ketika dia sendiri mengujinya, dia tidak merasai roket yang dimaksudkan.

Quartararo terkejut kerana pada mulanya dia menyangka dia akan mendapat motosikal yang lebih laju. Namun dia berpendapat, ketika ini dia hanya menunggang motosikal yang sama sahaja dengan yang dia miliki kini.

Quartararo malah menyatakan bahawa sebelum ini dia merasakan bahawa motosikal itu harus lebih laju daripada sebelum ini. Prestasi motosikal itu harus ditingkatkan berbanding dengan prestasinya ketika sesi di Misano.

“Ia sepatutnya lebih laju sedikit daripada enjin yang kami cuba di Misano dan Barcelona,” kata Quartararo.

“Bagaimanapun, saya dapati enjinnya sama seperti dua hari lalu,” tambahnya, merujuk kepada motosikalnya semasa siri terakhir MotoGP Valencia.

“Terutama dalam pusingan kelayakan. Kami membandingkan kelajuan dan keputusannya adalah sama.”

Perbezaan antara kelajuan tertinggi Quartararo semasa siri MotoGP Valencia dan ujian MotoGP Valencia tidak jauh berbeza.

Semasa perlumbaan hujung minggu semalam, Quartararo mencatatkan kelajuan tertinggi purata 328.2 kph dengan mata tertinggi ialah 330.5 kph.

Bagi ujian semalam, kelajuan tertinggi Quartararo ialah 327.4 kph. Dengan pesaing utamanya, Francesco Bagnaia (Ducati), meninggalkan rekod El Diablo 8 kph di di hadapan.

“Kami perlu menganalisis apa yang berlaku kerana semasa ujian di Misano, kemudian apabila Cal melakukannya di Motegi dan Jerez, mereka melihat perubahan dalam enjin baharu.”

“Namun, pada masa ini tiada perbezaan. Jadi kami perlu menganalisis dengan baik apa yang sebenarnya berlaku,” sambung Quartararo.